Evcil Marketim
KediKedi EğitimiKedi Sağlığı

Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalık Var Mıdır?

İnsanların evcil hayvanlar olarak beslemeyi tercih ettikleri hayvan türleri arasında kediler ilk sıralarda bulunurlar. Ancak ilk defa bir kediyi sahiplenecek olan kişiler sağlıklarının bozulup bozulmayacağını merak ederek kedilerden insanlara geçen hastalık var mıdır? Merak ederler. Kedilerin insanlara bulaştırdığı bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar genel olarak bakteriler kaynaklı hastalıklar olup farklı semptomlar gösterirler. Kedilerden bulaşan hastalığın türüne göre tehlikeli olması da mümkündür.

Kedilerden insanlara geçen hastalıkların isimleri şöyledir;

  • Toksoplazmosis hastalığı
  • Kuduz hastalığı
  • Lyme hastalığı
  • Kedi tırmığı ateşi hastalığı
  • Salmonella hastalığı
  • Pasteurella hastalığı
  • Giardiyaz hastalığı
  • Leptospiroz hastalığı
  • Uyuz hastalığı
  • Saçkıran hastalığı

Beslediğiniz kedi sebebiyle bu hastalıklara yakalanıp yakalanmadığınızı hastalıkların semptomları sayesinde anlayabilirsiniz. Hastalığın bulunduğunu anlamanız tedavi aşamasının da erken başlamasına yardımcı olur.

Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalık Var Mıdır?
Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalık Var Mıdır?

Toksoplazmozis Hastalığı

Kedilerden insanlara geçen hastalıkların başında toksoplazmozis hastalığı yer alır. Bu hastalık kedilerin bulaştırdığı hastalıklardan en tehlikelisidir. Kedilerin dışkısından insanlara geçen bir parazit hastalığa neden olur.

Hastalığın insanlara bulaşması için dışkı ile temas etmiş olmak gerekir. Hastalığın belirtileri arasında kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, kusma, ishal ve nöbetler yer alır. Bu hastalık özellikle hamileler, kanser hastaları ve AIDS hastaları için ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Hastalıktan korunmak için kedi dışkısıyla temas etmemeye ve kedinin temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Kuduz Hastalığı

Kedilerden insana geçen hastalıklardan en yaygın görüneni ise kuduz hastalığıdır. Bu hastalığın insana bulaşması için kedinin kuduz olması gerekir. Kuduz bir kedinin insanı ısırması, köpük saçması veya tükürüğünü insana bulaştırması sayesinde hastalık insana geçer.

Ölümcül sonuçları olan kuduzun insanlarda görülen en yaygın belirtileri felç, saldırganlık, korku ve dengesizlik bulunur. Bu nedenle ölümcül hastalığa yakalanılmaması için kuduz belirtisi olan kedilerin hemen veterinere götürülmesi ve tedavisinin yapılması gerekir.

Lyme Hastalığı

Kedilerden bulaşan hastalıklardan birisi lyme hastalığıdır. Lyme hastalığı borrelia burgdorferiu bakterisi sayesinde ortaya çıkar. Bakterinin ortaya çıkması ise kediyi kenenin ısırması sayesinde olur. Kene tarafından ısırılan bir kedi hastalığı sahibine ve diğer insanlara bulaştırabilir. Lyme hastalığının insanlara bulaşması durumunda bazı belirtiler görülür.

Bu belirtiler arasında bulantı, halsizlik, kas ağrısı, ateş ve baş ağrısıdır. Hastalığa yakalanan kişilerin mutlaka tedavi olması gerekir. Aksi takdirde hastalığı ortaya çıkaran bakteriler insanın beynini ve kalbini etkileyebilir.

Kedi Tırmığı Ateşi Hastalığı

Kedi tırmığı ateşi hastalığı kedilerin insanlara bulaştırdığı hastalıktır. İsminden de anlaşılacağı gibi bu hastalık kedinin insanı tırmalamasıyla ortaya çıkar. Kedinin tırmıklamasıyla bartonella henselas isimli bir bakteri insana bulaşır ve hastalığı ortaya çıkarır. Tırmıklanan yerin şişmesi ve döküntü oluşturmasıyla hastalık oluşmaya başlar. Bu hastalığın etkisiyle insanda yüksek ateş ve baş ağrısı görülmeye başlar.

Salmonella Hastalığı

Salmonella hastalığı kediler sebebiyle insanlarda görülen hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalık kedilerin dışkılarından dolayı insanda görülür. Dışkıda yer alan bakterinin insana temas etmesi hastalığın oluşmasını sağlar.

Bu nedenle kedilerinin kumlarının temizlenmesi ve genel temizliklerinde mutlaka kedi sahiplerinin ellerini iyice yıkamaları gerekir. Bakteriyel olan bu hastalığın mide ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtileri vardır. Bakterinin oluşturduğu enfeksiyonun şiddetli yaşanması mümkündür. Bu durumda insanların mutlaka tedavi olmaları gerekir.

Pasteurella Hastalığı

Pasteurella (pastörella) hastalığı kedilerden bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında bulunur. Bu hastalık kedilerin ağızlarında bulunan bir bakteriden dolayı ortaya çıkar. Bu bakterinin insana bulaşması ise kedinin ısırması ve tırmıklaması gibi olaylar sonucunda gerçekleşir.

Bu nedenle kediler tarafından ısırılan insanların mutlaka ısırılan bölümü dezenfekte etmeleri gerekir. Ayrıca ısırma olayı sonrası ısırılan bölüm kontrol edilerek belirti olup olmadığı kontrol edilebilir. Pasteurella hastalığına yakalanıp yakalanılmadığı ise ısırılan bölümün iltihaplanması, kızarması ya da şişmesiyle anlaşılabilir.

Giardiyaz Hastalığı

Giardiyaz hastalığı kedilerin dışkılarından insanlara geçen parazitlerin oluşturduğu hastalıklardan birisidir. Bu parazitin insana bulaşması nedeniyle enfeksiyon gelişir ve bu enfeksiyon insanların bağırsak sistemlerinin bozulmasına neden olur.

Giardiyaz hastalığının insanda görülüp görülmediği ishal, karın ağrısı, iştah kaybı, şişkinlik, kusma ve bulantı belirtilerinin olup olmamasıyla anlaşılabilir. Bu belirtiler farklı hastalığında nedeni olabileceği için gerekli testlerin yapılması ve giardiyaz teşhisinin konulması gerekir.

Giardiyaz rahatsızlığından insanların kurtulması içinse ishal nedeniyle yaşanan su kaybının sıvı tüketimiyle karşılanması ve hastalık belirtilerini yok edecek diyetin yapılması gerekir.

Leptospiroz Hastalığı

Leptospiroz hastalığı kedilerin kirli su içmeleri veya hastalığa neden olan bakteriyi taşıyan hayvanla temas etmesi hastalığın insanlara bulaşmasını sağlar. İnsanların sahiplendikleri kedilerle temas etmeleri söz konusu bakteriyi almaları ve bakterinin leptospiroz hastalığını ortaya çıkarmasına neden olur. Hastalığın insanda görülen belirtileri arasında mide bulantısı, ateş, kusma, kas ağrısı, ishal ve baş ağrısı vardır.

Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalık Var Mıdır?
Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalık Var Mıdır?

Uyuz Hastalığı

Kedilerde yaygın olarak görülen uyuz insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Akarlar nedeniyle kedilerin yakalandığı bu hastalık kedilerle temas eden insanları vücutlarına akarların girmesi nedeniyle ortaya çıkar. Akarlar vücutta kaşıntıya ve döküntüye neden olur.

Tehlikeli olmayan bu hastalık insanlarda birkaç hafta devam eder. Uyuz hastalığının en önemli belirtileri ise kaşıntı, döküntü, kabuklanma ve saç dökülmesidir. Kaşıntıların önlenmesi için doktora başvurulabilir ve doğru tedaviyle uyuzun kısa sürede ortadan kalkması sağlanabilir.

Saçkıran Hastalığı

Kedilerin insanlara bulaştırdığı hastalıklardan sonuncusu ise saçkıran hastalığıdır. Mantar hastalıkları arasında yer alan bu hastalık saçkıran olan bir kedinin dokunduğu yerlere dokunulması veya kediyle temas edilmesiyle insana bulaşır. Hastalığın insana bulaştığı vücutta kaşıntıların başlaması ve döküntülerin görülmesiyle anlaşılabilir.

Ayrıca hastalığın belirtileri arasında kızarıklıkta yer alır. Saçkıran bulaşıcı olduğu için insanlara veya kedilere bu hastalık teşhisi konulduğunda mutlaka gerekli temizliğin yapılması gerekir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde insanları 1-3 aya kadar rahatsız edebilen bir rahatsızlıktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.