Evcil Marketim
Köpek BakımıKöpekKöpek Eğitimi

Köpek Dilinden Nasıl Anlarız?

Dil; canlılar arasında iletişim sağlanması için kullanılan, her canlı arasında farklı seslerle ifade edilen ve sürekli bir değişim halinde olan araçtır. Canlılar arasından köpeklerde de iletişim kurulduğu için, köpek dilinin de var olduğu anlaşılmalıdır. Özellikle köpek bakıcısı olan insanların ve köpeklere merakı olan insanların, köpekleri daha iyi tanımaları için köpek dilinden anlıyor olmaları gerekecektir. Bu sebeplerden dolayı; köpek dilinden nasıl anlarız? köpek dili nasıl çözümlenir ve köpek dilini kimler anlayabilir, başlıkları da mutlaka irdelenmelidir.

Köpek Dili Nedir?

Köpek dili; insanlardan çok daha farklı seslerin kullanılmasıyla oluşturulan, yalnızca seslere dayanmayan, bedensel hareketlerle desteklenen bir iletişim şeklidir. Doğal olarak, köpek dili dendiği zaman yalnızca konuşmaya veya ses çıkarmaya dayalı olan durumlar akla gelmemelidir. Çünkü köpek dilinde, çıkarılan seslerden daha çok ses ile beden hareketleri arasındaki uyum incelenecektir.

Köpek Dilinden Nasıl Anlarız?
Köpek Dilinden Nasıl Anlarız?

Köpek Dili Hakkında Bilinmesi Gereken İletişim Durumları

Köpeklerin yapacak olduğu iletişim kurma şeklinde, öne çıkan ve bilinmesi şart olan bazı hareketler söz konusudur.

Bu hareketler ve ne anlama geldiği ise şöyledir:

  • Ön ayaklar uzatılıp, dilin dışarıda olduğu durumlarda: Köpeklerin bu beden hareketleri, ses çıkarmadan oturdukları ve etraflarını izlemiş oldukları bir harekettir. Böyle bir hareket görüldüğü zaman, köpeğin huzurlu olduğu ve kendisini güvende hissettiği anlaşılmalıdır.
  • Dilin dışarıda olması ve salya üretilmesi durumunda: Köpeklerin salya üretimi yapmaları, acıktıklarını veya susamış olduklarını gösterir.
  • Kendi etraflarında ve şiddetli sesler çıkararak dönmeleri: Köpekler, tehlikeleri sezme eğiliminde olan canlılardandır. Tehlike hissi oluştuğu zaman, havlama eylemine başlayarak kendi etraflarında döneceklerdir. Bu tür bir durumda köpek, tehlike sinyalini bildirmek istiyordur.
  • Pati verme: Kedi ve köpek büyüten insanlar, köpek eğitimiyle pati verme olayını öğretebilirler. Bu hareketin köpek dilinde çok sayıda karşılığı vardır. Özellikle, köpek bakıcısının sevildiğini ve onun yanında güvende hissettiğini anlatmak istediklerinde pati vereceklerdir.
  • Havlama olmadan, koşturarak ve dönerek hareket etme: Köpekler, heyecan duydukları ve mutlu oldukları zaman hareket miktarını ve şeklini artıracaktır. Kuyruk sallama oranının artması, koşturma ve dönerek hareket etme esnasında havlama yapılmıyorsa; köpeğin heyecan duyduğu ve bir anda mutluluk hissi yaşadığı anlaşılmalıdır.
  • Kısık sesli havlama, zararlı olmayan hırlama durumlarında ise, tuvalet ihtiyaçları olduğunu anlatmaya çalışacaklardır.
  • Hareketlerde gözle görülür azalma olması: Köpekler hasta oldukları zaman, hareket miktarlarını gözle görülür olarak azaltan ve iştahta bariz bir azalma yaşayan canlılardandır. Bu nedenle, köpeğin fazla uysal olması ve uyku haline meyilli olması, hasta olduğunu ifade etme şeklidir.

Bu hareketler ve anlamları, köpek dili için sabit olan anlam ve hareketler arasındadır.

Köpek Dilinden Kimler Anlayabilir?

Köpek besleyen insanların bildiği ve köpek beslemek isteyen insanların da fark edecek olduğu üzere köpek dili, kısa süre içerisinde çözülen bir dildir. Çünkü köpekler; günlük hayat içerisindeki bazı duyguları sıklıkla yaşayan, duygu durumlarını saklayamayan canlılardır. Bu nedenle de, köpek bakımı yapan kişinin kısa sürede yapacak olduğu gözlem sonucunda kolaylıkla köpek dili anlaşılacaktır. Belirtilen durumdan da anlaşılacak olduğu üzere köpek dili; köpek bakımı, köpek beslemesi veya köpeklere yönelik ilgisi olan insanlar tarafından rahatça anlaşılabilir bir dildir.

Köpek Dilinden Anlamak Ne Kadar Sürer?

Köpek dilinden anlamak için bir süre köpekle ilgilenmek gerekecektir. Köpeklerin yanında geçirilecek kısa zamandan sonra; bakımı yapıldıktan sonra nasıl tepkiler verdiği, yemeğini yerken ve yemeğini beklerken hangi tavırları sergilediği, tuvalet ihtiyacı olduğunda neler yaptığı görülecektir.

Gözlem yapılmasına göre belirlenmesi gereken köpek dili anlama süreciyse, bir hafta ile on beş gün arasında tamamlanma ihtimali yüksek olan süreçtir. Köpekle ilgilenme süresini artırmak ve köpeğin çeşitli ortamlarda görülmesi sonucunda iki ile üç gün arasında da köpek dili anlaşılabilir.

Köpek Dili Nasıl Değiştirilebilir?

Her köpeğin cinsi ve yapısı aynı değildir. Doğal olarak köpekler, yapılarına göre; saldırgan, uysal, huysuz, hareketli veya durağan yapılarda olabilir. Köpeklerin kendi doğalarından getirmiş oldukları bu karakter özellikleri, verilecek köpek eğitimleriyle değiştirilebilir. Yani köpek dili, belirli eğitimler sonucunda yeniden kazandırılabilecektir.

Bu nedenle; yemek yenmeden önce köpeğin bekletilerek uslu durmayı öğrenmesi, her gün aynı saatlerde yemek ve tuvalet ihtiyaçlarının karşılanarak disiplin ve koşullanma kazanması, istenmeyen durumlar yaptıklarında seviyeli cezalar verilerek koşullanmaya alışması sağlanabilir. Belirtilen köpek eğitimleri, köpek dilinin yeniden belirlenmesi için verilecek önemli eğitimlerdendir.

Köpek Dilinden Nasıl Anlarız?
Köpek Dilinden Nasıl Anlarız?

Köpek Dilinden Anlamak Neden Gereklidir?

Köpekler, geçmiş zaman dilimlerinde dahi insanlar için en yakın dost olarak bulunan canlılardır. Günümüz şartlarında da; insanların daha fazla yalnız yaşıyor olması, bebek sahibi olmadıkları için hayvan evlat edinmek istemeleri ve köpeklerin sevimli bulunması nedenleriyle köpek bakımı yapılır.

Bakımı sağlanan köpekle anlaşabilmek ve belirli şekilde iletişim kurmak ise, hem köpeğin psikolojik durumu hem de köpek sahibinin psikolojik durumu için mutlak surette gereklidir. Bu nedenlerle; köpek dilinden anlamak, köpeğin neler hissettiğini az çok tahmin etmek ve köpeğin kendi ihtiyaçlarını bildirmesi için imkan tanımak adına köpek dilinden anlamak gerekecektir.

Köpek Dilinden Anlamak İçin Bilinmesi Gerekenler

Her köpeğin bireysel olarak dili vardır. Bu dil, köpek ile insanlar arasında aktif olan bir dil olduğu için; köpeklerle bizzat zaman geçirmeyen kişilerin köpek dilinden anlamaları her zaman yarım kalacaktır. Bu yüzden, köpek sahibi olunmak istendiğinde önce köpek ile zaman geçirmek ve bu zamandan sonra köpek sahibi olmaya karar verilmesi gerekir.

Geçirilen zamanda belirli bir iletişimin kurulması, köpek dilinden anlanıp anlanmayacağını belli edecektir. Ayrıca, köpek dili oluşturulurken; veterinerlere danışmak, hayvan bakıcılarıyla görüşmek ve köpekler hakkında çok daha kapsamlı bilgiler almak da iletişimi güçlü kılacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.