Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Ağız Yarası ve Ağız Kokusu (Tıbbi Detaylarıyla)

İyi bir ağız bakımı ile köpeklerin daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmaları sağlanabilmektedir. Köpek besleyenlerin çoğu köpeklerde ağız kokusu ile ilgili sorun yaşamaktadır. Köpeklerin ağızlarında yaşanan bu sorunların nedenleri ve çözümü bilinirse, kolaylıkla bu sorunlar çözülebilmektedir.

Köpek beslemede en önemli husus, uygun bir şekilde beslenilmesidir. Birçok kişi ise köpeklerinin yeterince beslenmemesinden şikayet etmektedir, gerekli kontroller yapıldıktan sonra ise, bu sorunun köpeklerde ağız yarası kaynaklı olduğu tespit edilmektedir.

Köpeklerde Ağız Yarası ve Ağız Kokusu (Tıbbi Detaylarıyla)
Köpeklerde Ağız Yarası ve Ağız Kokusu (Tıbbi Detaylarıyla)

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Hiçbir sorun görünmemesine rağmen köpeklerde ağız kokusu ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumla karşılaşıldığında ve sorunun uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka bir veterinere başvurulmalıdır.

Yaygın olarak köpeklerde ağız kokusu şu nedenlerden kaynaklanmaktadır;

  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Dudak ve ağız bölgelerinde yaraların oluşması ve bu yaraların iltihaplanması
  • Sindirim sistemi kaynaklı rahatsızlıklar
  • Ağız çevresi rahatsızlıkları (tonsillit ve sinüzit gibi)
  • Gıdadan kaynaklanan kokular
  • Kanser çeşitleri
  • Ağız bakımlarının uygun olarak yapılmaması

Bu hastalıkların yanında, köpeklerde ağız kokusu diş rahatsızlıkları kaynaklı da olabilmektedir. Bunların başında ise; diş taşları ve diş plakları, dişlerde çürük oluşumu, diş eti rahatsızlıkları ve diğer diş rahatsızlıkları sayılmaktadır. Ağız kokusu sorununun neden kaynaklandığı ancak, veteriner hekimlerinin yapacağı muayene ve tetkikler sonucunda teşhis edilebilmektedir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Köpeklerde ağız kokusunun önlenmesi için öncelikle kokunun neden oluştuğunun tanısının veteriner hekim tarafından konulması gerekmektedir. Hastalıklardan dolayı oluşan kokular, veteriner hekimin yapacağı müdahaleler veya tedavilerle çözülebilmektedir. Koku uygun ağız bakımının yapılmamasından kaynaklanıyorsa, bu durumda çözüm de köpeklerin sahiplerine düşmektedir. Köpeklerdeki ağız kokusunun en yaygın sebepleri arasında, düzenli ve uygun şekilde yapılmayan diş temizliği ve bakımı gelmektedir. Köpeklerin haftada en az iki defa (özellikle gece son beslenmelerinden sonra) dişlerinin temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik için üretilmiş, köpek diş fırçaları ve diş macunları bulunmaktadır. Diş temizliğinin mutlaka bunlarla yapılması gerekmektedir. Köpeklerde diş plağı ve diş taşı oluşumunu engellemek, var olanları ise temizlemenin en iyi yöntemi ise bu maksatla yapılmış oyuncakların kullanılmasıdır. Kemiğe benzeyen veya tırtıklı yüzeyi olan bu oyuncakların çiğnenmesi de bu sorunları gidermektedir.

Kokunun nedeni uygun olmayan mamaların tüketilmesinden (özellikle de yaş mamalar) kaynaklanabilmektedir. Bu durumda veteriner hekimin tavsiye edeceği kuru mama çeşitlerinin tüketilmesi ile sorun çözülebilmektedir. Köpeklerin beslenmesinden sonra ise, mutlaka su içmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bazı köpekler de ise, dışkı yediklerinden dolayı ağızlarında kötü koku oluşabilmektedir. Bunun için de, köpek iyice takip edilmeli, bu alışkanlık tespit edilirse dışkılardan uzak durması sağlanmalıdır.

Köpeklerde Ağız Yarası ve Ağız Kokusu (Tıbbi Detaylarıyla)
Köpeklerde Ağız Yarası ve Ağız Kokusu (Tıbbi Detaylarıyla)

Köpeklerde Ağız Yarası Neden Olur?

Ağızda ve nefeste oluşan kötü kokuların büyük bir kısmı da, köpeklerde ağız yarası kaynaklı olabilmektedir. Bu yaraların tedavi edilmemesi sonucunda, çok daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Yaygın olarak görülen köpeklerde ağız yarası nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ağız bölgesinde meydana gelen travmalar: ağız çevresi ve içinde delici ve kesici maddelerden kaynaklanan yaralanmalar, köpeklerde ağız yarası vakalarının en önemli nedeni olmaktadır.
  • Köpeğin herhangi bir nedenle, kimyasal içerikli maddeleri çiğnemesi
  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarından kaynaklanan yaralar
  • Virüs kaynaklı rahatsızlıklar
  • Bağışıklık sistemlerinin zayıflamasından kaynaklanan sorunlar

Bu nedenlerin yanında, nadir olarak karşılaşılsa da, ağız içi tümör oluşumlarından kaynaklanan ağız içi yaralara da rastlanılmaktadır.

Köpeklerde Ağız Yarası Nasıl Giderilir?

Köpeklerde ağız yarasının oluşmasının bazı belirtileri de bulunmaktadır. Bunların başında kötü koku oluşması, salya miktarının artması, yemek yemeyi reddetmesi, iştahsızlık ve ağız içinde kızarıklıkların oluşması gelmektedir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında, mutlaka bir veteriner hekime gidilmesi gerekmektedir.

Veteriner hekimler, köpeğin ağız içi muayenesini yaptıktan sonra gerekiyorsa tahlil ve görüntüleme yaparak, rahatsızlığın nedenini teşhis etmektedir. Daha sonra tedaviye ise, bu rahatsızlıkların giderilmesi yönünde başlanmaktadır. Ağız yarasından dolayı köpekte iştahsızlık kaynaklı yetersiz beslenme oluşmuşsa, veteriner tarafından vitamin ve sıvı takviyesi yapılmaktadır. Ağızda oluşan yaranın tedavisi ise, uygun antiseptik ve antibiyotik kullanımı ile gerçekleşmektedir.

Köpeklerde Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde ağız bakımı çok önemli olduğundan, mutlaka veteriner hekimlerinin önerileri alınmalıdır. İyi bir ağız bakımının birçok rahatsızlığı, daha oluşmadan önleyeceği unutulmamalıdır. Köpeklerin ağız bakımı, öncelikle sağlıklı mamaların tüketilmesi ile başlamalıdır. Dişlerinde plak ve diş taşı oluşumunu önlemek için ise, özel olarak üretilmiş diş fırçaları ile haftada en az iki defa fırçalanması gerekmektedir. Köpeklerin dişleri fırçalanırken, mutlaka köpekler için üretilen diş macunları kullanılmalıdır. Aksi takdirde, normal diş macunları kullanıldığında köpekte bulantı gibi sorunlar oluşabilmektedir.

Köpeğe diş fırçasını alıştırmak için, ilk fırçalamanın çok yavaş ve hafif hareketlerle yapılması gerekmektedir. Özellikle daha yavru iken diş fırçası kullanımı, köpeklerin daha rahat alışmasına yardımcı olmaktadır. Köpeklerde diş taşı ve plak oluşmuşsa, diş fırçalamasının yanında bu oluşumların giderilmesini sağlayan, çiğneme oyuncakları da kullanılmalıdır. Özellikle kemik ve çubuk şeklinde üretilmiş çiğneme ürünleri bu sorunun giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. Dişlerin daha sağlıklı olması için, veteriner hekim önerisi ile vitamin ve mineraller de kullanılabilmektedir.

Köpeklerde Ağız İltihabına Ne İyi Gelir?

Köpeklerde oluşan ağız iltihaplanmalarında, öncelikle bu sorunun kaynaklandığı nedenin bulunması gerekmektedir. Veteriner hekimler, gerekli tahliller sonucunda iltihaplanmanın nedenini bularak, antibiyotik ve antiseptik tedavisi uygulamaktadır. Ayrıca, evde kullanmak için üretilmiş ağız içi spreyler de, iltihabın iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Köpeklerde Ağız Enfeksiyonunda Antibiyotik Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde ağız enfeksiyonunda kullanılacak olan antibiyotikler, mutlaka veteriner hekim tarafından verilmelidir. Veteriner hekimler, iltihabın durumuna uygun olarak verecekleri antibiyotiklerin, 7 gün süreyle ve sabah akşam birer doz olarak kullanılmasını önermektedir. Antibiyotiğin köpeğin böbreğinde tahribat yaratmaması için ise, mutlaka uygun bir vitaminle kullanılması gerekmektedir. Enfeksiyonun durumu kötü ise, veteriner hekim antibiyotik ve vitamini enjeksiyon yolu ile köpeğe uygulayabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.