Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Mantar Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mantar hastalığı kedi sahiplerinin en çok endişe duydukları rahatsızlıklardan biri. Kedilerin cildinde meydana gelen bu hastalık birçok nedenle ortaya çıkmakla birlikte pek çok belirti gösterir. Kedi sahiplerinin belirtileri fark ettikleri anda veteriner hekime danışmaları gerekiyor. Zira bu hastalığın atlatılması için veteriner hekimin muayenesi ve tedavisi şart.

Hastalığın nedenine göre bir tedavi uygulanır. Elbette kedi sahipleri ilk olarak kedilerde mantar hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler konusuna göz atmalıdır. Kedi sahipleri doğru bilgilerle doğru adımlar atarak kedinin tedavisini destekleyebilirler.

Kedilerde Mantar Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kedilerde Mantar Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerde Mantar Hastalığı

Mantarlar, çok küçük mikro organizmalardır. Özellikle sonbahar döneminde çoğalma eğilimi gösterirler. Mantar hastalığı tedavi edilmezse ömürleri iki yıl kadar sürebiliyor. Kısa zamanda cilde yayılabilen bir hastalıktır. Deride birçok belirtiyle meydana gelir.

Kedinin derisindeki küçük bir çizik bile bu hastalığın kapılması için yeterlidir. Kedi için de kedi sahipleri için de sıkıntılı bir süreçtir. Tedavi edilmezse cildin birçok bölgesine yayılabilir ve daha fazla soruna neden olur. Kedinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bazı belirtiler çok şiddetli görülebilirken bazı belirtiler hafif görülebilir. Kedi sahipleri kedilerini gözlemlediklerinde bu belirtileri rahatlıkla görebilirler.

  • Tüy dökülmesi
  • Ciltte kızarıklık
  • Lenf bezlerinde şişme durumu
  • Ciltte yağlanma ya da pullanmalar
  • Derinin altında meydana gelen nodüller
  • Halsizlik ve bitkinlik hali
  • Deride sürekli devam eden kaşınma
  • Bazı durumlarda ateş yükselmesi
  • Kötü kokulu cilt lezyonu
  • Depresyon hali
  • Ciltte yamalar şeklinde renk koyulaşmaları
  • Deride kalınlaşma durumu

Bu belirtilerin hepsi bir anda görülmez. Bazı kedilerin derisinde kalınlaşmalar olurken bazı kedilerde kaşıntı olarak kendini gösterebilir.

Diğer Kedi Sağlık konuları İçin Tıklayın

Kedilerde Mantar Hastalığı Nedenleri

 

Kedilerde bu hastalığın meydana gelmesinin altında birçok neden yatar. Veteriner hekimin uyguladığı tahliller neticesinde bu hastalığın neden kaynaklandığı tespit edilir.

  • Yüksek neme ya da ısıya maruz kalma
  • Karaciğer ya da pankreas kanseri
  • Pire alerjisi
  • Enfekte toprak ya da zeminle temas etme
  • Enfekte bir hayvanın dışkısı ile temas etme
  • Yaralar
  • Açık havada mantar sporlarının solunması

Bu gibi birçok neden mantar hastalığına sebebiyet verebilir.

Kedilerde Mantar Hastalığı Teşhisi Nasıl Konur?

Kedilere mantar hastalığı teşhisinin erken yapılması son derece önemli. Mantar rahatsız Uzman veteriner hekime başvurulduğunda hekimle doğru bilgi paylaşımı yapılmalıdır. Kedinin sağlık geçmişi, her hangi bir hastalığının olup olmadığı, ilaç kullanımı, yaşı ve beslenmesine dair her bilgi veteriner hekimle paylaşılır. Böylece gerek teşhisin yapılması gerekse tedavi uygulanması kolaylaşır.

Veteriner hekim bu bilgileri aldıktan sonra detaylı bir muayene gerçekleştirir. Daha sonra kan ve idrar tahlili gibi tahliller yapılır. Muayene ve tahlil sonuçlarına göre kediye mantar teşhisi konur. Teşhis sonrasında gereken tedavi uygulanır.

Kedilerde Mantar Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kedilerde Mantar Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerde Mantar Hastalığı Tedavisi

Kedilerde mantar hastalığı tedavisi için ilk olarak enfeksiyona neden olan mantar türü dikkate alınır. Zira tedavi mantar türüne göre belirlenir. Mantar hastalığı tedavisi için kremler, antifungal merhemler ya da oral antifungal ilaçlarla tedavi uygulanıyor.

Mayaların sebep olduğu mantar enfeksiyonları için özel şampuanların kullanımı da tedavinin bir parçasıdır. Veteriner hekim bu özel şampuanları reçete eder. Kedi bu şampuanlarla banyo yaptırılır. Genel olarak kediler banyo yapmaktan hoşlanmazlar. Dolayısıyla bu şampuanlarla silinmesi önerilebilir. Bu noktada; önemle belirtilmesi gerekir ki; mantar hastalığı tedavisinde kedi sahipleri veteriner hekimin tüm talimatlarının eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir.

Tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için bu hususa gereken önem verilmelidir. Zira veteriner hekim tetkik ve tahlillere göre bir tedavi şekli belirler. Reçete edilen ilaçların zamanında ve veterinerin belirttiği miktarlarda kullanımına dikkat edilmelidir.

Kedilerde Mantar Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi kedilere göre farklılık gösterebilir. Zira mantar türüne göre bir tedavi uygulandığı için her kedinin mantar tedavisi kendine özeldir. Bununla beraber, tedavi başladıktan sonra tedavinin gidişine göre bu süreç uzayabilir ya da daha kısa sürede iyileşebilir.

Özellikle sağlıklı beslenme düzeni olmayan kedilerde mantar tedavisi çok daha uzun sürebiliyor. Bu nedenle, mantar tedavisi sürecinde kedilerin beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. Bu noktada; veteriner hekimin önerdiği beslenme düzeni uygulanmalıdır. Önerilmiş markaların mamaları kullanılmalıdır. Eğer veteriner hekim öneriyorsa ek besin takviyesi uygulanabilir.

Kedilerde Mantar Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde mantar hastalığında beslenme, temizlik ve tedavi için verilen ilaçların kullanımına dikkat edilmelidir. Yani burada önemli olan tedavi sürecinin doğru bire şekilde desteklenmesidir.

Kedilerde Mantar Hastalığı için Ne Önlemler Alınabilir?

Mantar hastalığının en tehlikeli yönü bulaşıcı olmasıdır. Mantar olan kedinin dışında başka kedi de besleniyorsa bu hastalığın bulaşma riski çok büyük. Dolayısıyla hastalığın bulaşıcılığının önüne geçebilmek için bazı önlemler alınabilir.

Mantar hastalığı olan kedinin battaniyesi, tarağı, yatağı diğer kedilerden ayrılmalıdır. Mantar tedavisi döneminde kedinin tüm eşyaları ona özel olmalıdır.

Kedinin tüm eşyaları dezenfekte edilmelidir. Bu eşyalar yıkanarak temiz bir alanda tutulur. Temizliğin düzenli olarak yapılması da gerekli.

Kedinin yaşadığı alanı temiz tutmak yararlı olacaktır. Bunun için evin her gün düzenli olarak temizlenmesi çok önemli. Böylece tam bir sterilizasyon sağlanmış olacaktır.

Mama ve su kapları da yıkanarak temizlenmelidir. İçme suyu gün içinde iki kez yenilenmelidir.

Bu tür önlemlerle diğer kedilerin bu hastalığı kapması engellenir. Bununla beraber kedinin mantar tedavisi süresince temiz bir alanda olması tedaviyi de destekler. Mantar hastalığının tekrarlamasının da önüne geçilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.