Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Beta Balığı Bakımı Ve Özellikleri

Beta Balığı ve gerekli olan tüm malzemelerini Evcilmarketim.com’dan hızlı ve güvenilir şekilde temin edebilirsiniz.

Beta Balığı ve Malzemeleri satın almak için sayfamızın sağ altındaki iletişim kısmından arayarak yada WhatsApp mesaj kısmından iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz .

 

Beta balığı duruşu ve gösterişli oluşuyla akvaryum balıkları arasında en ihtişamlı balık olarak ilgi görmektedir. Bu yazıda kavgacı siyam balığı olarak da adlandırılan beta balığı bakımı ve özellikleri hakkında bütün bilgileri elde etmek mümkün. Beta balığı alırken nelere dikkat etmeli, akvaryumu ve beslenmesi nasıl olmalı, diğer balıklar ile ilişkisi nasıl gibi konularda fikir sahibi olurken ilginç özellikleri hakkında da bilgiler elde edebilirsiniz.

 

Beta Balığı Genel Özellikleri

Genellikle küçük olan beta balıklarının boyları ortalama 6 – 8 cm arasında değişiklik göstermektedir. Solungaçlarının labirent yapısında olmasından dolayı ihtiyaç duydukları oksijenleri, suyun üzerinden alıp kanlarına aktarmaları sayesinde kötü şartlardaki akvaryumlarda bile hayatlarını sürdürmeye devam eden bu balıkların ortalama ömürleri 2 – 3 yıl arasındadır.

Ancak gerek bardakta gerekse küçük fanuslarda yaşayan balıkların renkleri soluk olmaktadır ve stresli bir yaşam sürdürdükleri için ömürleri daha kısadır. Hemen hemen bütün pet shoplarda bulabileceğiniz bu balıklar yüzlerce çeşit formu ve renkleriyle karşınıza çıkmaktadır.

Beta Balığı Bakımı Ve Özellikleri
Beta Balığı Bakımı Ve Özellikleri

Bakımı Nasıl Olmalı?

Beta balıkları diğer balık türlerine olduğu gibi kendi türlerine karşı da agresif özellikler göstermektedir. Dişi beta balıkları bir arada yaşayabilir ama erkek beta balıklarını bir araya koyduğunuzda bu durum birinin ölümüyle sonuçlanacaktır. Beta balığını koyacağınız akvaryumun hacmi 7.5 – 15 litre arasında olmalıdır.

Kayalı akvaryum dekorlarına ve bitkili akvaryumlara oldukça uyumlu olan beta balıkları için doğal yaşam alanına daha yakın olduğundan dolayı genelde bitkili akvaryumlar önerilmektedir. Akvaryumu pencere kenarına koymamaya dikkat edilmelidir çünkü pencereden gelecek güneş ışınları akvaryumun fazla ısınmasına sebebiyet verecektir.

Akvaryum suyunu değiştirirken önceden oda sıcaklığında bekletilmiş su kullanılmalıdır çünkü soğuk su konulması hastalığın kapısını aralayacaktır. Su değiştirme işlemi haftada bir yapılmalı ayrıca akvaryum pencere kenarına konulmadığı gibi petek ya da diğer ısı kaynaklarından da uzağa koyulmalıdır. Beta balığı bakımı ve özellikleri ile ilgili öncelikle bu bilgiler dikkate alındığında doğru ve sağlıklı beta balığı bakımı gerçekleştirmek mümkündür.

Beta Balıklarında Üreme

İlk olarak erkek balık baloncuklar çıkarmaya başlar. Kalın bir baloncuk tabakası oluşturana kadar su yüzeyine çıkıp biraz hava yuttuktan sonra mukus kaplı baloncuklarını su yüzeyine bırakır.

Daha sonra erkek balık çiftleşmek için dişi balığı ikna ettiğinde, dişiyi yüzgeciyle sarıp ters çevirir ve yumurtaları döller. Çiftleşme bittikten sonra dişi balık bu şekilde hareketsizce kalarak genelde 3 – 7 arasında döllenmiş yumurta bırakır. Embriyonun gelişmesini tamamlaması için 3 – 4 gün geçtikten sonra yavru balıklar serbestçe yüzmeye başlar.

Beta Balığı Beslenmesi

Etçil olan bu balıklar için protein ağırlıklı mamalar seçilmeye çalışılsa da iç parazit ve bload hastalığına karşı bitkisel yemlerde tüketmelerinde fayda vardır. Bitkisel ağırlıklı olarak alınan bu yemler, aslında yeşile boyanmış protein ağırlıklı yemler olarak karşımıza çıkabiliyor.

Bu nedenle alacağınız yemlerin kapalı kutularda, bilinen ve kaliteli yemler olmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede balığın sağlığını koruyabileceğiniz gibi akvaryumun temiz kalmasını da sağlayabilirsiniz çünkü adi yemler aşırı salınıma neden olarak suyun kalitesini ve rengini değiştirir. Granül şeklinde vereceğiniz kaliteli yemler Beta balıkları için oldukça uygun olacaktır ve ortalama olarak bir paket yem bir balığa 6 ay yetmektedir.

Beta Balığı Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beta Balığı Bakımı Ve Özellikleri
Beta Balığı Bakımı Ve Özellikleri

Doğru ve sağlıklı bakmak için beta balığı bakımı ve özellikleri ile ilgili bilgilerin yanında şu noktalara da ayrıca dikkat etmeye özen gösterilmelidir.

  • İlk beta balığı aldığınızda evinizde dinlenmiş su bulunmuyorsa çeşme suyu yerine mutlaka içme suyu kullanmanız gerekir. Çünkü çeşme suyu klor ve metal içerdiği için balığınıza zarar verebilir ve ölmesine neden olabilir.
  • Beta balığı için özel üretilmiş yemlerin yanında ara sıra dondurulmuş gıdalar da verebilirsiniz fakat günde iki kereden fazla yem vermeyin.
  • Akvaryumun suyu bulanık olduğunda tamamen değiştirmek yerine suyun yarısını değiştirin böylece balığın içerisinde alışkın olduğu bakterilerin yok olmasını engellemiş olursunuz.
  • Akvaryumun dekoru için boyalı taşlar kesinlikle önerilmemektedir çünkü boyalı taşlar ve salınım yapabilecek diğer ürünler balığın zehirlenmesine yol açabilir. Doğal dekorlar tercih etmek her zaman daha doğru olacaktır.
  • Akvaryumda iki tane erkek beta balığı bulundurmamaya çok dikkat edilmelidir. Ayrıca akvaryum önüne koyacağınız ayna bile balığın aynada gördüğünü kıskanarak agresifleşmesine sebep olacaktır.

Bu gibi noktalara dikkat ederek parlak, göz alıcı beta balığının yaşam süresi ve yaşam kalitesini koruma altına almış olursunuz.

Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Yavru iken cinsiyet ayrımını yapmak pek kolay değildir fakat daha sonra dış görünüşe bakılarak bu ayrım kolayca yapılabilir. Erkek beta balıklar daha iri olmakla beraber renkleri de daha gösterişlidir. Dişi olan betaların da göğüs bölgesinde beyaz renkli bir çıkıntı mevcuttur. Bu özellikler dikkate alınarak cinsiyet ayrımı yapılabilir.

Beta Balığı Hangi Balıklarla Yaşayabilir?

Oldukça agresif özelliğe sahip bu balıklar çoğu zaman diğer balıklar için bir tehlike unsurudur. Eğer beta balığıyla beraber başka balıklar besleme düşüncesindeyseniz besleyeceğiniz diğer balıkların beta balığının ağzına sığmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Beta balığı ile beslenebilecek balıklar şunlardır;

Gibi balıklar beslenebilir ancak akvaryum hacmine göre daha az sayıda balık olmasına dikkat etmek beta balığının huzursuzluk çıkarmasının da önüne geçebilmektedir.

İlginç Yönleri

Diğer balıklara göre dikkat çekici özellikleri bulunmaktadır. Beta balığı bakımı ve özellikleri ile ilgili temel bilgilerin yanı sıra bu özellikleri bilmekte de fayda vardır. Oldukça meraklı olan bu hayvanlar akvaryuma yaklaştığınızda incelemek için doğruca size yönelirler.

Ayrıca akvaryum suyunda yapılan en ufak bir değişikliği bile hemen fark ederler. Çok yükseğe zıplama özelliğine sahip oldukları için akvaryum suyunun tamamen doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Diğer balıklara göre hastalıklara karşı daha dayanıklıdırlar ve daha kolay atlatırlar.

 

Beta balığı türleri ve fiyatları 

 

bu yazımızda kısaca beta balığı türleri ve fiyatları hakkında bilgi vereceğiz

 

Taç beta  balığı – Crown Tail Beta

 

İsmindende anlaşılacağı üzere yüzgeçleri ve kuyruğu taç şeklinde olan balık türüdür erkek taç beta çok ihtişamlı bir görüntüye sahip olup fiyat olarakta çok yüksek değildir ortalama taç beta  satış fiyatı 50 lira ile 200 lira arasındadır, diğer betalarda olduğu gibi taç beta’nın dişi olanları daha ufak ve renk olarak  daha cansızdır .

erkek beta balıkerkek taç beta balığı

 

Halfmoon Beta balığı 

 

Halfmoon beta türü kuyruğu tam kapalı ve büyüleyici yüzgeçleri ile beta balık ırkının en göz kamaştırıcı türlerinden biridir, halfmoon betaların dişileri her zamanki gibi erkeklerine göre daha ufak ve daha soft renkere sahiptir, ancak erkekleri büyüleyici güzelliğe ve ihtişama sahiplerdir . halfmoon betalarda fiyarlar 50 lira 500 lira arasında değişkenlik göstermektedir, bu fiyat değişimi renk, fizik, kafa yapısına göre olmaktadır .

kavgacı diyam beta
erkek halfmoon beta

 

Plakat beta

Plakat beta halfmoon plaka olarakta adlandırılır , HMPK kısaltımasıda kullanılmaktadır bu tür betalar için, bu tür diğer halfmoon betalara göre daha ince zarif bir kuyruk , yüzgeç ve vücut yapısına sahiptir erkekleri canlı ve soft renklerde olup dişi plakat betalar yine ufak ve soft renklere sahiplerdir, plaket beta karın fiyatları 50 lira ile 1.000 lira arasında değişmektedir, fiyat farklılıkları renk fizik yüzgeç gibi kriterlere göre belirlenmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.