Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Yaygın Kedi Hastalıkları (En Sık Karşılaşılanlar)

Evcil hayvanlar arasında en sık tercih edilenlerden biri de kedidir. Kedi beslemek büyük bir tutku ve sorumluluk isteyen bir iştir. Kendilerini ifade edemeyen bu minik dostlarımızın sağlıklı büyümesi ve iyi bir yaşam sürmesi için mücadele etmek gerekiyor. Beslenmesi, temizliği, gelişimi ve en önemlisi sağlığı size emanettir. İyi bir bakım ve mutlu bir ev arkadaşı istiyorsanız kedi hastalıkları konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Hastalıkların belirtilerini anlamak için iyi gözlem yapmanız ve uygun tedavi için gerekirse destek almanız gerekebilir.

Yaygın Kedi Hastalıkları (En Sık Karşılaşılanlar)
Yaygın Kedi Hastalıkları (En Sık Karşılaşılanlar)

Kedi Nezlesi Nedir?

Yaygın kedi hastalıkları sıralamasında ilk sırayı nezle alıyor. Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen bu hastalık tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de bulaşıcıdır. Bu yüzden birden fazla kedinin olduğu ortamda nezleye yakalanan kedi mutlaka izole edilmelidir. Hastalık FVR ve FHV1 virüslerinin kedinin üst solunum yolunu enfekte etmesiyle başlar. Bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde nezle tedavi edilmezse ölüme bile neden olabilir.

Kedi nezlesinin belirtileri şu şekildedir:

  • Ateş
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde sulanma
  • Kas ağrısı

Kedinin halsiz ve iştahsız olması, enerjisinin düşmesi gibi izlenimler de nezle belirtisi olabilir. Nezle tedavisi için genellikle veteriner kontrolüne ihtiyaç duyulmaz. Evde uygulanan bakımlarla tedavi mümkündür. Fakat ileri vakalarda antibiyotik kullanımı gerekli görülüyor. Nezle olan kedinizin direncini toparlamak için besin ve vitamin almasına özen gösterebilirsiniz. Burun kuruluğu ve yaralar için ilaç kullanımı gerekebilir. Bunlarla birlikte gözü akan kedilere temiz havlu presi yapmalısınız.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde görülen idrar yolu enfeksiyonu ağrılı bir rahatsızlıktır. Daha çok dişilerde görülen yaygın kedi hastalıkları arsındadır. Belirtileri fark etmeniz biraz zor olabilir. Tedavisi de uzun süren aşamalı bir uygulamadır. Bu yüzden kedinin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmasını önlemeye çalışmak daha doğru olacaktır. Bu enfeksiyona neden olan faktörlerin başında hijyen gelir. Kedilerin idrar ve dışkı için kullandığı kumların temiz ve hijyenik olması gerekiyor. Ayrıca egzersiz yapmayan ve kilosu fazla olan kedinizin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski yüksektir. Stres de bu hastalığın nedenleri arasındadır. Hassas bir canlı olan kediler stres karşısında kolayca enfeksiyona yakalanabilir. Ayrıca taş oluşumu veya diyabet gibi rahatsızlıkların da bu enfeksiyonu tetiklediği unutulmamalıdır.

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları

Beslenme, her canlıda olduğu gibi kedilerde de büyük önem taşıyor. Sağlıklı beslenmenin yanında iyi çalışan bir sindirim sistemi de son derece değerlidir. Kedi hastalıkları arasında yer alan birçok mide rahatsızlığı vardır.

Bu rahatsızlıklar şu şekildedir;

  • Kan, köpük veya safra kusma
  • Ülser
  • Regürjitasyon
  • Gastrit
  • Hazımsızlık

Kedilerde görülen mide rahatsızlıkları genellikle beslenme şekline bağlı olarak gelişir. Sağlıksız, aşırı yağlı ve dengesiz beslenme mide sorunlarına neden olur. Bununla birlikte sindirime yardımcı organlardan da kaynaklanan rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Karaciğer, safra kesesi, ince bağırsak, kalın bağırsak, yemek borusu gibi elemanlar da mide sorunlarına neden olur.

Kedilerde Böbrek Hastalıkları

Metabolik atıkları kandan uzaklaştıran böbrek, hayati rolü olan organlardan biridir. yaygın kedi hastalıkları arasında yer alan rahatsızlıkların başında böbrek yetmezliği gelir. Bakıldığında bu durum diğer böbrek hastalıklarının da temelini oluşturur. Böbrek taşı oluşumu ve tübüllerin hasar görmesi de olası böbrek hastalıklarındandır. Kedinin böbreklerinden rahatsız olup olmadığını gözlemleyerek anlamanız mümkün. Normalden daha sık idrara çıkıyorsa, iştahı kesildiyse ve huysuzsa bir veteriner hekimden yardım alabilirisiniz. Bununla birlikte beslenme düzenine ve sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.

Yaygın Kedi Hastalıkları (En Sık Karşılaşılanlar)
Yaygın Kedi Hastalıkları (En Sık Karşılaşılanlar)

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

Orta ve dış kulak enfeksiyonu sık karşılaşılan kedi hastalıkları arasındadır. Kulak yoluna enfekte olan mantar ve bakteriler kedinizin ciddi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Kulakta akıntı, koku, kaşıntı gibi belirtilerle kendini belli eden enfeksiyonu fark eder etmez veterinere başvurmanız gerekir. Çünkü enfeksiyona neden olan organizmalar zamanla ilerleyerek kulak zarını zedeler ve kedinizin sağır olmasına neden olur. Özellikle toz ve alerjenlerin neden olduğu dış kulak enfeksiyonu eğer tedavi edilmezse hızla ilerleyip kalıcı hasarlar bırakabilir.

Kedilerde Kalın Bağırsak İltihaplanması (kolit)

Bakteri ve parazitlerden kaynaklanan kolit, halk arasında kalın bağırsak iltihabı olarak bilinir. Kolonda meydana gelen bu yangı kedinizin dışkılama sırasında ciddi ağrılar yaşamasına neden olur. Dışkının kıvamı mukusludur ve yer yer kanlanma görülebilir. Bu durum bazen kabızlığa bazen de ishale neden olur. Beslenme şekli ve stres de kolit vakalarına neden olabilir. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce beslenme düzeni gözden geçirilmeli ve kedinizin kaygı yaşadığı bir durum varsa çözümüne bakmalısınız. Enfeksiyona bağlı bu tür kedi hastalıkları tedavi edilmezse bulaşabilir fakat hayati tehlike oluşturmaz.

Kedilerde Hipertroidi

Troid bezlerinin aşırı bir şekilde çalışmasıyla hipertroidi rahatsızlığı ortaya çıkar. Sık karşılaşılan bir kedi hastalığı olmasa da belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılır. Troid bezi hızlı çalışan kediler yediklerini çabuk sindirir, dolayısıyla çabuk acıkır. Sık sık yemek yemesine rağmen kilo alamaz hatta kilo kaybı yaşar. Hipertroidi teşhisi için kanda T4 hormonu takip edilir. Teşhis koyulan kediler antitroid ilaçlarla tedavi edilir. Tedaviler genellikle başarılıdır. 10 yaş ve üzeri kedilerde görülen bu rahatsızlık neredeyse tamamen tedavi edilebiliyor.

Kedilerde Deri İritasyonu (Mantar Hastalıkları)

Yaygın kedi hastalıkları arasında mantar iritasyonları geniş yer kaplıyor. Deri, tırnak ve kıl yapısında hasara neden olan mantarların tek tedavi şekli ilaç kullanımıdır. Pullanma, kaşıntı, kızarıklık, döküntü şeklinde başlayan mantara bağlı deri hastalıklar, tedavi edilmezse kedinin tüm vücuduna yayılır. Beraberinde uyuz, egzama ve sedef hastalıklarına neden olur. Hatta mantar, evde bulunan diğer kedilere ve insanlara da sıçrayabilir. Bu yüzden medikal tedavinin yanında kedinin hijyenini ve izolesini de iyi sağlamalısınız. Deride iritasyon olan alanları düzenli olarak temizlemeli ve nemli kalmasını önlemelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.