Sürüngenler

Chuckwalla Özellikleri ve Bakımı

Evcil Marketim

Evinde kertenkele beslemeyi seven insanlar tarafından Chuckwalla özellikleri ve bakımı oldukça merak edilir. Amerika ve Meksika arasındaki Mojave çölünde yaygın olarak bulunan Chuckwalla kertenkeleleri, normalde ince pullu ve oldukça koyu renklidir.

Diğer kertenkelelere kıyasla düz bir görünüşe sahiptirler ve çoğunlukla kayaların veya kayalık çıkıntıların üzerinde yaşarlar. Chuckwalla cinsi kertenkeleler, çoğunlukla otçul beslenirler. Bu kertenkeleler bulundukları bölgede hakimiyet iddia etmek istediklerinde gövde renklerini değiştirirler, ağızlarını açarlar ve gövdelerini aşağı yukarı sallandırırlar.

Chuckwalla’nın Yaşayabileceği En İyi Ortamı Nasıl Sağlarsınız?

Chuckwalla kökeni gereğinde çok sıcak ve kuru bir ortamdan gelir. Haliyle yaşam koşullarına adapte olabilmesi için birtakım değişiklikler yapılması gerekiyor.

  • Soğuk ve nemden korunması için ahşap bir yüzeyde yaşamalıdır.
  • Büyük havalandırma delikleri ve cam sürgülü ön kapıları olan bir kafes seçilmelidir.
  • Kafesin bir tarafından diğer tarafına mutlaka ısı kaybı sağlanmalıdır.
  • Eğer yavru bir Chuckwalla’ya sahipseniz dekorasyonu arttırmalısınız. Kertenkeleleriniz büyüdükçe dekorasyonları kaldırabilirsiniz.

Bu değişiklikleri yaptığınızda Chuckwalla kertenkeleniz, yerinden memnun olacaktır.

Chuckwalla’nın Isınması İçin Gerekli Olan Koşullar Nelerdir?

Doğası gereği Chuckwalla cinsi bir kertenkele, güneşin kendi sıcağında güneşlenmek için uzun zaman harcar. Öyle ki gün boyunca 100-120 santigrat derecelik bir güneşlenme alanına ihtiyaç duyarlar.

Bunu sağlayabilmek için kafesin tavanına güçlü bir tavan lambası bağlayabilirsiniz. Güneşlik lambasını günde 10-12 saat kadar açık bırakmayı unutmamalısınız. Geceleri ise tüm ışıkları söndürmeli ve kafesi tamamen karanlıkta bırakmalısınız.

Chuckwalla’nın İhtiyacı Olan UVB Aydınlatması

Chuckwalla cinsi kertenkeleler tam zamanlı olarak yaşarlar. Bu yüzden yoğun ve güçlü bir ultraviyole kaynağına ihtiyaçları vardır. Ultraviyole tüpleri şu anda iki boyutta, T8 ve T5 olmak üzere iki çeşittir. T8 lambalarının çapı yaklaşık 1 inçtir, her 6 ayda bir değiştirilmeleri gerekir.

Bu lambaların etki menzili ise 9-12 inçtir. T5 lambaları T8 lambalarının biraz daha gelişmiş halidir. Yaklaşık yarım inç çapındadırlar, 12 ayda bir değiştirilmeleri gerekir ve 18-24 inç etkili bir menzile sahiptirler. Hangi lambayı seçerseniz seçin, arka duvara yakın olan tavana monte etmeniz tavsiye edilir.

Chuckwalla Kafesinin Dekorasyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Chuckwalla’lar, üzerine tırmanmak ve güneşlenmek için kullanabilecekleri sert dekorasyonlara sahip bir kafeste mutlu olacaktır. Chuckwalla cinsi kertenkeleniz için bir yatak seçerken, parçaların kertenkele yiyeceklerine yapışmayacağından ve kafesin nemini artırmayacağından emin olmalısınız. Eğer kertenkelenizi canlı bir kapalı alanda tutmayı planlıyorsanız, besleyici bir toprak ve kil ile biraz kumun karışımı mükemmel olacaktır.

Chuckwalla’nızın gerçekten ısınmak istediği zamanlar olacaktır. Bunu sağlayabilmek için sıcağa yakın ancak lambalardan yeterince uzağa yerleştirilmiş, java ağacı gibi kuru sert ahşap süslemeler kullanmalısınız. Kertenkelenizin herhangi bir ultraviyole istemediği ve biraz gölgeye ihtiyaç duyduğu zamanlar da olacaktır. İstediği zamanlarda ışıktan uzaklaşmasını sağlamak için kafesin üstüne kısmi bir örtü yayabilirsiniz.

Chuckwalla’nızı Nasıl Beslemelisiniz?

Omnivor bir cins olan Chuckwalla’lar, çeşitli sebzeler, tohumlar ve böceklerden oluşan bir beslenme düzenine sahiptirler. Normal şartlarda Chuckwalla cinsi kertenkeleler otobur olarak beslenir ve günlük olarak taze verilir. Canlı yiyecekler çok nadiren verilir. Canlı yiyecekleri kertenkelenizi eğitmek istediğinizde ödül maması niyetiyle kullanabilirsiniz.

Beslenmesinin sebze kısmı için ise salatanın temeli olarak bahar yeşillikleri ve kıvırcık lahana kullanılır. Ekleme yapmak istediğinize içine rendelenmiş havuç, yaban havucu veya kabak ekleyebilirsiniz. Salataya birazcık renk katmak ve öğünü Chuckwalla kertenkeleniz için daha çekici hale getirmek istiyorsanız doğranmış dolmalık biber ekleyebilirsiniz.

Kaçınılması gereken birçok sebze bulunur. Bunlar soğan, bezelye, ıspanak, buzlu marul ve asidik olabilecek veya nemle şişebilecek her çeşit sebzedir. Ayrıca Chuckwalla’nın yemek tabağı ve su kabı, kafesteki nemi yükseltmelerini önlemek için kafesin soğuk tarafında tutulmak zorundadır.

Chuckwalla’nız İçin İhtiyacınız Olan Takviyeler Nelerdir?

Kertenkeleniz ihtiyaç duyduğu besinlerin büyük bir çoğunluğunu beslenme şekillerinden alacaktır. Ancak daha yüksek konsantrasyona sahip olmak için ihtiyaç duydukları bazı vitamin ve mineraller de bulunur. Bunlar da kertenkelenize ikram ettiğiniz canlı yemeğin üzerine ve salataya serpilen kalsiyum ve vitamin tozları şeklinde verilir.

D3 vitamini ultraviyoleye maruz kaldığında kertenkele tarafından üretilir ve diğer işlevlerinin yanı sıra Chuckwalla’nızın kalsiyumu beslenme esnasında kullanmasına izin verir. Kafesinizdeki ultraviyole seviyesinin mükemmel olduğundan eminseniz, D3 içermeyen bir ek gıda da kullanabilirsiniz. Ancak sağladığınızdan emin değilseniz D3 vitaminin bulunduğu bir ek kullanmak kertenkeleniz için en iyisi olacaktır.

Chuckwalla’nızın Üremesi Hangi Koşullarda Gerçekleşir?

Aslında oldukça temel olarak, erkek ve dişi Chuckwalla’yı bir arada tutarsanız üreyebilirler. Bunu teşvik etmek için ise herhangi bir şey yapmanıza gerek olmayacaktır. Üreme, iki kertenkele de sağlıklı olduğu ve içerisinde bulunduğu koşullar iyi olduğu sürece doğal olarak gerçekleşir. Kertenkeleleri birbirlerine tanıtmadan önce yavru bir Chuckwalla isteyip istemediğinizi iyice düşünmelisiniz.

Chuckwalla dişisi yumurtalarını bırakmak için önceden hazırladığınız yuva kutusuna erişebilmelidir. Bu yuva kutusu dişinin içinde tamamen dönebileceği kadar büyük olmak zorundadır. Düzgün bir kuluçka döneminden yaklaşık 60 gün sonra yumurtalar çatlamaya başlayacaktır. Ortaya çıkan ilk bebekler kalan diğer yumurtaları çatlamaya teşvik edecektir.

Chuckwalla’nızın Kafesini Nasıl Temizlemelisiniz?

Chuckwalla’lar da çoğu evcil hayvanın ihtiyaç duyduğu gibi, gelişmek için temiz bir ortama ihtiyaç duyar. Mümkün olduğunca sık bir şekilde yüzey temizliği ve 4 haftada bir tam temizlik önerilir. Kertenkelenizin yatağını yılda birkaç kez değiştirmeniz de gerekir. Kafesi temizlerken hayvanınızı, tüm dekorasyonları ve tüm yatakları kafesten çıkartmalısınız. Kertenkelenizin kafesini temizlendiğinizde sürüngen dostu bir dezenfektanı kafesinin her yerine püskürtebilirsiniz.

Bu dezenfektanlar genellikle çok hızlı çalışır ve sadece yaklaşık olarak 30 saniye bekletilmeleri gerekir. Dezenfektan işini de tamamladıktan sonra bir kâğıt havluyla kafesin yüzeylerini silmelisiniz. Kafesteki dekorasyonlar için de dezenfektanla püskürtün. Bu dezenfektanı kurutmadan ve muhafazaya geri koymadan önce suyla iyice durulamayı da unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu