Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerin Strese Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Aklını kullanabilen ve hisleri olan diğer tüm canlılar gibi stres faktörü kediler için de söz konusu bir problem olarak dönem dönem ortaya çıkabiliyor. Stres, kediler için türlü olumsuzlukları beraberinde getirebiliyor. Kedilerde ve özellikle ev kedilerinde bu olumsuzlukları anlamanın birkaç yolu bulunuyor. Her ne kadar doğası gereği başına buyruk hareketler sergileseler ve türlü haylazlıklar yapsalar da dış dünyaya karşı asla duyarsız kalmazlar ve bazı durumlar kedilerde stres yaratabilir. Kedilerin strese girdiği ilk nasıl anlaşılır? Stres, kediler üzerinden farklı şekillerde kendini gösterir.

Kedide ilk olarak gözlemleyebileceğiniz bulgular deride farklılıklar, mesane veya bağırsak sorunları olabileceği gibi kum kutularının dışına da dışkılarını yapabilirler. Her zamankinden farklı olarak agresif davranışlar sergileyebilir ve hırlama, tıslama şeklinde sesler çıkartabilirler. İştahsızlık ve abartılı olarak değerlendirilebilecek şekilde fazla mama tüketimi olabilir. Bazı kedilerde gözlemlenen bulgular arasında stres döneminde takıntılı bir şekilde yalanabildiklerine rastlanmış hatta çok fazla yalanma eylemi gerçekleştiren kedilerde kendi tüylerini döktükleri de gözlemlenmiştir.

Kedilerin Strese Girdiği Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Strese Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde Stres Etkisi Yaratabilecek Durumlar Nelerdir?

Kediler yüksek özgüvene sahip rahat canlılar olarak bilinir. Bu sebeple kedinin normalden farklı olarak sergilediği davranışlar çok kolay bir şekilde fark edilecektir. Stres sebepli gelişen bu davranışlar hemen hemen birçok canlıda benzer şekilde kendini gösterse de türler arası farklılıklardan bahsetmek kaçınılmaz. Peki, kedilerde stres etkisi yaratabilecek durumlar nelerdir?

  • Rutin olarak gerçekleştirilen düzendeki değişiklikler
  • Evde eşyaların değiştirilmesi veya farklı dekorasyon uygulamaları yapılması
  • Evdeki bireylere katılan yeni bir birey veya bireyler
  • Ev ortamında yaşanan gerginlikler ve huzursuz ortam
  • Çevredeki yüksek ses
  • Başka bir eve taşınmak
  • Evdeki üyelerden birinin evden ayrılması
  • Kulübe gibi kapalı alanlarda uzun süre kalmak
  • Farklı mama tüketimine geçilmesi
  • Ailedeki üyelerden birinin, bir insanın veya hayvanın ölmesi
  • Eve başka bir kedinin daha katılması
  • Evdeki üyelere bir bebek katılması

Kedi sahibi insanların bu stres faktörlerini dikkate alarak kediyi etkileyen durumların düzeltilmesine çaba göstermesi gerekir. Böylece rahatsız edici durumlara minimum seviyede maruz kalarak olumlu gelişmeler kaydedilebilir. Kediler sosyal canlılar oldukları için bulundukları ortamda birçok şey ile ilişki içerisinde oluyorlar. Çevrelerindeki yukarıda belirtilen bazı değişiklik ve yaşanan olumsuz durumlar kedilerde stres yaşanmasına sebebiyet veriyor. Bu durumlardan bazıları kendi içerisinde ne anlama geliyor?

Rutin Olarak Gerçekleştirilen Düzendeki Değişiklikler

Kediler rutinlerine aşırı düşkün canlılar oldukları için yaşamlarında meydana gelen herhangi bir değişikliğe anksiyete göstererek cevap verebiliyor. Bu durumla birlikte kedide fazla yemek, iştahsızlık, agresif tavırlar, boşaltım sistemindeki sorunlar veya depresif tavırlar meydana gelebiliyor.

Başka Bir Eve Taşınmak

Taşınma eylemi kimi zaman insanlar açısından bile aşırı stresli olarak değerlendirilebilen bir durum olabilir. Yeni bir eve taşınmak evdeki kedi için de benzer anlamlara geliyor. Taşınma eylemi, yerini benimseyen kediler için stres sebebi olarak kendini gösterebilir. Bu süreç söz konusu olduğunda kediyi boş bir odaya alarak tüm taşınma olayı gerçekleştikten sonra onunla vakit geçirebilir ve bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Kedilerin Strese Girdiği Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Strese Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Mama Değişikliği

Mama değişikliği yapıldığında kedi mamaya karşı farklı davranışlarda bulunabiliyor. Bunlar mamayı ayrıştırarak yemek, etrafa saçmak ve mamayı hiç yememek gibi kendini gösterebilir. Yeni bir mamaya geçiş yapmak istiyorsanız bunların önüne geçmek için bir süreliğine yeni mama ile eski mamayı birbirine karıştırarak verebilirsiniz.

Evdeki Üyelerden Birinin Ayrılması

Evdeki değişiklikler üzerinden kedilerde stres faktörlerini açıklamaya devam ederken ev ortamında alışılmış olan faktörlerin eksilmesine de değinmekte fayda var. Evdeki bireylerden birinin ölmesi, boşanma yaşanması ya da evdeki birinin başka bir yere taşınması kedi üzerinde minik bir depresyonun başlangıcı olabilir. Ayrılan kişi ile kedi arasında özel bir bağ bulunması, kedinin o kişiyi çok fazla sevmesi söz konusuysa bu durum daha da ciddi değerlendirilebilir ve çok önemlidir.

Bu nedenler yaşanmakta olan depresyon süresi üzerinde etkilidir ve uzamasına yol açabilir. Bu dönemde kedinin yaşadığı depresyonu davranışları ve ruhsal anlamdaki hallerinde minimal hasarla atlatılması açısından her zamankinden biraz daha fazla ilgi ve sevgi göstermek faydalı olacaktır. Tam tersi olarak ayrılan kişinin yokluğunu çok daha fazla hisseden kedide depresyonun beraberinde getirdiği kalıcı ruhsal bozukluklar gözlenebilir.

Eve Bebek Bir Üyenin Katılması

Araştırmalara göre insanların evcil hayvanlarını evden uzaklaştırma ve barınağa yollama sebepleri arasında en büyük payı doğum alıyor. Eve katılan bebek ile evin yeni üyesine gösterilen ilgi ve hassasiyet, etkilerini evin kedisi üzerinde de gösterebiliyor. Bebekle birlikte evdeki ortamda ses seviyesi artabilir ve kimi zaman huzursuz ortamlar da etkisini gösterebilir. Bu nedenle olağandışı gelişen hareketlilikler ve yeni birey ile gelen farklı kokular kediniz açısından bazı şeylerin değiştiği şeklinde değerlendirilir. Tüm bunlar kedinin strese girmesine sebep olur. Doğumdan önce kediyi bebeğe az az alıştırmak bu sürecin daha rahat atlatılmasına fayda sağlayacaktır. Veteriner hekimden destek alınarak doğru yönlendirmeler ışığında kediyi bebeğe daha kısa bir sürede alıştırmak mümkün.

Eve Başka Bir Kedinin Daha Katılması

Kediler doğası gereği eve başka bir kedi geldiğinde bu gelişmeyi tehdit olarak değerlendirip hemen savunmaya geçerler. Sahip oldukları ortamı savunma ihtiyacı duyarlar. Saldırgan tavırlar göstermesi ve agresif ruh halinde çok çabuk geçmesi gibi stres göstergesi davranışların bir sebebini de bu oluşturur. Bu durum her zaman bu şekilde olmayabilir. Bazen iki kedi çok iyi anlaşabilir. Bu stres sürecini daha iyi yönetmek için sabırlı davranmak ve bol bol gözlem yaparak olasılıkları iyi değerlendirmek oldukça önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.