Evcil Marketim
Sürüngenler

Kaplumbağalarda Göz İltihaplanması

Kaplumbağalar farklı türlerde olmalarından dolayı yaşadıkları ortamın da buna uygun şekilde oluşturulması gerekir. Tropik ve yarı tropik iklimleri daha çok sevmelerinin nedeni yapılarının bu iklimle paralel şekilde oluşturulmuş olmasıdır. Kaplumbağanızın bütün gün su içinde yattığını ve gözlerini açmakta bile zorlandığını fark edebilirsiniz. Bu durumda aklınıza ilk gelecek olan seçenek gözüyle alakalı olarak iltihaplanmadır.

Fazla zaman kaybetmeden veteriner yardımı almalı ve sorunun neden kaynaklandığını anlayarak bir daha olmasını engellemelisiniz. Aksi durumda yeniden yaşanması ve ilaçların etkisinin de azalması söz konusu olacaktır. Kaplumbağalarda göz iltihaplanması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunun kökeninde yatan durumu bulmak ve yok etmek veterinerin de verdiği ilaçlar ile desteklendiğinde tekrarlanmasının önüne geçer. Nedenini ise veteriner incelemelerinden veya kendi gözlemlerinizden çıkarabilirsiniz.

Kaplumbağalarda Göz İltihaplanması
Kaplumbağalarda Göz İltihaplanması

Akciğer Enfeksiyonu Kaynaklı Göz İltihabı

Kaplumbağanızın gözlerinin iltihaplanması halinde ilk seçenek olarak akla gelmesi gerekenlerden birisi akciğerinde bir sorun olup olmadığıdır. Kaplumbağalarda göz iltihaplanması nedenleri arasında oldukça yaygın şekilde tespit edilir.

Belirtilere bakarak anlamaya çalışmak veterinere başvurmadan hemen önce oldukça yarar sağlar:

  • İlk belirtiler şişmiş vaziyetteki gözlerdir,
  • Genelde göz iltihabı için kullanılan kremlerin etkisi olmaz,
  • Kaplumbağanız artık yemlerini yemiyordur,
  • Hırıltılı nefes almaya başlar,
  • Sıcak yer arayışında bulunur.

Bu belirtiler yaşandığında gözlerindeki iltihaplanmanın nedeni için akciğer kaynaklı olabileceği fikrine bağlı şekilde hareket edilmelidir. Suyun sıcaklığına dikkat etmek ve veterinerin verdiği ilaçları kullanmak önemlidir.

Vitamin Azlığı Nedeniyle Göz İltihabı

Kaplumbağanızı kendinizce belirlediğiniz ve yeterli gördüğünüz şekilde besliyor olabilirsiniz. Ama bazı dönemlerde farklı vitaminlere ihtiyaç duyduklarını gözden kaçırmak farklı şekillerde kendini ortaya koyar. Gözünde iltihaplanma olması ve açılamaz hale gelmesi durumunda enfeksiyon veya akciğer kaynaklı bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışmak için aradaki farklı bilmek gerekir. Akciğerden kaynaklanan belirtileri göstermiyorsa ve sadece gözlerinde şişkinlik görüyorsanız nedeni A vitamini eksikliği olabilir. Bu vitamin göze sürülen kremlerle dengelenir ve kısa sürede gözün toparlanmasına neden olur. Tedavide oldukça başarılı şekilde sonuçlanır. Veteriner aynı zamanda beslenmeyi dengelemek için de beslenme önerilerinde bulunabilir. Önerdiği şekilde beslenmesine dikkat etmek önemlidir.

Bakteriyel Enfeksiyon Kökenli Göz İltihaplanması

Göz iltihaplanmasında bu seçenekler arasından birisi olması gerekmez. Sadece göz iltihaplanması yani enfeksiyon olmuş olabilir. Kaplumbağalarda göz iltihaplanması belirtilerinin enfeksiyona işaret etmesi için gözlerin şiş, göz küresinde belirgin hale gelen kızarıklık ve gözde beyaz salgıların olması yeterlidir. Bu durum diğer seçeneklerden kolaylıkla ayrılır. Veteriner tarafından antibiyotik içeren bir tedavi uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Bunun yanında vitamin içeren ve beslenmesine katkıda bulunacak ek besinler vermesi de mümkündür. Kısa sürede toplanması ve iltihaplı yapının gözlerden uzaklaşması sağlanmış olur.

Tetikleyen Etmenler Nelerdir?

Sadece bahsedilen nedenler ve hastalıklardan kaynaklanan göz iltihaplanması durumu söz konusu olmayabilir. Bazen hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan bazı faktörler vardır. Bu tetikleyicilerin gözden kaçırılması hastalığın tedavi sürecinin uzamasına neden olurken yeniden yaşanması konusunda da tetikler. Bunlar arasında yabancı cisim girmesi ilk sıralarda gelir. Aynı zamanda bu veya farklı nedenlerden dolayı yaralanmalar da olabilir. Hava akımının yanlış olması da bir başka tetikleyen etmen sınıfındadır. A vitamininden eksik bir beslenme ilk olarak gözlerde sorun olarak kendini gösterir. Enfeksiyon olması ihtimali üzerinde de sıklıkla durulması önemlidir.

Tedavi Edilmemesinin Sonuçları

Bakımından sorumlu olduğunu hayvanların yaşam kalitesini düşünmek ve buna uygun şekilde bakmak oldukça önemlidir. Bunun için de yeme isteğinin kalmadığını, hastalandığını veya gözlerini açmadığını fark etmek ve önlem almak gerekir. Aksi durumda nedeni akciğerden kaynaklanan durum nefes alamaz hale gelen kaplumbağanızın ölümüne neden olabilir. Vitamin eksikliği veya farklı yaralanmalar da gözde kayıp veya hasar bırakabilir. Enfeksiyonun en büyük sonuçlarından bir tanesi de kaplumbağanızın gözünü kaybetmesidir. Görme yetisini kaybetmesi hayatını zorlaştıracak ve oldukça büyük rahatsızlık verecektir. Bazen beslenmesini bile engeller ve iki gözde de olması büyük zorluk çıkarır. Bundan dolayı fark edildiğinde veteriner tarafından uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanının ne olduğuna ve neden kaynaklandığına bağlı olarak tedavi de farklı şekilde uygulanabilir. Tedavinin durumuna kaplumbağanızı inceleyen ve gerekli tetkikleri yapan veterinerinizin karar vermesi en doğru olandır. Zor tedavi edilen bir durumla karşı karşıya kalmamak adına kaplumbağalarda göz iltihaplanması olduğunda geç kalmadan hekime ulaşılmalıdır. Aksi durumda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Tedavi bazen antibiyotik ağırlıklı olurken bazen de akciğeri rahatlatmaya yönelik olabilir. Uygun dozda uygulanması için A vitamini takviyesine de başvurulur. Önlem olması açısından beslenmesinin bu vitaminden zengin hale getirilmesi yoluna da gidilir.

Kaplumbağalarda Göz İltihaplanması
Kaplumbağalarda Göz İltihaplanması

Tedavinin Süresi

Krem veya vitamin uygulaması değerlendirme yapan veteriner hekim tarafından kararlaştırılır. Süreye de aynı şekilde karar verilmesi en doğrusudur. Tedavi için kendi kendine karar veren veya uygulama yapan kaplumbağa sahiplerinin yarardan daha çok zarar verebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Çünkü belirtilerin neden kaynaklandığını bilmeden fazla vitamin vermek veya antibiyotikli kremler kullanmak daha büyük sorunların olmasını tetikleyebilir. Bu konuda önlemler almak ve veteriner gözetiminden çıkmadan tedaviyi uygulamak izlenecek en iyi yoldur.

Suyun Kirli Olması

Birçok kaplumbağa göz sorunu incelendiğinde en büyük etmenin içinde yaşadığı sudan kaynaklandığı görülür. Yaşam alanının yeterince temiz olmaması mikrop ve bakteri üremesine neden olur. Bu ise en büyük tetikleyicilerden bir tanesidir. Enfeksiyon olmasını veya zarar görmesini istemediğiniz kaplumbağanızın yaşam alanını temiz ve uygun sıcaklıkta tutmak yapılacak en iyi bakımlardan biridir. Bu sayede daha az sağlık sorunu yaşamasını da mümkün hale getirmiş olursunuz. Veterinerin ilk önerisi de bu olacağından mutlaka dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.