KuşPapağan Türleri

Kakariki Papağanı

Kakariki Papağanı Özellikleri

Evcil Marketim

Kakariki Papağanı Yeni Zelanda’ya özgü yabani kuş türüdür. Doğal yaşam alanı ormanlardır. Yağışlı iklimi seven kuşun biyoloji literatüründeki adı Cyanoramphus novaezelandiae’dir. Kermadec ve Chatham cinsleriyle akrabadır.

Kakariki Papağanı Bakımı ve Temel Bilgiler – YouTube

Kakariki Papağanı Özellikleri

Kakariki Papağanı Özellikleri

Gaga üstünden başının ortasına ve göz çevresine kırmızı şerit uzanır. Vücudunu fıstık yeşili tüy kaplar. Karın çevresi sarımtrak olabilir. Kanatlar zeytin yeşilidir, kanat uçları koyu turkuazdır.

Bacakları gri, kahverengi veya kül rengidir. Beyaz gaganın ucunda siyah leke bulunabilir. Tüyler ışıkta parlar. Yeşil renk, kuşun çevreye adapte olmasından kaynaklanır.

Tüy rengi, kıyı ormanlarında ve ağaçlık sahillerde kolay gizlenmesini sağlar. Sarı ve yeşil benekli sarı tüy varyantları bulunur. Yavru kuşların kırmızı tüyü azdır. Sarı tüyler yeşile dönebilir. Kakariki kuşu ismi, 200 bin konuşana sahip Maori dilinden alıntıdır.

Yeşil anlamına gelen kakariki, tüy rengini belirtir. Kakarikiler birçok orman kuşundan küçüktür. Uzunluğu 20 – 29 santimetredir. Ağırlığı 1 buçuk – 2 kilogramdır.

Yırtıcı olmaması, türü tehlikeye atmıştır. Kırklı yılların sonunda Kakariki popülasyonu azalmıştır. Yeni Zelanda hükümeti tarafından 1953’te koruma kararı çıkmıştır. Günümüzde nesli tehlikededir. Kuş pazarlarının ender görülen mensubudur. Satılık kakariki kuşu ithal edilmiş damızlık kuşlardan ürer.

Gen saflığını gözlemlemek zordur. Turuncu, kahverengi, gri, siyah beneğe sahip kakarikiler melezdir. Tür tehlikede olduğundan, bilinçli davranmak ve fırsatçılara yönelmemek gerekir.

Kakarikiler 5 – 10 yıl yaşayabilir. Konuşma eğilimi azdır. Aile ortamına çabuk alışır. Bebekli ve çocuklu evler için tehlikesizdir. Kakariki papağanı cinsiyet ayrımı için gövde boyutu yol gösterir. Erkekler, dişilerden büyük ve ağırdır.

Pareket papağanı olarak da bilinen kuş, ıslık benzeri ses çıkarır. Oynamayı, okşanmayı, gezinmeyi sever. Evine ve alıştığı insanlara bağlıdır. Kaçma eğilimi yoktur.

Yumurtlama sonrasında kuluçka 20 gündür; birkaç gün az veya çok sürebilir. Yavrular 30 – 40 günde tüylenir. Yumurtlayan dişi zayıflar, iyi beslenmesi şarttır.

Kakariki, un kurdunu sever. Rendelenmiş elma, armut, şeftali, tatlı erik, pancar, ıspanak alternatiftir. Yetişkin kakarikiler kuru üzüm ve kuru incirden hoşlanır. Yabani kökenli olması, palet yeme alışmasını geciktirir.

Kakariki yalnızlığı sevmez. Aynı türdeki eşiyle yaşamaktan hoşlanır. Düzenli olarak kafesten çıkarılması gerekir. Sahibine temas etmek ister.

Ele, kola, omuza, kafaya konabilir. Kakariki papağanı sesi gür kuşlardandır. Açık alanda yüksek ses çıkarır. Yeşillik alanları sever.

Kakariki Papağanı Fiyatı

Karariki, az bulunan bir kuştur. Çoğunlukla çift satılır. Nesli tükenmektedir ve üremesi sağlanmalıdır. Çift kakariki papağanı fiyatı 2022 itibarıyla 600 – 800 TL’dir.

Yavru papağan fiyatlarında da çoklu ücret yaygındır. Üç ve dört yavru seçenekleri öne çıkar. Yavru kakarikiler için fiyat aralığı 450 – 600 TL’dir.

İlginizi Çekebilir: Monk Papağanı – Monk papağanı konuşur mu? (patigen.com)

Kakariki kuşu titiz ve hassastır. Kafesini, suyunu, gıdasını temiz tutmak gerekir. İlgisizlik kuşa zarar verebilir. Arkadaş canlısı ve zarif bir papağan arıyorsanız kakariki uygundur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu