Kedilerde Astım ve Kronik Bronşit
Kediler de tıpkı insanlar gibi astım ve kronik bronşit hastalığını geçirebiliyor. Elbette bunun çeşitli sebepleri vardır. Bunu anlamak için bazı belirtilerin ortaya çıkması gerekiyor. Belirtilerin neye işaret ettiğini anlamak için ilk olarak bir veterinerden yardım almak gereklidir.
Eğer kedilerde astım ve kronik bronşit hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu konuda uzman veterinerlere danışmak yararınıza olabilir. Mesela, kediniz eğer öksürüyor ve tüy yumağı atıyorsa, bu durum kedi astımı ya da bronşit olarak adlandırılabilir.
Kedilerde Bronşitin Etkileri Nelerdir?
Kedilerde bronşit, genel olarak alt solunum yolunda olan iltihaplanmalardan kaynaklanıyor. Bu da beraberinde öksürük ve hırıltı şeklinde kendisini gösteriyor. Bronşit ve astım aynı türdeki vakanın iki çeşidi olarak kabul görülebiliyor. Koah rahatsızlığı da bu sendromla ilişkilendirilebilir. Kedinin oksijeni alabilecek hava yolları bazı nedenlerden dolayı tıkanmışsa veya iltihaplanmışsa, o zaman nefes darlığı gibi sıkıntılar da ortaya çıkabilir.
Solunum Yollarındaki Etkileri
Eğer kedinin solunum yollarında mukuz birikirse, kedinin akciğerlerinde zamanla hava yolu tıkanıklığı meydana gelebilir. Bu durum zamanla akciğerde aşırı hasara ve şişmeye yol açabiliyor. Önemli olan hastalık aşamasında enfeksiyonun duyarlı hale gelmesini engellemek için bir veterinerden destek alınmasıdır.
Kedilerde Astım ve Bronşit Rahatsızlığının Belirtileri
Kedilerde nefes darlığı, ağızdan açık nefes alma, solunum ve öksürük güçlüğü, kedi bronşitinin ve astımının en çok bilinen belirtileri arasında görülüyor. Kedilerde öksürük vakası az görüldüğünden, öksürük önemli bir veri olarak ön plana çıkıyor. Çünkü kediler öksürdüğü zaman boynu uzatılmış olarak çömelme pozisyonuna geçiyorlar. Bu hastalığa yakalanan kediler, genelde hırıltı çıkarırlar. Bu durum sahipleri tarafından çoğu zaman fark edilebiliyor.
Astım Hastalığı Hangi Kedilerde Daha Çok Görülür?
Yapılan araştırmalara göre 2 ve 8 yaşlarında olan kedilerde astım ve bronşit hastalığının görülme oranın daha yüksek olduğu belirtiliyor. Siyam kedi türlerinin ise bu sendromlara yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinen bilgiler arasındadır. Ancak fazla kilolu ve obez olan kedilerin de bu tür rahatsızlıklara yakalanma durumunun zayıf olan kedilere oranla daha fazla olduğu görülüyor.
Kedilerde Bronşit ve Astıma Neden Olan Sebepler Nelerdir?
Hayvan sahipleri, kedilerinin astım ve bronşit olma nedenlerini çoğu zaman bilemeyebilir. Bunun için elbette bir uzmandan yardım almak gereklidir. Fakat kedilerde bu tür rahatsızlıklara neden olan bazı etkenler vardır.
Kedilerde astım ve bronşiti tetikleyen durumlar şunlardır;
- Kedilerin bulunduğu ortamda nargile ve sigara içilmesi.
- Kedi kumundan bulaşan tozlar.
- Halı temizleyicileri.
- Oda spreyleri.
- Toz akarları.
- Parfümler.
- Keskin kokulu çamaşır deterjanları.
Yukarıda sayılan örneklerden görüldüğü üzere, bu gibi durumlara dikkat edilmediğinde kedinizin bir süre sonra astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeplerden bazıları doğrudan astıma sebep olmasa bile, uzun vadede dolaylı olarak tetikleyici olabiliyor.
Hastalığı Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kedilerde astım ve bronşit gibi hastalıklara neden olan etkenlerin engellenmesi, ileride bu hastalıktan korunmalarına yardımcı oluyor.
- Mümkünse evde sigara içilmemelidir.
- Alerjik reaksiyon olmayan farklı bir kedi kumu tercih edilmelidir.
- Hava filtreleyiciler kullanılmalı ve evin odaları ara sıra havalandırılmalıdır.
- Ev temizliği, haftada 1-2 defa toz ve kirden arındırılacak şekilde yapılmalıdır.
Ev ortamında hijyenin sağlanması, evin havalandırılması ve bunun gibi bazı yöntemler kedinizin daha rahat bir ortamda nefes alarak sağlıklı yaşamasını sağlıyor. Yukarıda sayılan nedenlerin uygulanma sıklığı, hayvanınızın bu tür hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.
Kedilerde Astım Hastalığının Teşhisi Nasıl Oluyor?
Bazı bulgular astım ve bronşit gibi hastalıkların teşhisine işaret ederken, bazıları ise farklı bir solunum rahatsızlığının belirtisi de olabilir. Bu yüzden kedilerde astım bulgusu kesin olarak teşhis edilmelidir. Parazit, mantar, akciğer parazitleri, tümör veya kedilerde kalp kurdu rahatsızlığı gibi bulgular ise astım ve bronşit dışındaki diğer sıkıntılardır.
Hemogram denilen tam kan sayımı testleri, idrar tahlili, dışkı muayenesi ve kan biyokimya testleri de istenilen tespit metotlarıdır. Bu testler, kedinizin genel sağlık durumu hakkında ayrıntılı olarak bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Böylece hastalığa dair altta yatan temel sebepleri de öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda ise bu hastalığın kesin teşhisine dair ipuçlarına rastlamak mümkündür.
Eozinofil olarak adlandırılan beyaz kan hücresi tespit edilirse, bu hücre parazitik ve alerjik reaksiyonlarla doğrudan ilişkili olduğu için astımın kesin olarak teşhisini ortaya çıkarıyor. Kedilerde kan proteinlerinin yüksek olması da bu hastalığın işaretidir. Veteriner hekim, kedinizin beslenme, aşı ve bulunduğu ortamla ilgili bazı bulgulara bakarak karar verebilir. Bundan dolayı tedavi aşamasında bazı kan testlerinin istenilmesi doğru tedavi için önemlidir.
Tedavi Aşamasında Hangi Testler Yapılıyor?
Kedinizin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bazı testleri yaptırmanız gerekebilir.
Kedinizin astım ve bronşit gibi hastalıkların tespitinde şu testler yapılıyor;
- Kalp kurdu testi, kan testi olduğundan öksüren her kedide yapılmalıdır. Genel sağlığı belirlemede etkilidir.
- Trakeal lavaj testi ise evcil hayvanınızın anestezi ya da sedasyon altına alınmasıyla gerçekleştirilir. İncelenen bölgeye bir sıvı enjekte edilir. Daha sonra bu sıvı geri çekilerek mikroskopla incelemeye alınır.
- Sitoloji ya da kültür ile bronkoskopi test yönteminde ise yine normal bir anestezi uygulaması gerçekleştirilir. Bu yöntemde kedinizin hava yolları küçük bir fiber kamera yardımıyla görüntüleniyor. Böylece bronşları çevreleyen hücre ve mukus örnekleri mikroskop yardımıyla inceleniyor veya kültür için de alınabiliyor.
Evcil hayvanınızda yapılan bazı testler sayesinde, hem genel sağlık durumu hem de kronik astım ve bronşit gibi hastalıkların tespitini sağlayabilirsiniz. Böylece veteriner hekimin vereceği öneriler ile doğru ilaç ve tedavi yöntemlerini kullanarak kedinizin iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kedilerde Astım ve Bronşitin Kesin Tedavisi Mümkün Mü?
Kedinizde astım ve bronşit hastalığının bazı belirtileri, bu hastalığın kesin teşhisi için her zaman yeterli olmayabilir. Bu yüzden uzman bir veteriner tarafından yapılan detaylı test taramaları sonucunda yüzde yüz bir netice alınmasa da, hastalığın altında yatan sebeplerin öğrenilmesi daha önemlidir. Çünkü hastalığın altında yatan sebepler tespit edildiği zaman tedavi yöntemi kolaylaşıyor. Tedavinin asıl amacı, hastalıkta yaşanan nöbet sıklıklarının ve rahatsızlığın şiddetinin azaltılmasıdır.