Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Göz Akıntısı

Kediler anatomik yapıları gereği pek çok rahatsızlığı bünyesinde barındırabilen canlılardır. Bu rahatsızlıklardan biri kedilere göz akıntısı olarak bilinir. Kedilerde görülen tüm göz rahatsızlıklarının hemen hepsinde göz akıntısının meydana geldiği ve ciddi bir rahatsızlığa işaret olabileceği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Tıp dilinde Epifora olarak bilinen göz akıntısı, genellikle İran kedilerinde görülür. Distichiasis adı verilen ve kedilerde doğuştan meydana gelen rahatsızlıklar, göz kapağı dönmesi ya da kirpik dönmesi gibi durumlarda da göz akıntısı meydana gelebilir. Göz akıntısı daha sonrasında kedilerde göz tahrişine neden olabilir.

Kedilerde Göz Akıntısı
Kedilerde Göz Akıntısı

Kedilerde Göz Akıntısının Belirtileri

Kedilerde oluşan göz akıntısının en önemli belirtisi, gözyaşının kanallardan taşması ve kedinin yanaklarını ıslatmasıdır.

Oluşan genel belirtiler;

  • Gözlerde iltihap meydana gelmesi
  • Şaşılık
  • Gözlerde tahriş ve kızarmaların meydana gelmesi
  • Kornea ülseri
  • Gözlerde ödem oluşması
  • Göz çevresinde meydana gelen sarkma ve gevşeme şeklinde sıralanabilir.

Kısa ve geniş kafatası yapılarından ötürü kedilerde meydana gelen göz akıntısı sonrası göz kapaklarında açılma görülebilir. Kedilerin göz kapaklarında yara oluşması, dikkat edilmezse göz tümörünün meydana gelmesine neden olabilir. Göz tümörü beyaz kedilerde skuamöz hücreli karsinom sonucunda meydana gelebilmektedir.

Kedilerde Göz Akıntısının Nedenleri

Göz sorunu yaşayan kedilerin gözlerini sürekli kısma ya da kırpma eylemi yaptıkları görülür. Kedinin gözünde herhangi bir sorun olduğunu düşünülürse, vakit kaybetmeden uzman bir veterinere götürülmesi tavsiye edilir. Kedilerde göz akıntısı meydana gelmesinin bir çok sebebi bulunur. Bunlardan biri üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüs ya da bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan enfeksiyon, kedilerde gözlerin aşırı bir şekilde akmasına neden olur. Belirtilerinin şiddetli ya da hafif olarak görülebildiği bilinmektedir. Enfeksiyondan oluşan göz akıntısı genellikle beyaz renkte olur. Kedide beyaz renkte bir göz akıntısı görülüyorsa veterinere götürülmesi gerekir.

Kedilerde Pembe Göz

Kedilerin göz içlerinde açık pembe renkte bir astar vardır. Bu astarlardan birinin iltihaplanmış olmasına konjonktivit denir. Gözün her iki kısmındaki astarın iltihaplanması ise kedilerde göz akıntısı meydana getirebilir. Bu astarların kırmızı bir şekilde görünmesi ve şişmesi, kedilerin ışığa karşı duyarlı olmasına neden olur. Kalın mukus şeklinde ya da gözyaşı şeklinde sürekli akıntı yaşanabilir.

Astar iltihaplanması kedilerde göz akıntısı haricinde;

  • Nefes darlığı
  • Ateş
  • İshal gibi pek çok belirti gösterebilir. Kedilerde pembe göz olarak bilinen bu astarların göz akıntısı durumlarında kontrol edilmesi ve iltihaplanıp iltihaplanmadığının denetlenmesi gerekir.

Kedilerde Göz Akıntısının Diğer Nedenleri

Kedilerde meydana gelen göz akıntısının başka nedenleri de bulunur. Bunlardan biri kornea bozukluklarıdır. Bir kedinin gözündeki kornea bazı durumlarda ülserleşme, yaralanma ya da iltihaplanma ile bozulabilir. Bu durumun sonucunda kedinin gözünde aşırı göz kırpma eylemi, bulanık görme ya da göz akıntısı meydana gelir. Kedilerde göz akıntısı tıkalı gözyaşı kanallarından dolayı da oluşabilmektedir. Viral konjonktivit ve alerji gibi durumlarda tıkalı gözyaşı kanalları birden açılır ve kedilerde aşırı göz akıntısı meydana gelir. Kuru göz rahatsızlığı olarak bilinen durumlarda da kedilerde sarı bir akıntının meydana geldiği görülmektedir.

Kedilerde Göz Akıntısı
Kedilerde Göz Akıntısı

Kedilerde Göz Akıntısının Tedavisi

Kedilerde oluşan göz akıntısının tedavisi için öncelikle sorunun kaynağı araştırılmalıdır. Uzman bir veterinerin yardımı ile sorunun kaynağını bulabilmek mümkün olur. Eğer kedide solunum yolu enfeksiyonu oluşmuş ise, tedavisi bu sorunun ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Antibiyotik kullanımı, göz ilaçları ve göz damlaları ile enfeksiyon tedavisi yapılabilir. Kedide bakteriden oluşmuş bir enfeksiyondan ötürü aşırı göz akıntısı varsa, merhem kullanımı ile bu akıntının önüne geçebilmek mümkün olur. Kornea bozukluklarından ötürü göz akıntısı yaşayan kediye, antibiyotik göz merhemi ya da göz damlası tedavisi uygulanır.

Kedilerde Göz Akıntısı ve Veteriner

Sağlığında sorun olmayan kedilerin gözlerinin parlak ve net bir şekilde görülebilmesi gerekir. Hassas bir göz yapısına sahip olan kedilerin gözleri, zarar görmeye açıktır. Kedide göz akıntısı oluşmuş ve 24 saatten uzun bir süredir bu akıntı devam ediyor ise, uzman bir veterinere götürülmelidir. Daha öncesinde benzer bir sorun yaşamış olan kedilerin ilaçları evde duruyorsa, aynı ilaçların uygulanması tavsiye edilmemektedir. Yanlış ilaç kullanımından kaynaklanan daha büyük sorunlar kediye zarar verebilir. Kedilerde oluşan aşırı göz akıntısının sıklıkla takip edilmesi gerekir. Gözlerin parlaklığı gitmişse ya da sorun artarak devam ediyorsa veterinere götürülmelidir.

Kedilerde Göz Sorununun Önüne Geçmek için Yapılması Gerekenler

Kedi bakımında önemli olan etmenlerden bir tanesi göz temizliğidir. Kedilerin gözleri oldukça hassastır ve dışarıdan alabilecekleri bir darbeye karşı korumasızdır. Bu nedenle en ufak bir toz parçası bile kedilerin gözünde ağır bir hasara sebep olabilir. Kedilerin gözlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve enfeksiyon oluşmaması için veteriner tarafından verilmiş olan damlaların kullanılması gerekir.

Kedilerin gözlerinin sık sık kontrol edilerek;

  • Şekil değişikliği
  • Renk değişikliği
  • Kızarıklık
  • Bulanıklık gibi faktörlerin olup olmadığına bakılmalıdır. Kedilerin aynı zamanda düzenli olarak rutin veteriner bakımları yapılmalı ve uzman biri tarafından sağlığı hakkında bilgi alınmalıdır.

Kedilerde Göz Temizliği

Kedilerin göz temizliği rutin zamanlarda yapılmalıdır. Göz temizliği yapılırken bir parça temiz pamuk ya da göz temizleme mendili kullanılabilir. Eğer pamuk kullanılacak ise, pamuk ılık suya batırılarak yumuşatılmalıdır. Daha sonrasında kedinin gözünün çevresinde yer alan akıntılar bu ıslak pamukla yavaş yavaş silinmelidir. Saf su yerine enfeksiyonu önleyici damlalar da göz temizliği sırasında tercih edilebilir. Bu işlem her gün tekrarlanmalıdır. Göz temizliğinin yapılmasına rağmen kedinin gözünde anormal bir durum gözleniyorsa, vakit kaybetmeden veterinere götürülmesi gerekir. Kedilerde oluşan göz akıntısı sorunları sıklıkla meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bir uzmandan yardım alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.