Evcil Marketim
Kedi SağlığıKediKedi Bakımı

Kedilerde Göz Çapaklanması

Kedilerde göz çapaklanması çoğunlukla yavrularda ve sokak kedilerinde meydana gelmektedir. Çapaklanma oluşumunu önlemek için kedilerin bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır. Aşılarının aksatılmaması gerekir.

Kedilerde Göz Çapaklanması
Kedilerde Göz Çapaklanması

Göz Çapaklanması Nedir?

Çeşitli sebeplerden dolayı kedilerin gözlerinde sıvının birikmesi sonucu oluşur. Bu durum kesinlikle göz ardı edilecek bir şey değildir. Yavru kedilerde sonuçları, gözü kaybetmenin yanı sıra ölüme kadar gidebilmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Vakit kaybetmeden herhangi bir veterinere gidilmelidir.

Kedilerde Göz Çapaklanması Neden Oluşmaktadır?

Göz çapaklanması kedilerde bakım yapmama sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bazı kedi cinslerinde çok daha fazla karşılaşılmaktadır. Göz çapaklanmasına neden olan şey büyük oranda gözyaşıdır. Kedinin gözyaşı normal şartlarda gözyaşı kanalından akması gerekirken, bazı rahatsızlıklar sonucunda dışarı akma meydana gelmektedir. Dışarı akan gözyaşı, kuruyarak gözde çapaklanma oluşturur.

Diğer bir etken ise yavru kedinin yeterince anne sütü içmemesidir. Yeterli miktarda anne sütü içmeyen kedilerin gözlerinde çapaklanma oluşur. Gözlerde kısılmalar meydana gelir. Yavru kedi, gözlerini açmakta zorluk çeker.

İran cinsi kedilerde bu sorun oldukça fazla meydana gelmektedir. Eğer sahip olduğunuz kedi bir İran kedisiyse, göz çapaklanması normalden daha fazla oluşacaktır. Çünkü bu kedilerin burnu basıktır ve göz kanalları oldukça dardır. Bu darlık sıvı akımına daha çok neden olmaktadır.

Bunların dışında farklı nedenlerden de çapaklanma meydana gelebilmektedir .

Can dostumuz kıymetli kedilerimizin sağlık ve bakım ürünleri için diğer sitemiz olan Evcilmarketim’i ziyaret edebilirsiniz .

 

 

 

Diğer Etkenler

  • Genellikle enfeksiyondan sebep oluşmaktadır.
  • Kedinin nezle olması da çapaklanmaya yol açabilir.
  • Kedinin bakımsız kalması da yol açabilir.
  • Eksik aşı da bir diğer etkendir.
  • Doğuştan gelen rahatsızlığının olması, kedinin gözlerinin çapaklanmasına neden olabilmektedir.
  • Kediler oyun oynamayı çok seven hayvanlardır. Bu nedenle fazla hareketten dolayı gözüne yabancı cisimler kaçabilir. Bu da göz çapaklanmasına neden olabilmektedir.
  • Göze toz kaçması sonucu, tahrişe neden olarak çapaklanma meydana gelebilir.
  • Soğuk havalar
  • İç parazitler
  • Bakteriler

Kedilerin Gözlerindeki Rahatsızlık Nasıl Anlaşılır?

Genelde gözlerde akıntı ve sulanma meydana gelmektedir. Göz kapağının içinin kırmızı olması da rahatsızlık belirtisidir. Gözlerinin iç kısmında kabuk bağlanması oluşumu ve tüylerin gözyaşından yapışık hale gelmesi de bir rahatsızlık olduğunu gösterir. Eğer ki kedi, gözlerini açamıyorsa, bu da sorun teşkil etmektedir. Kedinin göz renginde değişiklik varsa ya da bulanıklık durumu söz konusuysa bu da kedinin gözlerinde rahatsızlık olduğunun belirtisidir.

Sağlıklı bir kedinin gözleri her zaman parlaktır. Göz parlaklığını yitirmeye başlarsa, çapaklanma meydana gelebiliyor olabilir. Gözlerindeki parlaklıktan rahatsızlığını anlayabiliriz. Kediler çok hareketli hayvanlar olduğu için sıkça oyun oynarlar. Kedinin gözünde rahatsızlık varsa, kedide durgunluk oluşacaktır. Yorgunmuş gibi his verecektir. Bu oluşumlar meydana gelirse, kedinin gözlerini kontrol etmekte fayda vardır.

Göz Çapaklanması Tedavisi

Genellikle yavru olan kedilerin gözünde oluşan bu çapaklanma, anne kedi tarafından temizlenebilmektedir. Fakat her çapaklanma anne kedinin temizleyebileceği kadar basit olmayabilir. Bunun için farklı yöntemler denenmelidir.

Bu yöntemler:

  • Veterinere gidip kedi için göz damlası istenilebilir. Bazı göz damlaları kedilere zarar vermektedir. Ne olduğunu bilmediğimiz damlaları kesinlikle kullanmamalıyız. Her göz damlası çapaklanmayı iyileştirmez. Bu yüzden mutlaka veterinere gitmeliyiz. Veterinerin vermiş olduğu göz damlasını, çapaklanma ortadan kalkana kadar kullanmalıyız.
  • Kedi göz temizleme solüsyonu alabiliriz. Bir parça pamuğa sürdükten sonra kedinin gözünün içine değmemesine dikkat ederek, göz çevresini dikkatli bir şekilde silmeliyiz. Tüm solüsyonlar aynı şekilde değildir. Göz damlası gibi olan solüsyonlar, kedinin gözüne kaçması sorun oluşturmayacaktır. Bu nedenle solüsyonu veterinere danışıp almakta fayda vardır.
  • Evde tedavi de mümkündür. Ilık su ile ıslatılmış pamuğa hafif çay damlatarak silinebilir. Bastırmamaya özen göstermeliyiz. Pamuğu yumuşak hareketlerle gözüne tampon yapmalıyız.
  • Kedinin göz kapaklarını aralamalıyız. Gözünün içinde birikmiş bir sıvı varsa bu sıvının akmasını sağlamalıyız.

Göz damlasını kullanacağımız zamanın uygun olması çok önemlidir. Kedinin huysuz olmaması gerekir. Huysuz kedilerde tedavi uygulamak işinizi zorlaştıracaktır. Bu nedenle kedinin sakin olduğu bir anda uygulanmalıdır. Kediye mama vererek veya sevdiği oyuncağını vererek onu uysallaştırabilirsiniz. Mamasını yedikten hemen sonra oyun oynayacağı sırada hemen tedaviye başlayabilirsiniz. Uygulayacağınız tedavi gözüne girmemesi gereken bir solüsyon ise, bu daha da önemli bir sorun olacaktır. Gözüne girmemesi gereken bu solüsyonu uygulamak için, oldukça dikkatli davranılmalıdır. Kedinin en uysal olduğu bir vakti yakalayıp hemen değerlendirebilirsiniz.

Kedilerde Göz Çapaklanması
Kedilerde Göz Çapaklanması

Çapaklanmayı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle kedilerin aşılarının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kedinin rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamasını sağlamalıyız. Çünkü rüzgardan dolayı oluşan tozlanmalar, kedinin gözüne girdiğinde tahriş sonucu çapaklanma meydana gelebilmektedir. Bu yüzden rüzgar olduğu zaman kedimizin dışarı çıkmasını önlemeliyiz.

Kedilerin temiz olmasına özen göstermeliyiz. Özellikle de göz temizliğine ayrıca dikkat etmeliyiz. Gözünü temizlemeyi rutin haline getirmeliyiz. Kediyi yıkarken de gözünü yakmayacak şampuanlar kullanmalıyız. Yıkadıktan sonra kurulamak için özenli davranmalıyız. Tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra kuruma işlemini bırakmalıyız.

Kedilerde Göz Çapaklanması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kedilerde göz çapaklanması çoğu insanın ciddiye almadığı bir durumdur. Oysaki bu rahatsızlık sanıldığı kadar basit bir şey değildir. Tedavi uygulanmayan kedilerde körlük meydana gelebilir. Bu durum yavru kedilerde ise ölüme kadar gidebilmektedir. Kediye uygulayacağınız 10-15 dakikalık uygulama, kedinin hayatını kurtaracaktır. Bu yüzden göz çapaklanması, yabana atılacak bir rahatsızlık değildir. Kedinizin yaşaması ya da kör olmaması için mutlaka tedavisini yaptırmanız gerekmektedir.

En uygun tedavi için ise veterinere gitmek şarttır. Evde yapılan herhangi bir yanlış müdahale, kedinin daha da çok rahatsızlanmasına neden olabilir. Bu sebeple ne olduğunu bilmediğiniz bir göz damlası kullanmak yanlıştır. Etraftan duyup, doğru olmayan bilgilerle de tedavi yapılmamalıdır. Bu konu hakkında hiçbir bilgiye sahip değilseniz, veteriner sizin ve kediniz için en doğru adres olacaktır.

Göz Çapaklanmasında Doğru Bilinen Yanlışlar

Göz çapaklanmasını hafife almak yanlıştır. Bazı insanlar bu durumun kendiliğinden geçtiğini düşünmektedir. Bundan dolayı da ciddiye almamaktadırlar. Halbuki kedilerde oluşan çapaklanma, tedavi edilmeden geçmez. Sonucu ise ölüme kadar gidebilmektedir.

 

Kedilerinizle ilgili diğer merak edilenler için lütfen tıklayın .

 

Merak ettiklerinizi yada diğer sorularınızı aşağıdaki kısımdan iletirseniz uzmanımız size en kısa zamanda dönüş yapacaktır pisilerinize ve sizlere sağlıklı günler dileriz .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.