Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Siroz Belirtileri

Kediler günümüzde insanlara en yakın olan ve onlar tarafından oldukça sevilen evcil hayvan türlerinden biridir. Birçok evcil hayvan için olduğu gibi kedileri de her bakımdan iyi şekilde beslemek ve onlara bakmak gereklidir.

Evcil hayvan beslemedeki en önemli sorunlardan biri birtakım hastalık veya rahatsızlık durumlarının bazen ortaya çıkabilmesidir. Bu sorunlar duruma göre bir farklılık gösterebilmektedir. Kedilerde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan siroz, mutlaka ilgilenilmesi gereken oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Kedilerde siroz belirtileri eğer bilinirse bu durumdan şüphelenmek ve bunu fark etmek daha kolay bir hal alır.

Kedilerde Siroz Belirtileri
Kedilerde Siroz Belirtileri

Kedilerde Siroz Belirtileri Nelerdir?

Evcil hayvanlarda ortaya çıkan rahatsızlık durumlarının genel olarak kendisine özel bir yapısı ve belirtileri vardır. Siroz bunlardan biridir. Kedilerde siroz belirtileri hakkında gerekli bilgilere sahip olmak her açıdan mümkündür.

  • Kedinin normalden daha uyuşuk ve ilgisiz bir halde olması,
  • Sürekli devam eden bir yorgunluk durumu,
  • Sindirim sisteminde meydana gelen birtakım bozuklar,
  • İshal ya da kabız olma durumu,
  • Göbeğin normalden biraz daha büyümesi ve göbek oluşumu meydana gelmesi,

Genel olarak kedilerde bir siroz durumu mevcut olduğunda veya meydana geldiğinde bu türden birtakım belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İlk hastalık oluşum aşamaları tam olarak kolay fark edilemediği için bu noktada mutlaka ilgili belirtilerin dikkate alınması gerekmektedir.

Hastalık İçin Net Bir Teşhis Konulması

Kedilerde meydana gelen siroz durumuna yönelik net bir teşhis konulabilmesi için mutlaka bu noktada alanında uzman olan bir veteriner hekimden destek alınması gereklidir. Birtakım değerlendirme esasları çerçevesinde ilgili veteriner hekim kedi üzerinde belirtilere yönelik bir inceleme gerçekleştirir.

Daha sonrasında hastalığın ve sorunun ne olduğuna yönelik tam anlamıyla bir tanılama yapar. Bu da devamında ne yapılması gerektiği konusunda gerekli fikirleri insanlara sunar. Karaciğer sınırları ve karın boşluğunun incelenmesi, idrar tahlilleri ve kan örnekleri üzerinden incelemeler gerçekleştirilmesi süreci, hastalığı tespit etme aşamalarından bazılarıdır.

Kedilerde gelişme sürecinde olan veya meydana gelmiş bir siroz durumu var mı bunu öğrenmek için veteriner daha farklı türden tetkikler de isteyebilir. Bunlar arasında en önemlilerden biri, karaciğer biyopsisidir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi neticesinde yağ asitlerinin seviyesinin ne durumda olduğu kolaylıkla belirlenir.

Kedilerde Siroz ve Tedavisi

Kedilerse siroz hastalığının tespit edilmesinden sonra merak edilen şey, tedavinin nasıl yapılacağı konusudur. Her ne kadar kedilerde siroz hastalığına ilişkin tam net sonuç alınabilecek bir tedavi metodu mevcut olmasa da durumu daha iyiye götürmek için gerekli şanslar vardır.

Bu noktada yapılması gereken kediyi doğru besinlerle beslemek ve onun yaşam kalitesi ve konforunu artırmaktır. Sindirimin daha kolay olması ve karaciğerin zorlanmaması için proteinden düşük bir beslenme programının tercih edilmesi yerinde olabilmektedir.

Kedilerde bir halsizlik durumu söz konusuysa bu noktada hangi vitamin değerleri eksik bunlara bakılmalıdır. Olabildiğince bu vitamin eksiklikleri kedi üzerinde giderilmeli ve onların ihtiyaç duydukları enerjiyi elde etmeleri sağlanmalıdır.

Heptral İlacı Tedavisi

Günümüzde insanlar için olduğu gibi evcil hayvanların karaciğer fonksiyonlarının düzeltilmesi noktasında da birtakım ilaçlardan destek alınabilmektedir. Heptral ilacı bunlardan biri olarak kendisini öne çıkarmaktadır.

Bu ilaç genel anlamda kedilerin karaciğer fonksiyonlarını bir noktada iyileştirme ve iyiye götürme gücüne sahiptir. Karaciğer hücre yapısının ve hücrelerinin zararlı etken radikallerden korunması, karaciğerde oluşabilecek tıkanmaların önüne geçilmesi ve safra akışını hızlandırması bu ilacın fonksiyonları arasındadır.

Kedilere tedavi sürecinde genel olarak çok zarar vermemek ve olabildiğince onlar için hafif tedavileri seçmek gereklidir. Heptral ilacı bu yönde bir niteliğe sahip olduğundan genellikle ilgili süreçlerde çokça tercih edilmektedir.

Siroz Tedavisi İyileşme Süreci

Kedilerde sirozu iyileştirme süreçlerinde uygun beslenme düzeni ve programlarının oluşturulması gereklidir. Eğer ilaçlardan destek alınması işlevsel görünüyorsa onlara bu noktada yer verilmelidir. Bunu yanı sıra vitamin destekleri de aksatılmadan yerine konulmalıdır.

Tüm bu ve benzeri adımlara uygun hareket edildiği takdirde kedilerde bir ölçüde iyileşme evresine geçiş yapılmış olur. Tedaviye ve yapılan yararlı işlemlere yönelik olarak kediler 3 veya 6 hafta içerisinde buna olumlu yönde bir cevap vermeye başlarlar. Kedi bulunduğu alanda rahat ve stressizse o zaman iyileşme açısından daha iyi adımlar atabilir.

Kedilerde Siroz Belirtileri
Kedilerde Siroz Belirtileri

Sirozun Erken Evrede Fark Edilmesi

Kedilerde meydana gelen sirozun her bakımdan erken bir evrede fark edilmesi oldukça önem arz etmektedir. Çünkü erken evrede fark edilen bir soruna çok daha kolay şekilde müdahale edilmesi mümkün bir hale gelir.

Bu durumun hastalığın seyrinin değiştirilmesi yönünde birtakım inisiyatiflerin elde bulundurulmasına fırsat tanır. Bu bakımdan kedilerin davranışlarının ve onlarda meydana gelen birtakım değişimlerin titizlikle incelenmesi ve gözlemlenmesi gereklidir.

Düzenli Kontrol ve Hastalığın Takibi

Kedilerde oluşan siroz sorununa yönelik bir tedavi planına geçiş yapıldığında mutlaka ilgili sürecin ilerleyen evrelerde de takip edilmesi gereklidir. Bu noktada en önemli olan şey düzenli olarak gerçekleştirilen kontrol işlemleridir.

Alanında uzman olan veteriner hekim gözetiminde belirli aralıklarla hastalık ne yönde ilerliyor buna bakılmalıdır. Gerekiyorsa gelişen duruma yönelik yeni tedavi dinamikleri oluşturulmalı ve yeni bir evrede yol izlenmelidir. Bunların her birine karar vermek ancak periyodik kontroller neticesinde ortaya çıkmaktadır.

Kedilerde Kaliteli Bakım İşlemleri

Rahatsızlığı bulunan evcil kedilere bu süreçte her yönüyle en iyi şekilde bakmak gereklidir. Dengeli fakat bir o kadar da düşük protein planlı beslenme oluşturulmalıdır. Bunun yanı sıra iştah artışında etken rol üstlenen takviyeler de yine uzman veteriner hekim gözetiminde kediye verilmelidir. Kedilerin gün içerisinde rahatça ve sorunsuzca dinlenebilecekleri bir alan onlar için temin edilmeli ve özel bir elverişli ortam hazırlanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.