Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Diskus Bakımı Ve Özellikleri

Discus balıklarının birbirinden ilginç renkleri, vücut yapısı ve akvaryum kralı olarak bilinen bir tür olması balık severlerin tercih etmesini sağlıyor. Akvaryum hobisi olanlar için cazip balık türleri arasındadır. Özel bakım isteyen Diskus balıkları, çok renkli yapısıyla evinize ve bulunduğu ortama sanat eseri etkisi katacak. Peki, Akvaryumun Kralı diskus bakımı ve özellikleri nelerdir?

Diskus Balıklarının Fiziksel Özellikleri

Düşük bir bağışıklığa sahip olan Diskus balıkları için özel bakım şarttır. 21 cm uzunluğa kadar büyüyebilen Diskus balıkları, disk şekline benzer bir vücut yapısına sahiptir. Kırmızı gözleri en dikkat çekici yeridir. Latin Amerika’da yaşamış olan Diskus balıkları birçok ülkede akvaryum balığı olarak tercih edilen türlerdir. Hazırlanan suyun kalitesine uygun olarak farklı renklere bürünebilirler. Kırmızı Diskus en fazla tercih edilen renkler arasında yer alıyor.

Diskus Balıklarında Cinsiyet Ayrımı

Diskus balıklarında cinsiyet ayrımı yapmak için parlaklığına bakmanız yeterlidir. Erkek Diskus balıkları daha canlı renklere sahiptir. Erkek Diskuslar çiftleşme zamanlarında bel yüzgeci uzundur. Peki, Diskus balıklarının yaşam alanı, diskus bakımı ve özellikleri nelerdir?

Diskus Balıkları Hangi Ortamda Yaşar?

Diskus Bakımı Ve Özellikleri
Diskus Bakımı Ve Özellikleri

Sürü halinde yaşamayı seven balık türleri arasındadır. Akvaryum içerisinde Discus balık türlerinden daha fazla sayıda bulundurabilirsiniz. Balık türleri arasında farklılık yapmamanız gerekir. Nazlı bir yapıya sahip olan Diskusların kaprisini diğer balık türleri çekmeyebilir. Akvaryumu pisleten ve sürekli bulanık hale getiren bir balık türüdür. Sürekli su değişimi, filtreleme ve hijyen sağlanmalıdır. Bu göz sağlığı ve uzun ömürlü olması için önemli detaylardır. Manuel su değişikliği mümkün olmayacağından, otomatik akvaryum temizleme makinesi kullanılmalıdır.

Discus Balığına Akvaryum Seçerken Ne Yapılmalıdır?

Discus balıklarına akvaryum seçimi yaptığınızda dikkat edeceğiniz ilk detay büyüklük olmalıdır. Geniş, ferah ve Discus balık sayısına uygun ölçü tercih etmelisiniz. Discus balıklarının büyüklüğüne göre 50 lt bir balığın yaşam alanı için idealdir.

Discus balığı akvaryumunda;

  • Güçlü bir filtreleme cihazı
  • Canlı bitki ve algler
  • Havalandırma
  • Isı derecesi

Akvaryum içerisinde bulunan suyun; temiz, berrak ve 24–25° olması gerekir. Isı oldukça önemlidir. Aksi halde balıklar fazla yaşayamaz. PH derecesi 5,5 olmalıdır. Asit oranı düşük su üremeleri için önemlidir. Peki, Diskus balıklarının hangi balık türleriyle aynı ortamda kalabileceği, diskus bakımı ve özellikleri nelerdir?

Diskus Balıklarının Ortak Yaşama Biçimi

Diskus balıkları yalnız yaşayan balık türleri arasında değildir. Sürü halinde ve en az 6 Diskus birlikte yaşamalıdır. Farklı balık türleri ile balıkların aynı ortamda kalması tavsiye edilmez. Her türün kendi türü ile yaşaması önem verilmesi gerekenler arasındadır. Bazı balık türleri ise karakter özellikleri nedeniyle sorun yaşamaz.

Diskus balıkları oldukça sakin bir türdür. Agresif balık türleri ile yan yana yaşayamazlar. Bunun yanı sıra yavaş olan Diskus balıkları için hızlı yüzen balıklar korkutucu olur. Su değişimine alışamayan balık türleri, Diskus için hazırlanan suda yaşayamaz. Bunun nedeni Diskus balıklarının suyunu sürekli değiştirme gerekliliğidir. En ideal canlılar arasında su salyangozu vardır.

Diskus Balığının Üremesi

Diskus Bakımı Ve Özellikleri
Diskus Bakımı Ve Özellikleri

Discus balığı özel bakım isteyen balık türü olmasına ek olarak alanında uzman kişilerin elinde yetiştirilmelidir. Balık türleri içerisinde çiftleşmeyen Diskuslar farklı bir alana alınmalıdır. Yumurtlama döneminde ise yumurta hazırlayarak 200 yumurta bırakabiliyor. Erkeklerde bel yüzgeçlerinin uzun olması yumurtaların mayalanması için önemlidir. 24 saat sonra yumurtalar beyaza dönüşür.

Akvaryum suyu %10 oranında değişerek oksijen oranı artırılmalıdır. Yumurtalar için olan bu değişim, çiftleşme dönemine giren balık türleri için de önemlidir. Yumurtaların olduğu alanda geniş yapraklı olan bazı bitkiler yerleştirilmelidir. Bitkiler canlı olmalıdır. Yumurtadan çıkan yavrulardan bazıları anne bazıları baba yanına konumlanır.

İlk birkaç günde bu durum gözlemlenir. Besinlerini anne ve babalarında bulunan yüzgeçlerde yer alan besin maddeleriyle karşılarlar. 4–6 gün sonrasında ise artık normal yem yemeye başlayan Diskus yavruları, 3 haftalık süreçte ayrı akvaryumda tutulmalıdır. Bunun takibini ise Diskus uzmanı kişiler yapabilir. Diskus balıklarının farklı balıklarla çiftleştiği görülmez. 1,5 yaşından sonra çiftleşen Diskuslar sadık birer eştir.

Discus Balıkları Nasıl Beslenir?

Discus balıklarının beslenmesi için taze ya da donmuş balık yemleri verilmelidir. Diskus uzmanları tarafından belirtildiği gibi koyun yüreği de bu balık türlerinin beslenmesinde verilebilen besinlerdir. Gün içerisinde 2–3 defa beslenmesi gereken Diskus balıkları için yem miktarı ayarlanmalıdır. Fazla olan yemlerin muhakkak alınması gerekir. Yüksek hassasiyete sahip olan Diskus balıkları için ufak bir değişiklik dahi hastalanmalarına sebebiyet verir.

Diskus Balıkları Nasıl Bir Ortamda Olmalıdır?

Diskus balıkları için akvaryumun bulunacağı ortam oldukça önemlidir. Özellikle suyun ısısı ya da stres gibi faktörlerden kolaylıkla etkilenebilir. Kalitesiz yemlerden de aynı şekilde rahatsız olabilir. Diskus balıklarının yüksek hassasiyetini olumsuz etkileyen ses ve ışığa maruz kalmamaları gerekir.

Sesin yüksek olduğu ortam yerine daha sakin bir yere konumlandırmanız önemlidir. İnsanların en fazla yapmayı sevdikleri akvaryum camına vurma, ses çıkarma gibi hareketlerden hoşlanmazlar. Doğrudan güneşe ya da ışığa maruz kalmaları strese girmelerine neden olabilir. Rahatsızlık verecek her türlü davranıştan uzak durmalısınız. Peki, yaşam alanı, diskus bakımı ve özellikleri nelerdir?

Diskus Balığı Doğal Yaşam Alanı Neresidir?

Diskus balığının doğal olarak yaşadığı yer Güney Amerika’da bulunan Amazon Irmağı olarak bilinir. Diskus türleri birçok ülkede başta Uzak Doğu olmak üzere süs balığı olarak üretilmektedir. Diğer balık türleri arasında biraz daha yüksek maliyete satılan Diskus balıklarını beslemek için bilgili olmak gerekir. Uzun ömürlü olan Diskus balığının hassasiyetini ve yaşam şartlarını bilmemeniz halinde ona zarar verebilirsiniz. Beslenme biçimi, su sıcaklığı, ortam koşulları ve birlikte yaşam alanı konusunda uzmanlardan bilgiler almanız önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.