Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpekler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar

Can dostunuz olan köpeğinizin gelişim sürecini takip ederek ona nasıl destek olacağınızı ve sağlıklı bir gelişim süreci geçireceğinizi görebilirsiniz. Yavru köpeklerin doğumundan itibaren yıllar içerisinde nasıl geliştiğini gözleyeceksiniz. Gelişim sürecini onu tanımak, beslenme alışkanlıklarını tespit etmek ve hareketleri ile ne anlatmak istediğini kavramak adına yapmanız gereken gelişim süreci hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızdır. Irklarına ve türlerine göre gelişim aşamaları farklılık gösterse de köpeklerin genel anlamda ilk aylardan itibaren bazı süreçleri aynıdır. Küçük ve büyük ırklarda gelişim süreci, kilo, boy, beslenme alışkanlıkları farklıdır. Peki, köpekler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar açıklayalım.

Köpekler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar
Köpekler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar

Yavru Köpeklerde 3-4 Hafta Gelişim Süreci

Yavru köpeğinizin sağlıklı bir biçimde büyümesi 14 günlük süreç oldukça önemlidir. Yetişkinlik evresine kadar sağlıklı bir yaşam sürebilmek, hastalıklardan korunmak adına bu sürelerde oldukça dikkat edilmelidir. Doğum sonrası 48 saatlik süreçte ilgiye tamamen muhtaç olan köpeğinize destek olmalısınız. Anne köpeğin beslenmesine dikkat etmeli ve yavru köpeği emzirirken yardım etmelisiniz. Köpeğinizin kendi halinde yavrularına bakabilmesi mümkün olurken, bazı anne köpekler doğum sonrası kendilerini halsiz hissedebilir.

Annelerini emen yavru köpekler için anne sütü oldukça önemlidir. Bağışıklığını güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak anne sütünü emmesine bağlıdır. 9-13. gün sürecinde yavru köpeklerde kilo durumunda değişiklik gözlemlenir. Yavru köpekler ilk doğdukları ağırlığın iki katına çıkarak büyüdüklerini kanıtlarlar. Aksi durumlarda yetersiz beslenmeye bağlı olarak kilo almamaları sorun teşkil edeceğinden, veterinere muayene ettirmeniz önemlidir. Can dostlarınız olan köpekler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar bu süreçte neye ihtiyaç duyarlar 1 aylık gelişim süreçleriyle devam edelim.

Yavru Köpeklerde 1. Ay Gelişim Süreci

Köpeklerde gelişim sürecinin ilk belirtisi olan dişler çıkmaya başlar. İlk ayda çıkan dişler gerekli kuvvete sahip değildir. Çenelerinde ve dişlerinde gereken güç henüz oluşmamıştır. 25-30 günlük olan yavru köpeklerde bebeklik tüyü dökülür, kilosu 4 katına çıkar ve gerçek tüyleri yani kürkü çıkmaya başlayacaktır. Gerçek tüylerinin çıkması onları koruyacağından oldukça önemlidir. Beslenme sürecinde sütten kesilmesine katkı sağlamak adına bazı mamalar kullanılabilir. 4-12 haftalık olan yavruların her ırkta bağışıklık sistemi oldukça düşüktür.

Hastalıkların çıkması da bu dönemler arasında olur. Anne sütünün kesilmesi sonucu direnç azalacak ve bağışıklık düşerek hastalıklara meyilli olacaklar. Henüz küçük olan yavruların kendi bağışıklıklarını kazanması bu aşamada mümkün değildir. Bu nedenle aşılama dönemine kadar yavru köpeklerin diğer hayvanlarla teması kesilmeli, hijyenik ortamda bakılmalıdır.

Yavru Köpeklerde 3-5. Ay Gelişim Süreci

Bu dönemde her ırktan köpekler hızla büyümeye başlar. Yetişkinlerin sahip olduğu iskelet ve kas yapısına sahip olarak, hemen hemen yetişkin köpeğin normal kilosunun yarısına ulaşmıştır. Beslenme düzenleri olabildiğince fazladır. Bu aylarda yavru köpekler oldukça fazla beslenerek, yetişkin köpeklerden 2 katı fazla yemek yiyecektir. Kuru mamaya geçişlerde ıslatarak verilmesi tavsiye edilir. Çiğnemelerine destek olmak adına büyük mamalardan vermeniz mümkündür.

Yavru Köpeklerde 8-10. Ay Gelişim Süreci

Bu dönemlerde artık daha az beslenme ihtiyacı hisseden yavru köpekler, yetişkin kilosunda olduğunda daha az kilo almaya başlarlar. Irklara göre incelendiğinde ise büyük ırklar aynı oranda kilo artışına sahip olurlar. Küçük ırkların doğduklarında ulaştıkları kilonun yaklaşık 10 katı fazlasına çıkar. Bu durum büyük ırklar için 100 katı diyebiliriz. İskelet sistemi, organlar ve kas yapısı bu dönemde gelişir.

Yavru Köpeklerde 18-24. Ay Gelişim Süreci

Yavru köpekler artık bu aylarda olgunlaşmış olan genç bir köpek haline gelir. Köpeklerde bulunan kasların beslenmeleri ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için oldukça önemli olduğu, yavru köpeklerin yetişkine dönüştüğü bir süreçtir. Köpeklerin bu aylarda kilo alması, kilosuna uygun kas yapısına sahip olması yetişkin görünümüne geçişi sağlar. Sağlıklı olarak büyümesi adına vereceğiniz mama kalitesine, aşılarına ve hijyenik şartlarına dikkat etmelisiniz.

Yavru Köpeklerden Gelişim Dönemleri

Yavru köpeklerin günlük, haftalık, aylık ve yaş dönemlerine ek olarak bazı gelişim dönemleri bulunur. Her dönemde gelişim süreçleri, ihtiyaçları farklılık gösterir. Köpeğinizin bu dönemlerinde ona destek olmanız adına köpekler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar sorusunun cevabını bilmenizde fayda vardır.

Yavru köpek büyüme dönemleri;

  • Bebeklik dönemi
  • Yavruluk dönemi
  • Gençlik dönemi
  • Olgunluk dönemi
  • Yaşlılık dönemi

Bu dönemlerde köpeğinizin kaç yaşa kadar yaşayacağı, her dönemde ihtiyaçları, beslenme alışkanlıkları, uyku süreleri ve hareketleri tamamen farklıdır. Köpeğinizin bu süreçlerde ne yapacağınızı ve nasıl davranacağını bilmeniz dostunuzla uzun yıllar geçirmeniz adına önemlidir.

Köpekler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar
Köpekler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar

Bebeklik Dönemi

Dünyaya gelen yavru köpeklerin 0–6 aylık dönemde bebeklik dönemi oluşur. Bu dönem köpeğinizin sizi, çevresini keşfetme, kendi başına beslenebilme ve annesinden bağımsızlığını ilan etme dönemidir. Kendi türlerinin yanı sıra diğer canlılarla iletişimini sağlar ve algıları açılır. Hastalıklara daha yatkın olduğu bebeklik dönemi özenli bir şekilde geçirilmelidir.

Yavruluk Dönemi

6 ay ve 1 yıllık süreç arasında yavru köpeğinizin motor becerileri gelişir. Dişleri çıkar ve katı mamalara geçiş yapar. Kontrol mekanizması gelişir, çevreyi algılayarak refleks gösterir. Sizinle iletişim kurmaya başladığı en önemli dönemdir. Tuvalet alışkanlıkları, yaşama alanını tanıma ve sizlere alışma sürecidir.

Gençlik Dönemi

Yavru köpeğiniz artık 1,5–4 yaş arasındadır. Genç olarak bilinen köpeğinizin fiziksel birçok hareketi yapabilmesi, kas ve iskelet gelişimi tamdır. Birçok davranış ve algılama gelişmiştir. Köpeğinizin üremesi mümkün olduğundan dişi ya da erkek olmasına bağlı olarak yavrulayabilir.

Olgunluk Dönemi

Yavru köpeğiniz büyüdü, gelişti ve olgunluğa ulaştı. O halde köpekler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar sorusuna olgunluk dönemiyle devam edelim. 4–8 yaş sürecinde olan köpeğiniz artık olgunluk kazanarak sizlerle gereken tüm iletişimi, bağı, sevgiyi kurdu. Güçlü yapısı ve enerjisi aynı seviyede devam eder. Gençlik döneminde yaptığı bazı tepkiler bu yaşlarda daha az gösterilir. Tam bir olgunlaşma sağlayarak dış çevreye ilgisi azalır. Yaşlılık dönemi de 10–15 yıllık süreci kapsar ve kısa süreli bir hayat arkadaşınız olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.