Evcil Marketim
Kedi

Kedilerde Pati Yaralanmaları

Kedi besleyenler bilir ki kedilerin patileri hassas bölgelerdir. Kediler koşmayı, oynamayı seven hayvanlardır. Bu yüzden patilerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Sürtünme, cam kırıkları, çöp batmaları gibi durumlarda patilerde yaralanmalar görülür. Pati yaralanmaları hayvanı huzursuz ve mutsuz eder. Bazı yaralanmaların tedavisi çok uzun sürer ve zorlu bir süreçtir. Bu yüzden kedilerde pati yaralanmaları küçümsenmemeli ve anında müdahale edilmelidir.

Kedilerde Pati Yaralanmaları Neden Olur?

Kedilerde sık görülen pati yaralanmalarına neden olan bazen etkenler vardır. Bu etkenlerden kaynaklı olarak patilerde çatlaklar ve yaralar oluşur. Peki, bu etkenler nelerdir?

Pati yaralanmasına neden olan etkenler şunlardır:

  • Hijyenik olmayan çevre koşulları
  • Patinin sürekli yerle temas etmesi
  • Cam parçacıkları
  • Keskin taşlar ve tahta parçaları
  • Patiye zarar veren çöpler

Daha birçok madde kedilerin patisinde yaralara neden oluyor. Bu yüzden kedilerin bastığı yerlere çok dikkat etmek gerekir. Park, sokak gibi alanlarda hayvanları dolaştırmadan önce çevreyi analiz edin. Çok taşlı ve engebeli alanlarda hayvanları gezdirmeyin.

Kedilerde Pati Yaralanmaları
Kedilerde Pati Yaralanmaları

Kedilerde Pati Yaralanması Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle yaralanmanın derecesini kontrol etmek gerekir. Ufak bir yaralanma ise buna kendiniz müdahale edebilirsiniz. Ufak yaralanmalarda öncelikle yabancı cismi patiden uzaklaştırın. Bu işlem için cımbız kullanılabilir. Cımbız ile ayağa batan cismi nazik bir şekilde çıkartın. Yaralanmanın derecesi büyükse kendiniz müdahale etmeyin. En kısa zamanda veterinere gidin ve tedaviye başlayın. Ağır yaralanmalarda patide büyük oranda şekil bozukluğu ve kanama görülür.

Kanamanın durması için profesyonel bir desteğe ihtiyaç vardır. Veteriner kediye uygun bir tedavi planı hazırlar. Yaralı bölge ilk olarak iyice temizlenir ve dezenfekte edilir. Bu işlemler esnasında gazlı bezler kullanılır. Bundan sonraki işlemi veteriner yürütür. Gerekli ilk yardımı uygular ve yabancı cismi kedinin ayağından uzaklaştırır. Hızlı iyileşme için gerekli kremleri ve bakımı uygular. Böylelikle kısa zaman içinde patide görülen yaralar azalır ve enfeksiyon kapmamış olur.

Kedilerde Pati Yaralanması Durumunda Patiyi Sarmak Gerekir Mi?

Pati yaralanmalarının hızlı şekilde iyileşmesi için hava ile temas etmesi gerekir. Bu yüzden yaraların sık sık havalandırılması gerekir. Fakat bazı durumlarda yarayı sargı bezi ile sarmak gerekir. Patideki yaralar kediyi huzursuz eder ve sürekli kediler yara ile temas etmek ister. Bunu önlemek için mutlaka yarayı sarın.

Ayrıca açık ve ciddi bir yara ise enfeksiyon kapma riski oldukça yüksektir. Enfeksiyon riskini azaltmak için kedinin yerle olan temasını kesmek gerekir. Bu yüzden de sargı bezi doğru seçimdir. Sargı bezinin çok sıkı olmaması gerekir. Sıkı olduğu taktirde o bölge hava alamaz ve iyileşme süreci uzar.

Kedilerde Pati Yaralanmalarına Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kedilerin ayak bakımını aksatmamak gerekir. Hijyensiz koşullar patilerin zarar görmesine neden olur. Çok soğuk ve sıcak havalarda kedilerin patilerinde çatlak ve kuruluk görülür. Önlem alınmadığı taktirde bu sorun daha da ilerler. Nemlendirici kremler ile kedilerin patilerine bakım yapılabilir.

Yaralanma riskini ortadan kaldırmanın en doğru yolu hayvanın gezdiği alanı temizlemektir. Hayvanın gezdiği alanda taş, cam gibi maddelerin bulunmaması gerekir. Hayvanlar için tasarlanmış özel ayakkabılar vardır. Bu ayakkabılar onları pati yaralanmasından korur. Böylece daha güvenli şekilde gezmiş olurlar. Bu ayakkabıları pet shop dükkanlarında bulabilir ve satın alabilirsiniz. Köpekler içinde farklı formları bulunur.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar için tıklayın

Patideki Yaraların Daha Hızlı İyileşmesi İçin Neler Yapmak Gerekir?

Kedi patilerindeki yaraların tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde iyileşmenin daha hızlı olması için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yarayı her gün düzenli olarak temizleyin.
  • Yaranın bandajını düzenli olarak değiştirin. Bu işlem esnasında son derece dikkatli ve steril olmaya özen gösterin.
  • Kedinizi sokağa çıkarmayın. Evde tuvaletini yapması için ona küçük bir alan inşa edin.
  • Dışarı çıkmadan önce muhakkak yarayı sargı bezi ile sarın. Eve döndüğünüzde sargı bezini değiştirin.
  • Kedilerin ayak tabanını korumak için tasarlanmış özel ayakkabılar vardır. Bu ayakkabıları satın alın ve kediniz için kullanın.
  • Yarayı sürekli gözlemleyin.
  • Kedinin yara ile temas etmemesini sağlayın. Bunun için kedilerde yakalık kullanılır. Yakalık sayesinde kedi yara ile temas edemez ve yara daha hızlı iyileşir.
  • Herhangi bir olumsuzlukta vakit kaybetmeden veterinere gidin. Yaranın kötüye gitmemesi için kontrolleri aksatmayın.

Bu hususlara ve önerilere dikkat edin. Bu sayede kediniz daha hızlı şekilde iyileşecek ve en kısa zamanda sağlığına kavuşacaktır. İyileşme sürecinin kötüye gitmesini kimse istemez. Bu yüzden kontrolleri düzenli olarak yaptırın.

Kedilerde Pati Yaralanmaları
Kedilerde Pati Yaralanmaları

Kedilerde Pati Yaralanması Belirtileri Nelerdir?

Pati yaralanmalarını erken dönemde fark etmek tedavi sürecini olumlu yönde etkiler. Pati yaralanmasında kedilerin hareketlerinde birtakım değişimler görülür. Kediler yürüme, koşma gibi eylemleri yaparken zorlanır. Hareketlerde yavaşlama görülür. Farklı sesler çıkartırlar. Canları acıdığı için sürekli huzursuz ve agresiftirler.

Patilerini yalarlar veya ısırırlar. Pati incelendiği zaman patide kızarıklık ve şişlik görülür. Patinin rengi değişir. Kedide topallama sorunu yaşanır. Yaranın şiddetine göre ayak tabanında kanama meydana gelir. Bu belirtiler ayak tabanında batmış yabancı bir cismi işaret eder. En kısa zamanda veterinere gidilmesi gerekir.

Kedilerde Pati Yaralanması Çeşitleri

Pati yaralanması tek bir nedene bağlı değildir. Çok fazla çeşidi vardır. Bu yaralanmalardan en tehlikelisi yanıklar nedeniyle oluşan pati yaralanmalarıdır. Yanığın derecesine göre ayak tabanına uygun bir tedavi belirlenir. Sürekli yerle temas eden patilerdeki yaralanma çeşidi ise aşınma kaynaklı oluşan yaralanmalardır. Travma nedeniyle oluşan pati yaralanmalarına ise patiye batan sivri cisimler örnek verilir. Keskin cisimler kedilerin ayak tabanında ağrıya ve acıya neden olur. Tırnak dokusunu da olumsuz yönde etkiler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.