Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek BakımıKöpek Eğitimi

Köpekler Neden Titrer?

Köpek sahiplenen kişilerin köpeklerin sağlıklı olmaları için çaba göstermeleri gerekir. Köpeklerin sağlıklarında bir bozulmanın meydana gelip gelmediği yapılan gözlem sayesinde anlaşılabilir. Köpeklerin davranışlarındaki değişiklikler ortaya çıkan rahatsızlığın erkenden teşhis edilmesini sağlar. Köpekleri gözlemleyen kişiler köpeklerde titremeye sıklıkla rastlarlar. Bu durumda da köpeklerin neden titrediğinin araştırmasını yapmaya başlarlar.

Köpekler neden titrer? İşte köpeklerin titreme nedenleri;

  • Zehirlenme
  • Bulanma
  • Distemper
  • Epilepsi
  • Yüksek ateş (hipertermi)
  • Yaşlılık
  • Üşüme
  • Hipertermi
  • Heyecan ve stres
  • Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi)
  • Shaker sendromu

Köpeklerde görülen titremenin bunlar dışında kas, böbrek rahatsızlığı ve nörolojik kaynaklı sebepleri bulunabilir. Bu sebebin hangisinin olduğu ancak uzman hekimin yaptığı muayene sonrasında gerçekleşebilir.

Köpekler Neden Titrer?
Köpekler Neden Titrer?

Zehirlenme

Köpeklerde titreme zehirlenme kaynaklı olarak görülebilir. Köpeğin vücuduna yiyecekler veya ilaçlar sebebiyle giren zehirli toksinler onlarda titreme meydana getirir. Bu nedenle köpeklerinin titrediğini gören kişiler bir süre gözlem yaptıktan sonra değişiklik görmezlerse veterinere can dostlarını götürmeleri gerekir. Veteriner hekim köpeklerde yaptığı muayene sayesinde titremenin zehirlenme kaynaklı veya farklı sebeplerden görüldüğünü tespit edebilir.

Titreme zehirlenme nedeniyle yaşanıyorsa erken önlem alınarak köpeğin hayatının kurtulması sağlanabilir. Çünkü köpeklerde görülen zehirlenme vakaları genellikle hayati tehlike arz eden vakalar olur. Zehirlenme kaynaklı olduğu titremeye ek olarak ağızda köpürme, salya salgısının artması, bilinç kaybı ve kasların seğirmesi gibi köpeklerde görülen farklı belirtilerle anlaşılabilir.

Bulantı

Köpekler neden titrer? Sorusuna verilebilecek cevap bulantı da olabilir. Çeşitli nedenlerle mide bulantısı yaşayan yavru veya yetişkin köpekler titremeye başlarlar. Bulantı kaynaklı olan titremenin ortadan kaldırılması için bulantının durdurulması gerekir. Ancak bunun sağlanabilmesi içinse bulantının kaynağı neyse o ortadan kaldırılmalıdır. Bulantı kaynaklı titremenin yaşandığı esneme, sürekli yutkunma, salyanın fazla olması, kıvranma veya saklanma gibi belirtilerin varlığıyla anlaşılabilir. Ancak sorunun ortadan kaldırılması için veteriner desteğinin alınması şarttır.

Distemper

Distemper köpekler neden titrer? Cevaplarından birisidir. Distemper köpeklerde görülen gençlik hastalığına neden olan virüse verilen bir isimdir. Distemper rahatsızlığı virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için zamanında bu virüse karşı yapılmayan köpeklerde görülür. Bu rahatsızlık daha çok yaşlılık ve ergenlik dönemindeki köpeklerde görülür.

Titreme distemperin belirtilerinden olabilir. Köpeklerin gençlik hastalığına (distemper) yakalanması durumunda titremenin yanında göz akıntısı, burun akıntısı ile öksürük görülebilir. Bu durumda köpekleri sahiplerinin veterinere götürerek virüsün yok edilmesi için aşılama veya tedavi yapmalarını sağlamaları gerekir. Aksi takdirde virüsten dolayı köpeğin hayatının tehlikeye girmesi mümkündür.

Epilepsi

Köpeklerin titremesinin nedenleri arasında epilepsi de sayılabilir. Epilepsi nöbetlere ve titremelere sebebiyet veren bir rahatsızlıktır. Epilepsi nöbeti geçiren bir köpek aynı zamanda titremeye de başlayabilir. Epilepsi rahatsızlığının kontrol altına alınması titremenin de ortadan kalkmasını sağlar. Bu nedenle epilepsi kaynaklı titremeden köpeklerin kurtarılması için köpeklerin veterinere götürülerek epilepsi tedavisi görmelerinin sağlanması gerekir. Daha önce köpeğe epilepsiye dair bir tanı koyulmamışsa köpek sahipleri yaşadıkları durumu gittikleri veterinerlere net bir şekilde anlatarak muayenenin yapılmasını ve tanının koyulmasını sağlayabilirler.

Yüksek Ateş (Hipertermi)

Köpeklerin karşılaştığı titremenin kaynağı yüksek ateş (hipertermi) olabilir. Birden ortaya çıkan titremeye ateşin yükselmesinin neden olduğu anlaşılırsa veterinerin köpeği muayene etmesi sağlanarak ateş düşürülebilir. Bu durumda veteriner köpeğin ateşinin yükselme sebebini ortaya çıkaracak ve sebebe bağlı olarak ilaç, vitamin ve iğne gibi tedavi yöntemleri uygulayacaktır.

Veterinerin yüksek ateşi ve dolayısıyla titremeyi ortadan kaldırabilmesi için öncelikle köpekleri besleyen kişilerin köpeklerinin titrediklerini ve ateşinin yükseldiğini fark edebilmeleri gerekir. Aksi takdirde yüksek ateşe bağlı geçirilen havaleler köpekler için tehlikeli olabilir.

Yaşlılık

Köpeklerin titremesi yaşlılıktan kaynaklı olabilir. Köpeklerin yaşlarının ilerlemesi zaman içerisinde kaslarının zayıflamasına neden olur. Bu da bacaklarında titremenin ortaya çıkmasını sağlar. Hatta rahatsızlığın artması köpeklerin yürümekte zorlanmalarına neden olur. Yaşlılık kaynaklı görülen titremeler için alınabilecek çok fazla önlem yoktur. Ancak veterinerler onların daha rahat hareket edebilmeleri veya ayakta kalabilmeleri için tedaviler uygulayabilirler. Ayrıca veterinerin tavsiyesiyle vitamin takviyeleri kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilir.

Köpekler Neden Titrer?
Köpekler Neden Titrer?

Üşüme

Köpeklerin üşümesi titremeye başlamalarına neden olabilir. Köpeklerde yapılan gözlemde üşüme nedeniyle yaşandığını anlaşılmasıyla köpeğin ısınması için uğraş verilebilir. Bunun için battaniye veya örtüyle köpeğin üşümesinin geçmesi sağlanabilir. Evde beslenen köpeklerin üşüme sebebiyle titredikleri anlaşılırsa odanın sıcaklığı artırılabilir. Köpekler yuvada kalıyorsa yuvanın içerisinde giren soğuğun azalması için çalışmalar yapılabilir.

Shaker Sendromu

Köpeklerin titremelerinin bir diğer nedeni ise shaker sendromu olarak bilinen rahatsızlık olabilir. Shaker sendromu beyincik hastalığı veya beyaz köpek hastalığı olarak anılır. Bu hastalık ölümcül bir hastalıktır ve köpeğin tüm vücudunu etkisi altına alabilir. Hastalığın en yaygın belirtileri arasında titremeye rastlanır. Bu titreme köpeğin vücudunun tamamının titremesi şeklinde görülür. Göz hareketlerinin değişmesi, hipotermi ve anksiyete hastalığın diğer belirtilerindendir.

Kan Şekeri Düşüklüğü (Hipoglisemi)

Köpeklerin titremelerinin sebeplerinden birisi de açlık kaynaklı kan şekeri düşüklüğü olabilir. Hipoglisemi olarak da anılan kan şekeri düşüklüğünün giderilmesi için köpeğin karnının doyurulması sağlanabilir. Ayrıca açlığın giderilmesine rağmen titremenin devam ettiği görülürse farklı rahatsızlıkların aranması gerekir. Bunun dışında kan şekerinin düşmesi sürekli olarak yaşanıyorsa mutlaka köpeğin veterinere götürülmesi gerekir.

Heyecan ve Stres

Köpekleri sahiplenen kişilerin sorduğu köpekler neden titrer? Sorusuna cevap her zaman bir rahatsızlığın yaşanması olmayabilir. Köpekler heyecanlanabilecekleri bir durum yaşadıklarında da heyecana bağlı olarak titreyebilirler. Bu durumda köpek sahiplerinin telaş yapmaması gerekir. Bunun dışında ise stres altında olan köpeklerin titreme belirtisi gösterme olasılıkları vardır. Örneğin sahibini özleyen bir köpek onun eve geldiğinde aşırı heyecanlanabilir ve buna bağlı olarak titremeye başlayabilir. Bunun önlenmesi için köpeğin heyecanlanmasını durdurmaya çalışmak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.