Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?

Kedilerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için takviye edici gıda olarak çeşitli vitaminlerin verilmesi gerekir. Evde kedi besleyenlerin bu vitaminleri bir veteriner hekim eşliğinde vermesi gerekir. Kedilere B vitamini vermeden önce hangi markanın vitaminin kullanılması gerektiğine ilişkin bir veterinere danışılması tavsiye edilir. Kedilerde vitamin kullanımı vücudun tüm fizyolojik bileşenlerini tam performans ile çalışmasına yardımcı olur. Kediler dış çevreden kaynaklanan olumsuz durumlardan çok çabuk etkilenirler ve sıklıkla hasta olurlar. Bu nedenle vitamin kullanımı tavsiye edilmektedir.

Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?
Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?

Kedi Vitaminlerinin İçerikleri

Yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve tuz gibi bileşenlerden oluşan vitaminler insan sağlığına faydalı olduğu kadar hayvanlarda da destekleyici faktör üstlenir. Kedilere B vitamini gibi vitamin takviyesi yapılırken verilecek olan ölçüye dikkat edilmelidir. İnsanlarda kapsül şeklinde olan bu vitaminler kedilere çok fazla gelir. Bu nedenle gerekli ölçü ile vitamini kediye vermek önem arz eder. Gün içerisinde bir kaç yüz miligram olmak üzere veteriner tarafından belirlenmiş olan ölçünün fazlası kedilere verilmemelidir.

Vitaminler kedilerde bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere;

  • Kemik
  • Kan
  • Kas
  • Diğer vücut ağrıları gibi ağrılarda da etkili olur.

B Vitamini

Vitamin grubunun en büyüğü olarak bilinen B vitamini, 20’den fazla farklı maddeyi bünyesinde barındırır. Kedilere B vitamini verirken dikkat edilmesi gereken bir husus da hangi vitamin çeşidinin verileceğidir.

B vitamini kendi içerisinde;

  • B1 veya tiamin
  • B2 veya riboflavin
  • B6 veya piridoksin
  • PP veya nikotinamid
  • B12 veya siyanokobalamin
  • B5 veya pantotenik asit
  • B12 veya folik asit şeklinde çeşitlere ayrılmıştır. Kedilerde hangi B vitaminin kullanılacağına ilişkin bir veterinerden yardım almak gerekir. Veterinerin önerileri doğrultusunda günlük dozu aşılmadan günde bir kaç öğün vitamin verilebilir. Kediler vitaminlerin desteği ile beraber daha kaliteli bir ömür sürerler.

B1 Vitamini

Kedilerde sıklıkla kullanılan vitamin çeşitlerinden biri olan B1 vitamini, diğer adı ile tiamin olarak bilinir.

B1 vitaminin kedilerde yetersiz olması durumunda;

  • Sinir ve kas sistemlerinde
  • Sindirim sistemlerinde
  • Endokrin bezlerinde çeşitli metabolik rahatsızlıklar oluşur. Bitkisel kökenli gıdalarda oldukça fazla bulunan B1 vitamini; meyveler, tahıllar, kök bitkileri, fındık ve fasulye gibi gıdalar ile alınabilir. Kedilere B vitamini verilmesi gereken durumlarda veterinerin önderliği doğrultusunda B1 vitamini tercih edilebilir. Kedilerin iç organlarından akciğer, kalp ve böbrek gibi organları B1 vitamini bakımından oldukça zengindi. Bazı kedilerde bu vitaminin eksikliği görülebilir.
    Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?
    Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?

B2 Vitamini

Diğer adı ile riboflavin olarak bilinen B2 vitamini, hem hayvan hem de bitki dokularında yer alır. Evde bakılan kediler için B2 vitamini bakımından zengin olan gıdalar süt ve et ürünleridir. Kedilerde B2 vitaminin eksikliği gibi durumlarda; kedide zayıflama, sırt kısmında tüy dökülmesi, dermatit, mukoza zarında meydana gelebilecek çatlaklar, kas zayıflığı, göz korneasında oluşacak bulutlanma, vücut ısısının azalması gibi belirtiler meydana gelebilir. Yavru kedilerde B2 vitaminin eksik olması bodur olarak doğmalarına neden olur ve doğum anından itibaren vitamin takviyesine başlanabilir. Emziren anne kedilerin memelerinde oluşabilecek çatlaklarda B2 vitamini kullanılabilir.

B5 Vitamini

Pantotenik asit olarak bilinen B5 vitamini, bitki ve hayvan dokularında bulunan başka bir vitamin çeşididir. Kedilerin metabolizmasının stabil bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan B5 vitamini, eksikliği durumunda kedilerde pek çok rahatsızlığa yol açabilir. Kedilerde B5 vitamini eksikliğinde; dermatit, tüy dökülmesi, deri lezyonları ve deride meydana gelebilecek pek çok hasar meydana gelebilir. Böbreklerde, sinir sisteminde ve diğer organlarda da bu gibi rahatsızlıklar görülebilir. B5 vitamini kedilerin metabolizmalarını olağan seyrinde çalıştıran bir vitamindir. Kedide bu rahatsızlıklar görüldüğü zaman bir veterinere başvurularak B5 vitamini takviyesine başlanabilir. Doktorun vermiş olduğu doz miktarı ile vitamin kediye günde belirli aralıklarla verilmelidir.

B6 Vitamini

Piridoksin olarak anılan B6 vitamini, kedinin vücudundaki protein ve yağların metabolizmadaki görevinde işe yarar. B6 vitamininin eksikliği gibi durumlarda, hamile olan kedilerde bazı sinir hastalıklarının oluştuğu görülebilir. Yeminde yer alan B6 vitamininin az olması kedilerde bazı spesifik hastalıklara yol açar. Bu nedenle kedilere yem alınırken B6 vitamin değerinin yüksekliğine bakılmalıdır. Bodur büyüme, epilepsi, cilt hastalıkları ve anemi gibi hastalıklar kedilerde B6 vitaminin eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. B6 vitaminini kedilere verirken yemeğine uygun dozda eklemek gerekir. Kedi yemekle beraber bu vitamini de alır ve takviye tamamlanır.

B12 Vitamini

B12 vitamini diğer adı ile siyanokobalamin olarak bilinir. Bu vitamin kedilerin vücudunda oldukça yaygın bir şekilde eksikliğini gösterir ve en çok kullanılan vitamin çeşididir. Kırmızı kan hücrelerinin kedilerin vücutlarına oluşumu geciktiği için kemik iliklerinde çok sayıda olgunlaşmamış kan hücreleri meydana gelir. Kandaki hemoglobin değerinin ciddi bir şekilde azalmasına neden olan B12 vitamin eksikliği, dokuda bozulma meydana getirir.

Kedilerin son safhalarda sinir krizi geçirdikleri bilinmektedir. B12 vitamin eksikliğini az miktarda yaşayan kedilerde bile; susuzluk artışı, mukoza zarında meydana gelen solukluk, bağırsak hareketlerinde bozulma ve çok sık idrara çıkma gibi belirtiler görülür. Kedilerin sinir sistemlerini iyileştirmek için, karaciğer fonksiyon bozukluklarını gidermek için ve hematopoez bozukluklarında etkili olmak için B12 vitaminleri tercih edilmektedir.

Kedilere Vitamin Verme

Kedilere veteriner öncülüğünde vitamin verebilmek için pek çok farklı yöntem bulunur. Su kabına ya da direk olarak yemeğine ilave edilen vitamin kısa sürede kedinin vücuduna etki etmeye başlar. Vitaminler kedilerin uzun ve kaliteli bir yaşam sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Özellikle B vitamini kedilerin yaşamsal değerlerini dengede tutmak için veterinerler tarafından önerilir. Vitamin verme esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus dozun aşırısına kaçmamaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.