Evcil Marketim
Kedi

Kedilerde Parazit ve Tedavi Süreci (Belirtileri ve Çözümleri!)

Evcil hayvanlara bir müddet sonra evde bulunan insanlar için bir arkadaştan öte ailenin bir ferdiymiş gibi davranılıyor. Evdeki bu sevimli canlıların sağlık problemlerini söyleme şanslarının olmaması, sahiplerine bu sorunları tespit etme ve tedavi ettirme sorumluluğunu da getiriyor.

Kedilerde en sık rastlanan sağlık sorunlarından birisi de parazitlerdir. Kedilerde parazit tedavisinin yapılarak bu sorunun ortadan kaldırılmaması kedinin sağlığına zarar vereceği gibi evdeki insanlar için de tehdit oluşturabiliyor. Parazitlerin oluşumuna engel olunamadığında kedi sahiplerine düşen, parazit belirtilerini takip etmek, tedavi için gerekenleri zamanında yapmaktır.

Kedilerde parazit ve tedavi süreci, evinde bu sevimli hayvanları besleyenler için kedilerin beslenmesinden önce mutlaka bilinmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Kedilerde Parazit ve Tedavi Süreci (Belirtileri ve Çözümleri!)
Kedilerde Parazit ve Tedavi Süreci (Belirtileri ve Çözümleri!)

Kedilerde Parazit Neden Olur?

Kedilerde bulunabilen parazitlerin birçok çeşidi bulunuyor. İster iç parazit olsun ister dış parazit, her bir parazitin oluşumunun farklı sebepleri bulunuyor. Ama bir genelleme yapmak yine de mümkün olabilir. Dış parazitler; toprak veya başka canlılardan yumurta, larva veya erişkin olarak kedimize yapışıyor. Kedimizin tüylerine yapışan parazit, larva ya da yumurta halindeyse kedinin vücut ısısıyla canlılığını koruyor ve erişkin hale geliyor. Erişkin parazit, yaşam alanı olarak kullanmaya başladığı kedimizin vücudu üzerinde çoğalarak çevreye de yayılıyor.

İç parazitler ise daha çok yiyecek ve içeceklerden genellikle yumurta veya larva olarak alınıyor. Yiyecek ve içecekler ifadesi sadece kedinin isteyerek tükettiği ya da bizim onlara verdiğimiz yiyecekleri ifade etmiyor. Yerde bulunan parazitin kist şeklindeki bulaşıcı şekli, tüylerini temizlerken tüylerine yapışmış artıklarda bu kapsamda değerlendirilmelidir. Bunun yanında sık görülen bulaşma şekillerinden birisi de enfekte olmuş başka bir kediden alınmasıdır. Sivrisinek ısırığıyla, pirenin yenilmesiyle ve kedinin doğumundan önce annesinden de geçebilen parazitler bulunuyor.

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde parazit, kedinin yaş ve bağışıklık sistemine göre farklı tesirler gösteriyor. Kedilerde en sık görülen bağırsak kurtlarından yuvarlak kurtların varlığı kedinin dışkısında veya anal bölgesindeki yumurtalardan anlaşılabiliyor. İnce bağırsaklarda yaşayan yuvarlak kurtlar bulundukları bölgede birikerek tıkanıklığa sebep olabiliyor.

Sık görülen diğer bağırsak kurdu ise tenya olarak adlandırılıyor. Şişkinlik, ishal ve tüy dökülmesi şeklinde belirti verebileceği gibi hiçbir belirti vermeden kedinin bağırsaklarında varlığını sürdürebiliyor. Kedinin dışkısında pirinç şeklinde veya kedinin anal bölgesinde kurumuş olarak yine pirinç şeklinde görülüyor.

Giardia, tek hücreli bir parazittir. Genellikle sudan bulaşan bu parazit genellikle kanlı ishale sebep oluyor.

Nadir görülen bir parazit türü olan Kalp kurtları, kedilerde parazit zararlılarının en ilginçlerindendir. Sivrisinek ısırığıyla kediye geçip kalbe yerleşerek büyür. Başlangıçta belirti vermeyen bu parazit, ileri safhada öksürük ve halsizlik olarak kedide kendini gösteriyor.

Kedilerde İç Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

İç parazit aşılama programı, veterinerler tarafından kedilerin dış mekânda bulunup bulunmama veya diğer kedilerle temas durumuna bağlı olarak uygulanıyor. Bu aşılar tablet veya enjeksiyon şeklinde uygulanabiliyor. Bu aşılar, kedinizi büyük oranda parazitlere karşı koruyor.

Kedilerde Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde sık görülen dış parazitler; kene, pire ve sarkoptik akarlar (kedilerde nadiren görülen uyuz) olarak görülüyor. Dış parazitler; gözle görülebiliyor. Kedide deri iltihabı, kaşıntı ve kabuklanma kedinizin pirelendiğinin belirtisidir. Pire ve keneler, kedilerde ileri safhada kansızlığa da sebep olabiliyor.

Sarkoptik akarlar ise kaşıntı ve tüy dökülmesine sebep oluyor. Bu parazitin tespiti, deri taramasıyla mümkün olabiliyor.

Kedilerde Dış Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

Kedilerde parazit ve tedavi süreci ile ilgili yapılacaklardan önce parazitin kediye bulaşmamasına dikkat etmek gerekiyor. Dış parazit aşılarına; kedinin 6 haftalık olmasından sonra başlanıyor. Bu aşılar pire, kene ve uyuza karşı etki gösteriyor. Ancak, dış parazit aşıları bilinen aşı mantığından daha çok parazit uzaklaştırıcı etki yapıyor.

Kedilerde Parazit Aşısı Olmazsa Ne Olur?

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hastalık öncesi alınacak önlemler, tedaviden daha çok önem taşıyor. Aşısı yapılmayan kediler, viral enfeksiyon riskini her ortamda taşıyor. Bir gökdelende tamamen izole yaşadığı düşünülen bir kedide bile iç parazit hatta dış parazit ortaya çıkabiliyor. Aşı yapılmayan kedilerin tedavileri mümkün olmayabiliyor ve bu durum ölümle sonuçlanabiliyor.

Kedilerde Parazit ve Tedavi Süreci (Belirtileri ve Çözümleri!)
Kedilerde Parazit ve Tedavi Süreci (Belirtileri ve Çözümleri!)

Kedilerden İnsana Parazit Bulaşır Mı?

Dış parazitlerin kedilerden insana rahatlıkla geçebileceğini söylemeye bile ihtiyaç duyulmuyor. Ancak iç parazitlerin de sanılanın aksine kediden insana bulaştığı görülüyor. Bu nedenle, kedilerin temizliği yapılırken, dışkıları atılırken mutlaka tek kullanımlık eldiven kullanılması gerekiyor.

Dış parazitlerin insana geçişini önlemek ise aha zor görünüyor. Kedilerin dış parazit kontrollerin sık sık yapılması, temizliğine özen gösterilmesi kedi besleyenlerin alabilecekleri önlemlerin başında geliyor.

Kedilerde Parazit Olması Durumunda Nasıl Bir Tedavi Yöntemi İzlenmelidir?

Kedilerin aşı, temizlik kuralları, dış mekanla temasının asgari düzeyde tutulması ve özellikle sokakta bulunan diğer sahipsiz kedi ve köpeklerle temasının önlenmesi suretiyle parazitlerden mümkün olduğunca korunması gerekiyor. Ancak, bulaşma yollarından bahsederken de belirtildiği gibi anne karnındayken bile iç parazit alabilen bu hayvanları parazitten korumak bazen mümkün olmayabiliyor. Parazit bulaşmış bir kediyi parazitten kurtarmak daha fazla çabayı gerektiren zorlu bir süreç olarak hayvan severlerin karşısında duruyor.

İç parazitleri önlemenin tek yolu veterinerler tarafından verilen ilaçları veterinerin tarifine uygun şekilde kullanmaktan geçiyor. Tedavinin bitiminde ve tedavi sırasında hijyen şartlarına dikkat edilmesi, tedaviyi hızlandırırken yeni bir parazit tehlikesini de azaltacaktır. Kedinin sık kullandığı alanların dezenfektasyonu da tedavi ve tedavi sonrası süreçte önem taşıyor.

Dış parazitler tedavisi için veteriner tarafından verilecek ilaçlar, kedinin vücudunda bulunan parazitlerin uzaklaşmasını sağlıyor. Ancak kene, kedinin derisine yapışmışsa uygun yöntemle çıkarılması gerekiyor. Uygun yöntemle çıkarılmayan keneler hem kedi için hem de keneyi çıkaran için ölümle sonuçlanabilecek sonuçlar doğurabiliyor. Dış parazitlere karşı kedinin yattığı yerlerin gerekirse tüm evin ilaçlanması tekrar parazitin çoğalmasını önlemek açısından önemli hususların başında yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.