Evcil Marketim
Kedi Bakımı

Kediler Üşür Mü?

Evlerinizin ve hayatınızın ayrılmaz parçalarından biri olan kedilerin bakımlarını da aksatmamak gerekir. Sadece sahip olduklarınızla sınırlı kalmamak ve sokakta yaşayanların da üşüyüp üşümediği ile alakalı bilgi edinmek, yardımcı olmak önemlidir. Kedilerin sıcakkanlı hayvanlar olduklarını bilmeyen kedi sever yoktur. İnsan vücut sıcaklığından türüne göre değişmekle birlikte ortalama 2 derece kadar fazla sıcaklıkları vardır.

Tüylerinin yapısı, ırkı, tüy katlarının nasıl olduğu gibi detaylar kediler üşür mü? Sorusuna genel olarak cevaptır. Birçok kritere göre değerlendirme yaparak kedilerin üşüyüp üşümediklerini anlamak ve buna göre hareket etmek en doğrusu olacaktır. Kediler her zaman dayanıklı canlılar olsa da tüm türleri için geçerli olduğunu düşünmek yanlıştır. Soğuk iklimlerde korumasız kalan kediler hipotermi sonucunda hayatını kaybedebilir. Bunun için mutlaka kedinizin özelliklerine hakim olmak ve bakımını yaparken de buna göre hareket etmek önemlidir.

Kediler Üşür Mü?
Kediler Üşür Mü?

Sınır Olan Üşüme Sıcaklığı Nedir?

Kedilerle alakalı olarak kediler üşür mü? Sorusu kadar üşümeleri için sınır olan sıcaklık değeri de sorulur. Kedilerin ortalama vücut sıcaklıkları 39 derece civarındadır. Vücut sıcaklıklarının biraz yüksek olması yapılarının doğal bir parçasıdır. Vücutları bu sıcaklığa alışık olduğundan dolayı 37-37.5 civarındaki sıcaklığın altına indiğinde kritik bir durum olduğunu anlamalısınız. Sıcaklıklar ise 0 derecenin altında olduğunda paralel şekilde kedilerin de vücut sıcaklıkları düşmeye başlar.

Derece ile ölçüm yaparak kedinizin vücudunun olağan sıcaklığını ve düşmeye başlayıp başlamadığını anlayabilirsiniz. Bu sadece dış ortam sıcaklığına bağlı şekilde sınırlandırılacak bir konu değildir. Yaşı, tüy yapısı, vücudunun direnci, ne kadar sağlıklı olduğu gibi soruların cevabı da kedinizin üşüyüp üşümediğini anlama noktasında önemlidir. Hepsi birlikte değerlendirilmelidir.

Tüyleri Islak Kedinin Üşümesi

Kedilerin tüy yapısı köpekler ile kıyaslandığında daha az ve seyrek gelecektir. Yapıları da farklı olduğundan tüy yapısı daha zayıftır. Vücut sıcaklıkları yüksek olsa da kedilerin tüyleri ıslak olduğunda artık bu sıcaklığı dengede tutan metabolizma zarar görmeye başlar. Bunun için vücudunun yani tüylerinin kuru olduğundan emin olmalısınız. Kediniz ıslak tüylerle, açık bir balkonda kaldığında üşüme ve hasta olması kaçınılmazdır. Kediler yaramazlık yapmayı seven hayvanlar olduklarından tüylerini de sık sık ıslatırlar. Kendi kendilerini temizleme özellikleri olsa da ıslak kalmaması gerekir.

Kedilerin Tüy Yapısı

Kedilerinizle alakalı kediler üşür mü? Şeklindeki soruya cevap aramanız halinde tüy yapısına dikkat etmeniz sorunun cevabına ulaşmanız da en belirgin etmen olacaktır. Tüyleri sıcaktan ve soğuktan koruyacak şekilde donatılmış olan kedilerin yine de sınırsız koruma altında olması beklenemez. Kedilerin tüylerinin yapısı ince ve katmanları az olduğunda üşümesi beklenmelidir. Ama tüylerin fazla katlı ve sık olduğunu fark ettiğinizde soğuk konusunda tecrübeli bir ırka mensup olduğunu anlamalısınız. Irkın belirgin olduğu kediler kuzey iklimde yaşamaya uygun türden geldiklerinde soğuk havalarda uzun süre kalabilir. Ama yine de önerilen bir durum değildir.

Kedinin Yaşı ve Sağlığı

Bir başka üşüme kriteri de kedinizin yaşı ve ne kadar sağlıklı olduğudur. Kediniz sağlıklı olduğunda, gerekli destekleri alan ve herhangi bir sorunu olmayan yapısı üşümesinin de zayıf bir olasılık olmasını sağlar. Kedinizin yaşı da bu durumu belirler.

Çünkü:

  • Yaşı küçük veya yeni doğmuş bir kediniz üşüyecektir,
  • Kedinizin yaşının ileri olması da hem sağlık hem de yaş kriterinden dolayı üşümesini sağlar,
  • Kedinizin hasta olduğu zamanlarda da üşümesi beklenen olasılıklar içindedir.

Bunun için değerlendirme yaparken gözlemlerinizle hareket etmelisiniz. Her zamanki haline göre farklı bir yapıda olan kediniz hasta olabileceği gibi üşüye de bilir.

Kedinizin Titremesine Dikkat

Kediniz aşırı derecede üşüdüğünde en belirgin şekilde işaretler vermeye başlar. Titreme de bunların arasında ilk sıralarda yer alır. İnsanlardan farksız şekilde üşümeye başlayan kedi titrer. Titreme her zaman üşüme ile ilişkilendirilmemelidir. Vücudunda bir ağrı olan veya bir rahatsızlıkla karşı karşıya gelen kedilerin de titredikleri gözlemlenmiştir. Bunun için kedinizi iyi tanımak ve hareketlerin neden kaynaklandığını anlamanız gerekir. Titremeye eşlik edene kesik nefes alma strese bağlı şekilde ortaya çıkan bir durumdur. Bunun için diğer belirtilerin olup olmadığına da bakılmalıdır.

Sırtını Kambur Yapan ve Kabaran Kedi

Sorulan kediler üşür mü? Sorusunun en net belirtilerinden bir tanesi de tüylerin kabarmasıdır. Tüylerini kabartan ve yere daha yakın durmaya çalışan kedinin üşüdüğü çıkarımını yapmalısınız. Sırtını kamburlaştırması da aynı nedenden kaynaklanır. Bu hareketin nedeni sahip olduğu sıcaklığı hapsetmek ve üşümeyi engellemektir. İçgüdüsel olarak yaptıkları bu hareket üşüme işaretidir. Uyurken toplanmalarının sebebi de aynıdır.

Kediler Üşür Mü?
Kediler Üşür Mü?

Burun ve Kulak Kontrolü

Emin olamadığınızda ve kediler üşür mü? Diye merak ettiğinizde burun ve kulaklarını kontrol edebilirsiniz. Kedinizin burun ve kulaklarının soğuk olduğunu anladığınızda kedinizin üşümeye başladığı kesindir. Burun, kulak, patiler ve kuyruklarına bakmak anlamanızı sağlayan diğer yerler olacaktır. Soğuk olduğunda kedinizi sıcak bir ortama taşımalı veya vücut sıcaklığını koruyacak imkanı sunmalısınız. Hipotermi geçirme ihtimalini de değerlendirmelisiniz. Göz bebeklerinde büyüme, nefes alış verişinde sorun olması yanında halinin olmadığını da fark edebilirsiniz. Bu işaretler kedinizin acilen veterinere ulaştırılması gerektiğini anlatır.

Nasıl Korunabilir?

Kedinizin üşüdüğünü anladığınızda yapmanız gereken bazı önlemler almaktır. Kedi yatağı almak bunlardan biridir. Kediniz sıcak bir kış geçirecektir. Yatağını da sıcak bir yere koymayı unutmamalısınız. Kedi yatağı tercih etmeyen kediniz içinde de peluş veya örgü bir şeyler sererek en sevdiği yerlerde rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum kedinizin hasta olmasını da engeller. Kedinizi sıklıkla kontrol etmeyi ve herhangi bir üşüme belirtisi olup olmadığını anlamalısınız. Aksi durumda ciddi sonuçlar ile karşı karşıya gelmeniz kaçınılmazdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.