Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin yaşları ilerledikçe üreme organları belirginleşmeye başlar. Evimizde bir kedi beslemek istediğimizde o kedinin cinsiyeti bizim için önemli olabilir. Çünkü huyları ve davranışları cinsiyetlerine göre farklılık gösterir. Peki, kedilerin cinsiyeti nasıl anlaşılır?

Dişi ve erkek kediler neredeyse aynı hareketleri sergilerler. Bu nedenle onları gözlemleyerek cinsiyetlerini belirlememiz için detaylara dikkat etmeliyiz. Görünüş olarak da eğer üreme organını göremiyorsak bir kedinin erkek mi ya da dişi mi olduğunu anlamamız mümkün olmayabilir. Ancak tabii ki yine de detaylı bir gözlem ve dikkat ile üreme organına bakmadan kedinin dişi veya erkek olduğunu öğrenebiliriz. Yavru kedilerin üreme organları tam gelişmediği için birkaç hafta beklememiz gerekiyor.

Kedilerin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Fiziksel Özellikler İle Kedi Cinsiyeti Belirleme

Kedinizin veya herhangi bir kedinin cinsiyetini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Kediye veya kedinize onu ürkütmeden dikkatle yaklaşın.
  • Kedinizin yanına yavaşça çömelin ve size yaklaşmasını bekleyin. Eğer o an kediniz kızgınsa sakinleşmesi için ona zaman verin.
  • Kedi size yaklaştıktan sonra elinizi uzatın ve elinizi koklamasına izin verin. İlk temasla kediniz elinize alışacaktır. Dokunmanıza izin verecektir.
  • Daha sonra kedinizi bir elinizle hafifçe kaldırarak kucaklayınız. Diğer elinizle kedinizin kuyruğunu hafifçe kaldırın.
  • Eğer kediniz kuyruğunun kaldırılmasından hoşnut olmadıysa sırtının kuyruğuyla birleştiği bölgeyi hafifçe kaşıyın. Genelde kediler bu bölgesi kaşınıldığında kuyruğunu kaldırır.

Bu işlemleri yaparken kedinizi incitmemeye ve ürkütmemeye özen göstermelisiniz. Kucağınızdayken bu işlemleri yapmakta zorlanıyorsanız bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz.

Erkek Kediyi Belirleme

Erkek kedileri dişi kedilerden ayıran en belirgin özellikleri genital bölgeleridir. Kuyruklarının altındaki üreme organlarına erkek kediyi belirlemek daha kolay olur. Erkek kedinin kuyruk altında penis, anüs ve skrotum vardır. Erkek kedilerin skrotumları tüyle kaplıdır. Arkadan bakıldığında bir çift yumru şeklinde dururlar. Eğer kedinin skrotumu üzerindeki tüyleri çok fazlaysa görmek zorlaşabilir. Bir suyla tüyleri ıslatarak skrotumu görebilirsiniz. Kısırlaştırılmış olan erkek kedilerde skrotum genellikle daha küçüktür.

Penis, skrotumun alt tarafında bulunur. Kedinin uyluk bölgesinin arasında etrafı tüyle kaplı bir tümsek şeklinde bulunur. Erkek kedilerde idrar ve anüs yolu açıklığı en az 2,5 cm iken yavru kedilerde bu uzunluk en az 1,3 cm’dir.

Dişi Kediyi Belirleme

Dişi kedinin üreme organını incelediğimizde 2 tane genital bölge görürüz. Bunlardan biri idrar yolu açıklığı yani vulva iken diğeri de anüstür. Dikey bir yarığa benzeyen vulvanın anüs ile arasındaki mesafe genellikle 1,3 cm’dir.

Başka Farklılıklarla Kedilerin Cinsiyetini Öğrenme

Kedilerin cinsiyetini üreme organlarına bakmadan bakmamız zor olsa da imkansız değildir.

Dişi ve erkek kedileri birbirinden ayıran diğer özellikleri şunlardır:

  • Kedilerin rengi
  • Kısırlaştırılmamış kedilerin davranışları
  • Dişi kedilerin kızgınlık ve hamilelik dönemleri

Yine de bu özelliklerin kedilerin cinsiyetini doğru bir şekilde belirlediğini söylememiz mümkün değildir. Bu özellikler size sadece kedinin cinsiyetiyle alakalı bir fikir verebilir.

Kedilerin Rengi

Kedilerin rengine bakarak cinsiyetleri hakkında bir fikir edinebiliriz. Dişi kediler genellikle beyaz, siyah ve sarı renklerini bir arada barındırır. Kaplumbağa desenli kedilerin de dişi olması muhtemeldir. Turuncunun koyu tonunda veya kızıl renklerdeki kedilerin erkek olma olasılığı daha yüksektir.

Kısırlaştırılmamış Kedilerin Davranışları

Kedilerin cinsiyetlerini belirlemek için davranışlarına baktığımızda kısırlaştırılmamış kedilerin cinsiyetlerini belirlememiz daha kolaydır. Bu tür kediler cinsiyetlerinin verdiği doğal davranışları sergilerler. Kısırlaştırılmamış erkek kediler dişi kedilere göre agresiflerdir. Erkek kedilerin kafaları daha büyüktür. Ayrıca derileri de dişi kedilere göre daha kalındır. Erkek kediler bulundukları bölgelere keskin bir idrar kokusu bırakırken, dişi kediler koku bırakmazlar.

Kedilerin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemleri

Sıcak havalarda kısırlaştırılmamış olan dişi kedilerin 3-5 haftada bir doğurganlık hali olarak bilinen kızgınlık dönemine girdikleri bilinir.

Dişi kedilerin kızgınlık döneminde gösterdiği belirtiler şunlardır:

  • Bu dönemdeki dişi kedi erkek kedinin ilgisini çekmek için acı çekiyormuş gibi bir ses çıkarır.
  • Çiftleşmeye hazır bir duruma geçmek için kuyruğunu yana doğru hareket ettirmeye başlar.
  • Nesnelere, ağaçlara ve insanlara çok fazla sürtünür.
  • Dişi kedilerin doğumdan sonra meme uçları çıkabilir fakat erkeklerde de meme ucu olduğu için dikkatli bakılmalıdır.

Daha önce söylediğimiz gibi bu belirtiler %100 olarak kedilerin cinsiyetini bize göstermez. Sadece fikir edinmemizi sağlar. Emin olmak için en kesin yol kedilerin üreme organına bakmaktır.

Erkek Kedilerin Özellikleri

Kısırlaştırılmamış erkek kedilerin vücudu dişi kedilere göre daha iri yapılıdır. Kafaları ve kuyrukları daha büyüktür. Erkek kedilerin daha öz güvenli ve cesur olduklarını söyleyebiliriz. Cesur oldukları için her olaya atılabilirler. Diğer erkeklerle kavga ederler. Her köşeye işeyebilirler. Erkek kedilerin özellikle sürekli gezdiklerini görebilirsiniz. Hatta bazen günlerce gezebilirler.

Kısırlaştırılan erkek kedilere her iki cinste aynı uzaklıktadır. İki cinsle de arkadaşlık kurabilirler. İz bırakmak için işeme isteklerinde azalma görülür. Diğer erkeklerle oynama isteği artar ve kendine özel bir arkadaşlık kurarlar.

Dişi Kedilerin Özellikleri

Dişi kedilerin görünümleri erkek kedilere göre daha minyon ve sevecendir. Dişi kedilerde regl dönemi yerine kızgınlık dönemi vardır. Bu dönemde dişi kedilerin sadece bağırdıklarını görebilirsiniz. Kızgınlık dönemlerinde daha agresif bir yapıya bürünebilirler. Özellikle hamile oldukları ve lohusa dönemlerinde yavrularını koruma içgüdüsüyle hareket ederlerken bu agresiflikleri artabilir.

Bu dönemden sonra tekrar daha sevecen ve sürekli oyun oynamak isteyen yapısına geri dönecektir. Erkek kedilere göre daha çok sevilmeye ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Kısırlaştırılmış dişi kedilerin sert oyunlardan uzak durmak istediklerini görebiliriz. Genellikle erkek kedilere sarılırken dişi kedilere sarılmazlar. Diğer dişi kedileri kendi bölgelerinden uzaklaştırırlar. Erkek kedilere göre daha bireysel takılmayı tercih ederler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.