Kedi SağlığıKediKedi Eğitimi

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir?

Evcil Marketim

Kediler de insanlar gibi pek çok hastalığa yakalanabilir. Kedilerin en sık yakalandığı hastalıkların başında da kulak uyuzu geliyor. Kediler günde neredeyse her an kulaklarını kaşıyabilir. Burada önemli olan kedilerin kulaklarını kaşıma sıklığının ne derecede olduğudur.

Eğer kedinizde sık kulak kaşıma gibi bir durum fark ederseniz, mutlaka uzman bir veteriner hekime başvurun. Kulak uyuzu eğer tedavi edilmez ve fak edilmez ise kedilerde çok ciddi sağlık problemleri yaratır. Peki, kedilerde kulak uyuzu nedir? Kediler neden kulak uyuzu olur? Ve kulak uyuzu belirtileri nelerdir? Gibi sorulara yanıt bulmak için bu yazıya bakabilirsiniz.

Kedilerde Kulak Uyuzu

Kedilerde Kulak Uyuzu

Otodectes cynotis isimli maytlar kedilerin vücutlarında yaşarlar. Bu maytlar cilt ile temas halinde de olabilir ancak genellikle kulak üzerinde daha sık görülürler. Bu maytların varlığı kedilerde kulak uyuzu hastalığının meydana gelmesine sebep olur. Otodectes cynotis isimli bu maytları kedilerinizin kulaklarını incelediğinizde görmeniz pek mümkün değildir, mikroskop altında bakıldığında beyaz renkli küçük benekli hareketli eklem bacaklı canlılar olduğu görülür.

Kulak uyuzu hastalığı çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bir kedide olan kulak uyuzu hastalığı, başka bir hayvanla temasından hemen sonra temaslı hayvan üzerinde de görülür. Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan kulak uyuzu maytları, dış dünya da yaşaması oldukça düşük canlılardır. Ancak kulak uyuzu mutlaka tedavi edilmelidir.

Kedilerde Kulak Uyuzuna Sebep Olan Neden

Kedilerde kulak uyuzuna sebep olan en etkin neden insanlarda da olduğu gibi fiziki temastır. Kulak uyuzu maytları dış ortamda yaşamı düşük olan canlılar olduğu için yaşamlarına devam edebilmek için yeni bir canlıya ihtiyaçları vardır. Kulak uyuzuna neden olan maytlar genellikle kedi, tavşan ve köpekleri tercih ederler.

Kulak uyuzu maytları hasta, bağışıklık sistemi düşük ve yavru hayvanlarda daha çabuk etki eder. Bir köpekten veya bir kediden, tavşana bu maytlar bulaşabilir. Aynı zaman da kediden köpeğe, köpekten kediye, tavşandan kediye gibi bulaş sağlanır. Kulak uyuzu genellikle temas yoluyla bulaşsa da, kulak hijyenine önem verilmediği taktirde de kulak uyuzu meydana gelebilir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirti Ve Bulgular

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirti Ve Bulgular

Kedilerde kulak uyuzu belirti ve bulgular şunlardır;

  • Kedinin devamlı olarak kafasını sağa sola sallaması veya sık bir şekilde kulağını kaşıması
  • Kulaklarda bulunan kılların dökülmesi
  • Kulakta kabuk kabuk görünüm ve tahriş
  • Kulaktan akıntı meydana gelmesi

Kulak uyuzu en belirgin belirtisi kulak kaşınmasıdır. Bu nedenle bu gibi bir durumla sık karşı karşıyaysanız mutlaka veterinere başvurun.

Kedilerde Kulak Uyuzu Öldürür Mü?

Kulak uyuz maytları en sık sokakta bulunan hayvanlarda görülür. Kulak uyuzu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kulak uyuzu hayvanlar arasında bulaşıcı bir hastalıktır ve bu nedenle insanlarda etkilenme görülmez. Bu hastalık ciddi bir sağlık sorunu olsa da ölümcül olarak nitelendirilemez.

Kedilerde Kulak Uyuzuna Ne İyi Gelir?

Kulak uyuzu için en temel yapılması gereken kulak temizliğine önem vermektir. Kediler için tasarlanmış kulak temizleme solüsyonları ile günlük kulak temizleme rutinine önem verin. Kulak hijyenine önem vermek, kulak uyuzuna yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür. Kediniz için kulak temizliği solüsyon veya pomatları veteriner hekiminiz önerisi doğrultusunda alabilirsiniz.

Kedi Kulak Uyuzu İnsana Geçer Mi?

Kedi kulak uyuzu hayvanlar arasında bulaşıcılığı olan ve insana herhangi bir bulaşıcılığı bulunmayan bir hastalıktır. Kedi ve köpeklerin dış kulak üzerinde yer alan maytların üremesi ve kuluçka sürelerini tamamlamaları ile birlikte ortaya çıkar.

Kulak Uyuzu Teşhisi

Kulak Uyuzu Teşhisi

Eğer başka bir hayvandan bulaş ile bulaşmış ise kulak uyuzu riski artar. Kulak uyuzu belirti vermeden öncede teşhis edilebilir bir hastalıktır. Burada önemli olan kedinizin kendi vücudu üzerinde günlük rutinini farklı kılan davranışları gözlemleyip buna göre teşhisi kolaylaştırmak.

Kediler genellikle hastalık olduğunda hırçınlaşan bir hayvan türü olduğu için, muayene etmek zor olabilir. Bunun için veteriner hekiminiz kedinin kulağından sürüntü alarak mikroskop inceleme yapılarak teşhis edilir. Kulak uyuzu hastalığı sıklıkla kulakta meydana gelen bir hastalık olduğu için, tedavi seçeneğini hastalığın tam olarak ne olduğunu bilerek uygulamak teşhis için önemlidir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle eğer kedide kulak uyuzu teşhisi konuldu ise hekim tarafından kedinin genel durumuna ve kulak uyuzunun ne derece ilerlediğine göre tedavi seçeneği hazırlanır. Hastalığın tedavisi için teşhis burada önemlidir. Kedilerde meydan gelen kulak uyuzu genellikle evde uygulayabileceğiniz tedavi ile geçebilse de, veteriner hekiminiz tarafından verilen solüsyon ve pomatları kullanmanız tedavi için önemlidir.

Kulak uyuzuna neden olan maytlar genellikle ilaçlar kullanıldığında yok edilebilir. Ancak daha yetişkin maytlar da etkilidir. Henüz larva ve yumurta olan maytlar üzerinde ilaçların pek bir etkisi bulunmuyor. Kulak uyuzu söylediğimiz gibi evde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavide veteriner hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılmalı ve evde kulak temizliğine önem verilmelidir. Dediğimiz gibi henüz larva olan maytlar için ilaç çok etkili değildir.

Bunun için kedinin kulak temizliği oldukça önemlidir. Düzenli bakım ve ilaçlar ile bu sorundan kurtulabilirsiniz. Ancak kulak uyuzu maytlarından bir tane bile kalmadığından emin olun yoksa tedavi bir sonuç vermez ve tekrardan kulak uyuzu hastalığı meydana gelir. Kedinizde bu hastalık varsa ben evde geçiririm düşüncesine kapılmayın. Uzman bir veteriner hekim kontrolünde kulak uyuz hastalığı tedavisini uygulamaya özen gösterin.

Kedim Kulak Uyuzu Oldu Ne Yapmalıyım?

Kedilerde görülen kulak uyuzu hastalığı, ilerlediği taktirde kedilerde kulak iltihabına dönüşebilir. Eğer kedinizde bu gibi bir sorundan kuşkulanıyorsanız veterinere danışmanız gerekir. Kulak uyuz hastalığı yetişkin kedilerin yanı sıra yavru kedilerde daha sık görülür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu