Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akar adı verilen ve gözle fark edilemeyen küçük böceklerin sebep olduğu hastalıklar, uyuz olarak adlandırılır. Uyuz hastalığı, kedilerde sıkça görülen hastalıklardan birisidir. Baş uyuzu, vücut uyuzu ve kulak uyuzu olmak üzere 3 farklı türde görülebilen kedilerde uyuz hastalığı, parazitin türüne göre farklılık gösterebilir. Şiddetli kaşıntı, tüy dökülmesi ve deride kepeklenme gibi semptomlarla kendisini gösteren uyuz hastalığı, tedavi edilmezse kediler için ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Kedilerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyuz Hastalığındaki Semptomlar Nelerdir?

Uyuz hastalığına yakalanan kedilerde bir takım semptomlar görülür. Bunlar arasında en yaygın olanları şunlardır;

  • Kızarıklık
  • Şiddetli kaşıntı
  • Tüy dökülmeleri
  • Deride yara ve kepeklenme
  • Kulak içinde kabuklanma ve sıvı
  • Deriden gelen kötü koku

Bu belirtileri yaşayan kediler için kesin olarak uyuz tanısı koymak mümkün değildir. Fakat eğer evcil hayvanınızda bu belirtiler varsa, ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu yüzden en kısa sürede bir veteriner hekime danışarak, tedavi sürecine başlamanız gerekir.

Uyuz Hastalığının Seyri Nasıldır?

Kedilerde, baş, vücut ve kulak uyuzu olmak üzere üç farklı uyuz türü görülebilir. Kedilerde uyuz, parazitin türüne göre farklı seyirlerde ilerler. Notoedres uyuzu olarak da adlandırılan baş uyuzunda, akarlar boyna ve vücuda doğru ilerleyiş gösterir. Şiddetli kaşınmayla birlikte ayak bölgesine kadar ilerleyen akarlar, vücudun diğer bölgelerine de bulaşabilir. Kulak uyuzu ise en tehlikeli uyuz türlerinden birisidir. Otodectes uyuzu olarak da isimlendirilen kulak uyuzu, kulağın iç kısmına yerleşir.

Kulak içerisinde yaralar ve sıvı dolumuna yol açan kedilerde uyuz hastalığı tedavi edilmezse, iç kulak iltihabına neden olabilir. Vücut uyuzu ise, sarcoptes uyuzu olarak adlandırılır ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Vücudun tüysüz kısımlarında meydana gelen akarlar, deride kızarıklık ve kaşıntıya yol açar. İlerleyen vakalarda, deride matlaşma, sertleşme ve kepeklenme görülebilir. Hastalığın tedavisinde, erken müdahale oldukça önemlidir.

Uyuz Teşhisi Nasıl Konulur?

Uyuz hastalığı, şiddetli semptomlarla kendisini belli eder. Kaşıntı, kızarıklık ve tüy dökülmesi gibi belirtiler, kedilerde uyuz hastalığı teşhisi açısından önemli faktörlerdir. Fakat doğru tanının koyulabilmesi için mutlaka bir veteriner kontrolü gerekmektedir. Kedilerde uyuz teşhisi, deri kazıntısına yapılan mikroskobik incelemeler ile mümkündür. Klinik bulgularda parazit ya da koyu renkli dışkı gözükmesi, uyuz tanısını kesinleştirir. Tüy bakımının aksatılması, kötü beslenme ve iç hastalıklar, uyuz hastalığını tetikleyen faktörlerdir. Hastalığın tedavi sürecinde, erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis edilen ve kontrollü tedavi edilen uyuz hastalığı, genellikle 2-3 hafta içerisinde son bulur.

Uyuz Teşhisini Ayırıcı Tanılar Nelerdir?

Uyuz hastalığının tedavisinde, doğru teşhis büyük önem taşır. Hastalık genellikle, kaşıntı, deride kızarıklık, yaralar, matlaşma ve tüy dökülmesi gibi semptomlarla kendisini belli eder. Kulak uyuzu, hayvanların kulaklarında koyu renkli bir sıvı birikimiyle teşhis edilebilir. Ayrıca hayvanların kulaklarında, kahve telvesi renginde kabuklanmalar da görülebilir. Kulak bölgesinde kaşıntıyla birlikte görülen kulak uyuzu, tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Sarcoptes uyuzunda ise ayırıcı tanı, vücudun tüysüz ya da az tüylü bölgelerinde oluşan kızarıklıklardır. Deri üzerinde kepeklenme ve kabuklanma da görülebilir. İlerleyen vakalarda, deride kıvrımlar meydana gelir ve deri esnekliğini kaybeder. Baş uyuzunda ise, etken yüze ve göz kapaklarına kadar yayılabilir. Etkenin yayıldığı bölgelerde tüy dökülmeleri meydana gelir. Kedilerde uyuz hastalığı tanısının kesin olarak konulması, klinik bulgular ile mümkündür.

Uyuzla Karışabilen Diğer Hastalıklar Nelerdir?

Uyuz ile karışabilen farklı deri hastalıkları vardır. Semptomların benzerliği, hastalıkların karıştırılmasına neden olabilir.

Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kedi aknesi
  • Pirelenme
  • Mantar enfeksiyonları
  • Alerjik dermatit
  • Kulak maytı

Tüm bu hayvan hastalıkları, kaşıntı, deride kızarıklık ve tüylerde dökülme gibi semptomlar gösterebilir. Bu yüzden uyuz hastalığıyla karıştırılma ihtimalleri yüksektir. Evcil hayvanınızda uyuz hastalığına benzer semptomlar fark ettiyseniz, en doğru tanının konması için veteriner kontrolüne başvurmanız gerekir. Doğru tedavi, ancak doğru tanıyla mümkündür. Eğer evinizde birden çok evcil hayvan besliyorsanız, uyuz hastalığının bulaşıcı olduğunu unutmamanız gerekir. Kedilerde uyuz, hayvandan hayvana bulaşıcıdır. Bu nedenle evcil hayvanınızı, hastalık şüphesi taşıyan diğer hayvanlardan olabildiğince uzak tutmanız önemlidir.

Kedilerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyuzun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyuzun tedavisinden önce, uyuzdan korunma yollarını iyi bilmek gerekir. Çevresel faktörler, özensiz bakım ve dengesiz beslenme, kedilerde uyuz problemine yol açabilir. Uyuz hastalığından korunmanın en önemli yolu, dengeli beslenme ve iyi bakımdır. Günümüzde uyuzun tedavisi, çeşitli ilaçlarla yapılmaktadır. Ağızdan verilen tablet ilaçlar, ense damlaları, kulak damlaları ve deri altına yapılan enjeksiyonlar ile uyuzun tedavisi sağlanır. Doğru tedaviyle birlikte, kediler 2-3 hafta gibi kısa bir süre içerisinde uyuz hastalığından kurtulabilirler. Erken teşhis edilen uyuz hastalıklarının tedavisi çok daha kolaydır. İlerlemiş vakalarda, tedaviler zorlaşabilir.

Uyuz Köpeğe Nasıl Bir İlaç Yöntemi Uygulanmalıdır?

Uyuz hastalığı, köpeklerde de sıkça görülebilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, doğru tanının konulması gerekir. Ayrıca köpeğin cinsi, yaşı ve kilosu gibi faktörler de, tedavi sürecinde önemlidir. Antiparaziter ilaçlar sayesinde, ilerlememiş uyuzun tedavisi yapılabilir. Bu ilaçlar, deri altı enjeksiyonu, banyo ya da ağızdan tablet şeklinde verilebilir. Demodikozis vakalarda köpek traş edilerek, ilaçların deriye etki etmesi sağlanır. Bu süreçte, antibakteriyel şampuanlar da kullanılabilir. Ayrıca uyuz hastalığının tedavisinde, ek ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar, kaşıntı gideren ve deri altındaki akar etkenini öldüren iğnelerdir.

Uyuz Profilaksisi Nedir?

Uyuzun meydana gelmesini önlemek için doğru beslenme ve iyi bakım önemlidir. Evcil hayvanların sık sık yıkanması ve banyo esnasında kalitesiz şampuanlar kullanılması, uyuz hastalığını tetikleyebilir. Ayrıca bazı iç hastalıklar da, akarların meydana gelmesine neden olabilir. Bu yüzden uyuz hastalığını önlemek için evcil hayvanınızın bakımına özen göstermeli ve rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.