Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kısırlaştırılmış Kedinin Kızgınlık Dönemi Olur Mu?

Kediler de her canlı gibi zamanı geldiğinde üreyen canlılardandır. Kedilerin çiftleşme dönemi genellikle Mart ayı geldiğinde meydana gelir. Ancak bazı insanlar, evde besledikleri kedinin çiftleşmemesini sağlamak için onu kısırlaştırırlar. Kısırlaştırma işlemini sadece veteriner hekimler yapmaktadır. Ancak kediler doğaları gereği, kızgınlık durumundan kolay kolay çıkamazlar.

Peki, kısırlaştırılmış kedinin kızgınlık dönemi olur mu? Kısırlaştırılmış kedinin kızgınlık dönemi görüp görmemesi yapılan operasyona bağlıdır. Erkek ve dişi kedilerde yapılan kısırlaştırma işlemleri birbirinden farklıdır.

Bu nedenle de kısırlaştırma sonrası kızgınlık görülme durumları da erkek ve dişi kedilere göre değişiklik göstermektedir. Kısırlaştırılmış kediler genellikle kızgınlık döneminden kurtulurlar. Ancak bazı kediler ise bir süre daha kızgınlık dönemi yaşamaya devam edebilirler. Kısırlaştırma sonrası meydana gelen durumları incelemeden kısırlaştırmanın nasıl yapıldığını bilmeniz gerekir.

Kısırlaştırılmış Kedinin Kızgınlık Dönemi Olur Mu?
Kısırlaştırılmış Kedinin Kızgınlık Dönemi Olur Mu?

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma

Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemleri pek fazla tercih edilmese de evde yaşayan kediler için gereklilik haline gelmiştir. Çünkü erkek kediler de kızgınlık dönemi yaşamaya başladıklarında idrar bırakma gibi durumlar yaşamaya başlarlar. Bu durumlar sonucunda da tedirgin olmaya başlayabilirsiniz. Çünkü kısırlaştırma işleminden belli bir saat sonra kızgınlık dönemi belirtileri ortadan kalkmalıdır. Eğer erkek kedinizde hala kızgınlık belirtileri mevcutsa veteriner hekime gitmenizde fayda vardır.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Dişi kediler, yaklaşık 6 aylık oldukları zaman kızgınlık dönemi yaşamaya başlarlar. Kızgınlık döneminin belirtileri en fazla dişi kedilerde meydana gelir. Sık sık miyavlama, evlerinden kaçma ve sinirlilik halleri görülmeye başlar. Dişi kedilerin kısırlaştırılması işlemi veteriner tarafından gerçekleştirilen bir ameliyat sonucunda olur. Kısırlaştırma işleminde kedinin karnı kesilir. Bu kesik yerinden kedinin yumurtalıkları ve rahmi alınır.

Dişi kedilerde ki kısırlaştırma işlemleri erkek kedilere oranla daha uzundur. Bu nedenle dişilerin iyileşme süreçleri de daha uzun olur. Dişi kedilerin kısırlaştırılması, yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. İyileşme dönemleri ise genellikle bir haftayı bulmaktadır. Ancak kısırlaştırma dönemi sonrasında da birtakım sorunlar meydana gelebilir. Herhangi bir sorun meydana geldiğinde kedinizi veterinere götürmek için zaman kaybetmemelisiniz.

Kızgınlık Döneminde Olan Kediler Kısırlaştırılır Mı?

Özellikle de kızgınlık döneminde olan kediler, kesinlikle kısırlaştırma işlemlerine alınmaz. Çünkü kızgınlık dönemindeki bir kedinin kısırlaştırılması birçok olumsuz duruma neden olabilir.

Bu durumlar ise şunlardır:

  • Ameliyat sırasında daha fazla kan kaybı yaşanır.
  • Kısırlaştırmadan sonra hormonal dengesizlikler meydana gelir.
  • Kızgınlık döneminde bağışıklık sistemi zayıfladığından dolayı kedinin iyileşmesi zor hale gelir.
  • Kedide karakter değişimi oluşur.
  • Ameliyat sonrasında yaşanan kanama artar.

Bu tür sorunların meydana gelme olasılığı bulunduğundan dolayı kızgınlık döneminde olan kediler, kısırlaştırılmaz. Kedinizi kısırlaştırmak istediğiniz zaman kızgınlık döneminde olup olmadığından emin olmanız gerekir.

Kedilerin Kısırlaştırılmasından Sonra Kızgınlık Belirtileri Ne Zaman Geçer?

Kısırlaştırma ameliyatı olan kedilerin belli bir süre kızgınlık dönemi belirtilerinden kurtulmaları gerekir. Uzmanlar, kısırlaştırma ameliyatı olan erkek kedilerin yaklaşık 72 saat sonra kızgınlık belirtilerinden kurtulması gerekir. Dişi kediler ise 48 saat içerisinde belirtilerinden kurtulur. Belirtiler daha uzun zaman boyunca devam ederse veteriner hekime gitmelisiniz.

Çünkü kısırlaştırma sonrası kızgınlık döneminin devam etmesi normal bir durum değildir. Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizi çok iyi takip etmeniz gerekir. Özellikle de dişi kedilerin iyileşme süreçleri uzun olduğundan dolayı kısırlaştırma belirtileri daha yakından takip edilmelidir. Ayrıca kısırlaştırma ameliyatı olan kedilerin bakımına da dikkat edilmesi gerekir. Ameliyatın kısa zamanda iyileşmesi için kedinize her zamankinden daha fazla ilgi göstermelisiniz.

Erkek Kedinin Kısırlaştıktan Sonra Kızgınlık Belirtilerini Yaşamaya Devam Etmesi

Erkek kedi kısırlaştıktan sonra 72 saat içerisinde belirtiler yok olur. Ancak bu saat dolduktan sonra hala belirtiler devam ederse bunun farklı nedenleri olabilir. Eğer erkek kedinizi oldukça geç yaşlarda kısırlaştırdıysanız belirtilerin devam etmesi sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu tür sorunla karşılaştığınız zaman terapi veren veterinerlerden yardım alabilirsiniz.

Belirtilerin devam etmesine neden olan diğer bir neden ise testisin tam olarak alınmaması ya da karın boşluğunda kalması olabilir. Bu tür nedenler meydana geldiğinde erkek kediler kısırlaştırma ameliyatı olduklarında bile kızgınlık belirtileri devam edebilir. Erkek kedinin belirtileri çok uzun zaman boyunca devam ederse veterinere götürün.

Dişi Kedinin Kısırlaştıktan Sonra Kızgınlık Belirtilerini Yaşamaya Devam Etmesi

Erkek kedilerde yaşanan sorun, aynı şekilde dişi kedilerde de meydana gelebilir. Ancak belirtilerin devam etmesine neden olan durumlar erkek ve dişi olan kedilere göre farklılık gösterir. Dişi kedilerde belirtilerin devam etmesine neden olan en önemli nedenlerden biri ameliyat sırasında ovaryum parçasının kalmış olmasıdır.

Bunun yanı sıra böbrek üstü bezin aşırı çalışması da kızgınlık belirtilerinin devam etmesine neden olur. Ancak böbrek üstü bezin fazla çalışması çok fazla karşılaşılan bir durum değildir. Genelde kedilerin bu belirtileri yaşamaya devam etmesi, başarısız bir şekilde yapılan ameliyattan dolayıdır.

Kısırlaştırılmış Kedinin Kızgınlık Dönemi Olur Mu?
Kısırlaştırılmış Kedinin Kızgınlık Dönemi Olur Mu?

Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlık Belirtilerinin Devam Etmemesi Gerekir

Kısırlaştırma sonrası kızgınlık belirtilerinin devam etmesi normal bir durum değildir. Çünkü kısırlık ameliyatının temel amacı, kedinin kızgınlık dönemi yaşamamasını sağlamaktır. Kısırlaştırma sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşamamak için tercih edeceğiniz veteriner hekim önemlidir.

Alanının uzmanı olan veterinerleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Kedinizin sağlığı ve kısırlaştırma sonrası yaşamı için veteriner hekimin doğru seçilmesi önemlidir. Yanlış seçilen veteriner hekim, kedinizin ölümüne bile neden olabilir. Bu nedenle çok dikkatli davranmalısınız.

Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kısırlaştırma yapıldıktan sonra hekimin sizi uyardığı durumlara dikkat edin. İyileşme döneminde yapılması gereken şeylere önem vermelisiniz. Böylece kısa süre içerisinde ameliyatın yarattığı etkilerden kurtulabilirsiniz. Kısırlaştırma sonrası kedinize nasıl davranmanız gerektiği konusunda da bilgi almalısınız. Yeme, yaşam alanı ve bakımı konusunda her şeyi eksiksiz olarak yerine getirmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.