Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Akvaryumun Kardinali: Amano Karidesi

Amano karideslerin ana-vatanları Uzak Doğudur. Akvaryumun kardinali: amano karidesi diğer isimleriyle çim karidesi olarak da bilinirler. Akvaryum sevenlerin en sevdiği tür, tatlı su karidesleridir. Hayalet karidesleri kadar dikkat çekmezler. Amano karidesleri iyi birer yüzücüdürler ve sürekli olarak yiyecek ararlar.

Bu karideslerin küçük olmaları sağlıksız oldukları anlamına gelmemektedir. Yetişkin amano karidesler doğal yaşam alanlarında 5 cm boyunda olurken akvaryumda sadece 3 cm boyutuna ulaşabilirler. Kurulu bir akvaryumun içerisinde hızlı bir şekilde büyüyüp yetişebilirler. Amano karidesleri bazen etçil akvaryum canlılarının avı olabilirler.

Toplu yaşamayı sevseler de yaşadıkları akvaryumda sadece kendi türlerinin bulunması bu karidesler için daha güvenli olacaktır. Amano karidesleri minik ve şeffaf canlılar oldukları için kabuk değişimi yaptıklarının gözlemlenmesi imkansızdır. Yeni bir kabuğa sahip olana kadar göz önünde bulunmak istemezler. Her canlının kendine özgü özellikleri olduğu gibi karidesler-inde kendilerine has bazı özellikleri vardır.

Bu özellikler şu şekildedir:

  • Oldukça barışçıl canlılardır.
  • Amano karidesleri çok iyi yüzücülerdir.
  • Öldükleri zaman renkleri turuncuya döner.
  • Griye dönük şeffaf bir renge sahiptirler.
  • Gövdelerinde birçok benek bulunur, bu beneklerin rengi farklılık gösterebilir.
  • Kuvvetli bacakları, büyük gözleri ve antenleri çok dikkat çekicidir.
  • Dişi karidesler erkeklere göre daha iridirler.
  • Etçil ve otçul olarak beslenirler.
  • Yaşadıkları akvaryumda sürekli olarak yiyecek ararlar.
  • Akvaryumdaki yosunlarla beslenmeyi severler.
  • Sıcaklığı 25 derece olan sularda yaşayabilirler.
  • Ömürleri 2-3 yıl arasındadır.
  • 5-6 haftada bir kabuk değişimi yaşarlar.
    Akvaryumun Kardinali: Amano Karidesi
    Akvaryumun Kardinali: Amano Karidesi

Amano Karidesi Bakımı

Amano karideslerinin bakımı oldukça kolaydır. Neredeyse bu canlılara elinizi sürmenize bile gerek kalmaz. Akvaryumun kardinali: amano karidesi küçük ya da büyük gruplar halinde yaşamaktan mutluluk duyan canlılardır. Yaşadıkları akvaryumda sadece kendi türlerinden karideslerin bulunması onlar için daha iyi olacaktır. Akvaryumda bitki olması doğru bir karardır çünkü bazı zamanlar bu karidesler saklanmak isterler. Sert sulara uyum sağlayabilen canlılar olsalar da limitleri zorlamamakta fayda vardır.Sıcaklığı 22 ile 27 derece arasında olan sularda yaşamaya alışıktırlar. Bulundukları suyun pH değeri 7.2 ile 7.5 arasında olmalıdır. Akvaryumda standart aydınlatma kullanmanız yeterli olacaktır. Akıntının olduğu akvaryum sularında daha sağlıklı büyürler. Diğer karides cinslerinde olduğu gibi bu tür karidesle-rinde ilaçlara karşı hassasiyeti vardır. Yüksek nitrat, amonyak artışlarından ve bakırdan uzak durulmalıdır.

Amano Karidesi Akvaryumu

Amano karidesleri akvaryumun doluluğuna dikkat edildiği müddetçe her boyuttaki akvaryumda yaşayabilirler. Bütün akvaryum canlıları gibi akvaryumun kardinali: amano karidesi de dışkılayarak suyu kirletecektir. Bu yüzden sayılarının akvaryumun kapasitesine uygun olması gerekecektir. Yaşadıkları akvaryumun içerisinde bitkiler olursa eğer onların arasında saklandığını göreceksiniz.

Amano Karideslerinin Ömrü

Amano karideslerinin ortalama yaşama süreleri 2-3 senedir. Akvaryuma konuldukları anda ölmeyecekler-inin bir garantisi yoktur. Bunun gibi ölümler genelde yaşanan stresten yada yeni bir akvaryuma alışamamaktan kaynaklı olur. Akvaryumun içerisinde etçil balıklar bulundurulmazsa ve bol bol yiyecek temin edilirse amano karidesleri uzun bir ömre sahip olurlar.

Ölmüş olan akvaryumun kardinali: amano karidesi rengi turuncu olacaktır. Ölü karidesin üzerinde bulunan mineralleri almak isteyen diğer canlılar onu yemek isteyeceklerdir. Amonyak artışlarını önlemek için kabuğu yenen karidesi akvaryumdan çıkarmanız gerekir.

Amano Karidesi Beslenme

Amano karideslerinin beslenmesi oldukça kolaydır. Bu karidesler yumuşak algleri yemeye bayılırlar. Algler haricinde bitki döküntülerini yemeyi de severler. Akvaryum temizliğinde çok başarılı canlılardır. Yumuşak algleri yemeye bayılır. Amano karideslerinin aç kalmasını istemiyorsanız eğer akvaryumu temiz tutmanız gerekecektir. Aksi taktirde yiyecek konusunda sıkıntı çekebilirler. Bu canlılara balık yemi, çiğ kabak ve karides yemi verebilirsiniz.

Amano karideslerinin fazla beslenmediğinden emin olmalısınız. Yemlerini belirli bir süreyle ve karideslerin yiyeceği kadar vermeniz doğru olacaktır. Amano karideslerinin besinleri arasında salyangozlar ve ölü balıklar da vardır. Amonyak artışı olmasın diye ölü balıkların akvaryumdan çıkartılması gerekecektir. Yavru balıkları da yiyebilirler. Akvaryumda eğer sünger bir filtre bulunduruyorsanız amano karidesleri süngerdeki parçaları da yiyeceklerdir.

Akvaryum severler tarafından amano karidesler alg yiyen işçiler olarak görülürler. Ancak bu düşünce yanlış bir düşüncedir. Çünkü alg sorunları aydınlatma ve su şartları ile alakalı sorunlardır. Akvaryumun-uza birden fazla amano karidesi koymak yosun problemini çözmenizde size yardımcı olmayacaktır.

Bunun yerine bu soruna neyin sebep olduğunu tespit etmeniz gerekir. Amano karidesleri akvaryumun genel temizliğine oldukça fazla katkı sağlarlar. Gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlarda olan atıkları temizleyebilen çöpçülerdir. Yosunların çoğalmasını engellemiş olacaklardır. Çünkü yosunlar atık yemlerden faydalanarak çoğalırlar.

Akvaryumun Kardinali: Amano Karidesi
Akvaryumun Kardinali: Amano Karidesi

Amano Karidesi Kabuk Değişimi

Amano karidesleri sürekli olarak kabuk değiştirirler. Kalabalık bir şekilde yaşadıkları için kabuk değiştirdiklerini anlamak oldukça zordur. Dikkat edilirse eğer amano karideslerinin 5-6 haftada bir kabuklarını değiştirdikleri görülecektir.

Amano Karidesi İle Uyumlu Türler

Amano karidesleri ile aynı akvaryumu paylaşacak olan canlıların dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir. Agresif balıklar, çiklet balıkları, Japon balıkları ve bazı ıstakozlardan sakınılmalıdır. Aksi taktirde amano karideslerinin diğer balıklara yem olması kaçınılmazdır. Çöpçü ve vatoz balığı gibi barışçıl balıklarla beraber yaşayabilirler. Amano karidesleri daha büyük olduğu müddetçe bambu, vampir, kırmızı kiraz ve hayalet karides türü canlılarla da sorun yaşamazlar. Bu canlıların görevleri yiyecek aramak ve temizlik yapmaktır.

Amano Karides Nasıl Üretilir?

Amano karidesleri üretimi kolay olan bir karides türü değildirler. Çünkü karides larvaları tuzlu suya ihtiyaç duyarlar ve bu tuzlu su yetişkin olan karidesler için ölümcül olabilir. Amano karides üretimine bir düzine karides ile başlanabilir. Karideslerin beslenmelerine çok dikkat edilmeli ve su sıcaklığının 25-26 derecede tutulması gerekir. Erkek olan karidesler yumurtaların döllenmesini sağlar. Dişi karideslerin hamileliği yaklaşık olarak 6 hafta sürer. Bu sürenin sonunda yavrularını larva olarak suya bırakırlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.