Kedi Gribi
Kediler, bağışıklık açısından güçlü olan canlılar olsalar dahi kimi durumlarda hastalıklara yakalanabilirler. En sık görülen kedi hastalığıysa veterinerler tarafından kedi gribi olarak adlandırılan hastalıklardır. Normal zamanda bağışıklığı yerinde ve sağlıklı olan kediler, grip dönemlerinde birçok ek hastalığa da açık hale geleceklerdir.
Ayrıca belirtilerin gösterilmeye başlandığında önlem alınması sağlanırsa ciddi sonuçlar alınmadan tedaviye başlanabilir ve kedilerin bu sorunları en az hasarla atlatmaları sağlanabilir. Doğal olarak; kedilerde gribin nedenleri nelerdir, grip olan kedilerin hangi belirtileri göstermesi gerekir, bu hastalıkların sonuçları nelerdir, gibi içeriklere de bakmaları faydalı olacaktır.
Kedi Gribi Nedir?
Kedilerde görünen grip, bir nevi insanlarda görünen grip gibidir. Ancak sonuçları bakımından çoğu zaman daha ağır etkiler alınacaktır. Kedilerin kaslarında gerçekleşen ağrılara neden olan, ateşlerini yükselten ve iştahlarını kesen sağlık sorununa genelde kediler için grip teşhisi koyulur. Soğuk algılığı veya çeşitli enfeksiyonlar oluşmuş gibi belirtiler çıkmadığı sürece gripten şüphe edilmesine de gerek yoktur. Bu sebeple gizli bir kedi gribinin yaşanmasından veya fark edilmeden hastalığın atlatılmasından korkulmamalıdır.
Kedi Gribi Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde grip hastalığının görülmesinin birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerin bilinmesi halinde önlem alınabilir ve bu hastalıktan kedilerin olabildiğince uzak tutulabilir.
Kedilerde grip hastalığının sebepleriyse şunlardır:
- Hava değişimlerinin ani olarak yaşanması ve bu değişimler karşısında kedilerin hep aynı ortam içerisinde kalıyor olması.
- Temizlik ve diğer hijyen kurallarına dikkat edilmediği için kedi bağışıklığının zayıflamış olması, hastalıklara açık hale gelinmiş olması.
- Yeterli düzeyde ve sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi gereken beslenmenin sağlanamamış olması.
- Soğuk veya rüzgarlı olan havalarda dış ortama maruz kalınması.
- Soğuk içeriklerin çok fazla tüketilmesi.
- Başka bir kedinin grip olması durumunda bu kedi ile temas edilmesi.
Gibi sebepler, grip oluşumunun kedilerde görünmesini sıklaştıran sebeplerdendir. Ancak her bu duruma maruz kalan kedinin de grip olabileceğini söylemek yanlış olacaktır.
Kedi Gribi Belirtileri Nelerdir?
Kediler grip olduklarında tıpkı insanlardaki gibi bazı özel belirtileri sergileyeceklerdir. İlk olarak aksırma ve öksürme denilen durum, kedilerin grip olmasa dahi sıkça yaptıkları bir eylemdir. Oluşan hava içerisindeki zararlı partikül sayısının artması ve kedinin bu etkenlerden uzaklaşması için gerçekleştirilen eylem, grip olunduğu zamanlarda çok daha sık yaşanacaktır. Saatte bire kadar inebilecek veya daha fazla olabilecek olan aksırma ile öksürme, kedilerde gribin en bariz belirtisidir.
Bunun yanı sıra iştah bakımından ciddi kayıplar yaşayan, normalde yemesi gereken miktarın çok çok altına yemek yiyen kedilerde de grip görülebilir. Ayrıca; hareketlerde olan yavaşlama ve azalma, oyun oynamaya karşı isteksizlik, kedinin kalkıp yürüyecek halinin olmadığının anlaşılması, gözlerinin çevresinde ıslaklık oluşması ve bakışlarının yorgun görünmesi de ciddi belirtiler arasında yer alacaktır.
Kedi Gribi Sonuçları Nelerdir?
Kedilerin grip olması durumunda ortaya çıkabilecek olan sonuçlar, yaşam kayıpları gibi ciddi boyutlarda olabilir. Özellikle grip olduğu fark edilmeyen ve durum anlaşılmadığı için de günlük hayat içerisinde ihmal edilen kediler her geçen gün daha çok bağışıklık bakımından çöküntü yaşarlar. Beslenmeyle direnç kazanamayan kedinin grip etkisindeki mikroplara kendisini bırakması ve yaşam kayıplarının gerçekleşmesine neden olacaktır.
Ayrıca grip olan kedinin gebe olması da mümkündür. Hamilelik içerisinde bu hastalığın ağır atlatılması halinde yavru kedilerin anne karnında ölmesi veya anne kedinin düşük yapması da gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra bir başka kediyle temas halinde gribin diğer kediye aktarılması ve o kedide de benzer sorunlara yol açılması beklenebilir.
Kedi Gribi Önlemleri Nelerdir?
Kedilerde gerçekleşen veya gerçekleşme ihtimali olan grip için çok sayıda önlem alınabilir. Bu önlemlerden ilki kesinlikle kedi grip aşısıdır. Henüz grip olmayan kedilerin bu hastalığa karşı antikor üretmelerini sağlamak için yılda bir veya iki yılda bir olan sıklıkta aşılanması gerekir. Bu sayede vücudun direnci olacağı için ya grip olunmayacak ya da olunsa dahi çok rahat bir şekilde atlatılacaktır.
Aşının yanı sıra mevsimsel getirilerin bilincinde olunması ve kedilerin olumsuz hava koşullarından sakınılması sağlanabilir. Beslenme içeriklerinin de veteriner tarafından alınan önerilere göre hazırlanması sayesinde bağışıklık açısından da güçlenen kediler kolay kolay grip olmayacaklardır veya belirtileri dahi göstermeden atlatacaklardır.
Kedi Gribi Tedavisi İçin Nereden Yardım Alınmalıdır?
Veterinerler, tüm hayvanların hastalıkları konusunda yardımcı olan sağlık çalışanlarıdır. Ayrıca alanında özel bir seçime giderek evcil hayvanları ve özellikle de kedilerle köpekleri seçen veterinerler bulunur. Kedilerin grip olması halinde takip edilen belirtilerden sonra bu çalışanlara gelinmesi gerekir. Veterinerler tarafından kedinin hem fiziki hem de diğer açılardan muayene edilmesi sağlanarak gerçekten grip olup olmadıklarını veya varsa diğer hastalıklarının neler olduğunun anlaşılması yapılır.
Evcil hayvan sahibine de durumu bildirerek gerekeni yapacak olan bu çalışanlar, her yerleşim merkezi içerisinde mutlaka görev alırlar. Doğal olarak kedi griplerinde hemen bir veterinere gidilmesi veya aranarak telefondan tüm durumların aktarılması sağlanmalıdır.
Kedi Gribi Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Kedilerin grip olması halinde uygulanacak olan tedavi kimi zaman yalnızca bir iğne olurken kimi zaman da ciddi bakım ve beslenme ile tıbbi tedavi süreçlerini içerir. Öncelikle kedinin hamile olması, yaşlı olması veya grip açısından ileri bir seviyede veterinere getirilmesi halinde serum desteği verilir. Kedinin damar yolu içerisine verilen bu sıvı sayesinde kaybetmiş olduğu direncin bir kısmını yeniden kazanması sağlanır.
Daha sonra biraz da olsa toparlanan kedinin iğneyle direncinin yükseltilmesi ve beslenmeyle tamamen iyileştirilmesi sağlanır. Durum olarak daha hafif halde olan ve ayakta grip geçiren kediler içinse mama formunda olan ilaçların verilmesi ve devamlı gözlem altında tutulmaları sağlanacaktır.