Evcil Marketim
Akvaryum

Akvaryumlar İçin Canlı Bitki Türleri

Akvaryumlar, küçük süs balıklarının yaşam alanlarıdır. Akvaryum içerisinde, balıklarla birlikte bitki yetiştirme yapabilirsiniz. Akvaryumlarda, balıklara yaşam alanı oluşturabilmek için canlı bitkilere ihtiyaç duyulabilmektedir. Tatlı suda kolay yetişebilen bitkiler, akvaryum bakımları doğru yapıldığında, daha hızlı ve iyi yetişecektir. Akvaryumlar için canlı bitki türleri dikimi, yetiştirilmesi, bakımı özel bilgi istemektedir. Akvaryum da bitki türlerini yetiştirmek isteyenler, bitki türlerine göre hazırlıklarını yapmalıdır.

Akvaryumlar İçin Canlı Bitki Türleri
Akvaryumlar İçin Canlı Bitki Türleri

Akvaryum Canlı Bitki Türleri

Doğal ortamda olduğu gibi akvaryumda da yetişecek olan bitkiler, kök ve gövde yapılarına göre çeşitlere ayrılmaktadır.

Akvaryumlar için canlı bitki türleri şu başlıklar altında toplanmaktadır;

  • Akvaryum çiçekli bitkileri,
  • Akvaryum su üstü bitkileri,
  • Akvaryum gövdeli bitkiler,
  • Akvaryum kök saplı bitkiler,
  • Akvaryum, bitkisi Mosslar,
  • Akvaryum soğanlı bitkiler,

Akvaryum bitkileri, su altında yetişen bitki türleridir. Akvaryum bitkilerinin yetiştirilme amaçları farklıdır. Akvaryum ölçüsüne göre hangi bitki türünün kaç adet dikileceği hesaplaması yapılmaktadır. Akvaryuma dikmek istenilen bitkiler, dikiş aşamasına kadar sürekli nemli ortamda bulundurulmalıdır. Bitki akvaryumu olanlar, çeşitli bitkileri yetiştirerek, satmayı ya da farklı amaçlar için kullanmayı hayal eder. Akvaryumda bitki yetiştirirken, doğru yöntemler kullanılmadığında, bitkilerde çürüme ve yosunlanma gibi sorunlar görülmeye başlanacaktır. Doğru bitki yetiştirebilmek için akvaryum taban kurulum ve bakımının doğru yapılması gerekiyor. Akvaryum tabanında oluşturacağınız kum zemin bitkilerin tutunmasını ve beslenmesini sağlayacaktır.

Akvaryum Malzemeleri

Akvaryum için canlı bitki türleri yetiştirmek isteyenler, uygun taban malzemesi seçimi yapmalıdır. Kullanılacak olan malzemeler, temel malzemeler ve yardımcı malzemeler olarak sınıflandırılmıştır. Akvaryum canlı bitki yetiştiriciliğinde, en temel malzeme kumdur ve kum seçiminde nelere dikkat edileceği bilinmelidir.

  • Kum su değerini değiştirmemelidir,
  • Kullanılacağı katmana göre uygun kalınlıkta seçilmelidir.
  • Besin içerikli kum türleri seçilmelidir.
  • Kum taneleri kırıkları keskin olmamalıdır.
  • Salınım yapmayan deniz ve dere kumları olmalıdır,

İyi bitki yetiştirebilmek için az bulunan kum türlerinden fazla alınmalı ve ihtiyaç duyulduğunda, temin sorunu yaşanmamalıdır. Akvaryum canlı bitki yetiştirme işlemlerinde, quartz kumu, hagen siyah kum, volkanik kum, besin içerikli kum türleri kullanılabilir.

Akvaryum Taban Malzemeleri

Akvaryumlarda, tabana ince kum, orta katmana ise iri kum serilmelidir. Canlı bitki yetiştirmek için akvaryum tabanında kullanılacak yardımcı malzeme türlerinin de doğru seçilmesi gerekiyor. Akvaryum için canlı bitki türleri kullanılan malzemelere göre gelişim gösterecektir.

Akvaryum tabanında kullanılabilecek yardımcı malzemelerden bazıları şunlardır;

  • Bitki kumu,
  • Torf,
  • Pomza taşı,
  • Linyit kömürü,
  • Misket gübre,
  • Taban ısıtıcısı,
  • Hindistan cevizi torfu,
  • Kil,

Akvaryumda bitki yetiştirmek için taban kurulumları, ısıtmalı ve ısıtmasız olarak iki türlüdür. Isıtmasız taban sistemlerinde, tabana yerleştirilen, kum ve diğer malzemelerin bitkiler için zengin içeriklere sahip olması gerekiyor. Isınma olmadığı için sirkülasyon olmayacak ve sudaki besinler, tabana geçiş yapamayacaktır. Bunun için zengin içeriklere sahip malzemeler kullanılmalıdır.

Akvaryumlar İçin Canlı Bitki Türleri
Akvaryumlar İçin Canlı Bitki Türleri

Canlı Bitki Bakımları

Akvaryumda canlı su bitkilerinin yetiştirilmesi için bakım işlemlerinin doğru yapılması gerekiyor. Su bitkileri, akvaryum içerisinde birçok görev yapmaktadır. Akvaryum içerisindeki canlı bitkiler, suyu temizlemekte ve filtre görevi görmektedir. Bitkilerin bakımı için kum ve diğer besinli malzemeler kullanılmalı ve gerekli görüldüğünde değiştirme ve yeni kum eklemeleri yapılmalıdır. Akvaryumda yetişen canlı bitkiler, çakıl içerisinde bulunan bakterileri temizlemektedir.

Su merceği ve seratofilium gibi bitkiler, akvaryumda hızlı gelişmekte ve azot içeren kirliliği yok etmektedir. Canlı bitkiler, akvaryum içerisinde beslenen küçük balıkların, diğer büyük balıklar tarafından avlanmaması için sığınak görevi görmektedir. Canlı bitki bakımı için kullanılacak malzeme türlerini belirlerken, akvaryum içerisinde olabilecek bitki sayılarını da hesaplamak gerekiyor.

Akvaryum Bitkileri

Akvaryumlarda, fazla bakım istemeyen ve kolay yetişebilen bitkiler daha çok tercih edilmektedir. Tatlı su akvaryumunda yetişen bitkilerden kolay yetiştirilebilen birisi elodea densa bitkisidir. Akvaryumda ilk defa bitki yetiştirmek isteyenler için ilk seçeneklerden birisidir. En kolay büyüyen bir bitkidir ve ışığa ve özel toprağa ihtiyaç duymazlar. Suda bulunan nitratı emdiği için suyun değerinin en iyi düzeyde olmasını sağlar. Sürgün ile çoğalmakta ve sudaki gübreyi emdiği için zor yetişen bitkiler ile bir arada bulunduğunda, onların büyümesini yavaşlatabilecektir. Elodea densa bitkisi, sıcak suyu sevmediği için ısıtmasız akvaryumlar için önerilmektedir.

Dayanıklı Akvaryum Bitkisi

Akvaryumda kolay yetişsin ve ölmesin isteyenler, Java Fern bitkisini tercih edebilirler. En dayanıklı bitkilerden birisidir ve bakımsız bıraksanız bile ölmeyecektir. Yetiştirme işlemlerinde, güçlü ışık ve gübreye ihtiyaç duymayacaktır. Oda ampul ışığı yetişmesi için gerekli olan ışık için yeterli olacaktır. Bitkide çürüme görülse bile temiz su olduğunda, çürüyen yapraklar kısa sürede düzelecek, yeşil bitki görüntüsünü oluşturacaktır.

Akvaryum Taban Bakımı

Akvaryumda canlı bitki yetiştirmek için kullanılan tüm taban malzemelerinin bir kullanım ömrü vardır. Bitkiler için oluşturulan tabanda kullanılan malzemeler içerisindeki besinler zamanla tükenecektir. Besin takviyesinin yapılabilmesi için belirli zaman aralıklarında besin takviyesi yapılmalıdır. Bitkiler için kullanılan gübre ve bitki türlerine göre misket gübre 1 ay ile 4 ay aralıklarında bitki köklerine konulmalıdır. Taban bakımı yapılırken, latarit türü malzemelerde eklenmelidir. Akvaryum ilk kurulduktan sonra içerisindeki bitki çürükleri ve çeşitli atıklar çekilerek alınmalıdır. Kökleri güçlü olan bitkileri yer değiştirme işlemleri, kesilerek yapılmalıdır. Kökler sökülmeye başlandığında taban yapısı bozulabilecektir.

Bitki Kumları

Akvaryum canlı bitki yetiştirme işlemlerinde kullanılan, taban kumları, bitki köklerinin tutunması ve beslenmesi için önemlidir. Ancak kurulumdan sonraki 1 – 1,5 ay sonra kum değiştirme ve ekleme yapılmalıdır. Bitki kum içerisinde bulunan bitki besinleri zamanla bitecek ve bitkiler için besin sağlayamayacaktır. Kumun salınım özelliğini test etmek için üzerine bir miktar asit dökülür ve köpürme olup olmadığına bakılır. Kumda köpürme meydana geliyorsa, yeni kum eklenmelidir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.