Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir?

Köpeklerde gençlik hastalığı, evcil ve vahşi köpekleri tehdit eden viral bir hastalıktır. Sadece köpeklerde meydana gelmez. Panda, kurt, çakal gibi hayvanlarda da sıkça rastladığımız bir hastalıktır. Köpekler bu hastalığa yakalanırsa ciddi belirtiler nedeniyle hayatları tehlikeye girer. Ölümlere dahi neden olabilir. Genellikle köpeklerde gençlik hastalığı denilince hoş bir durummuş gibi karşılanır. Fakat öyle değildir.

Gençlik hastalığına neden olan virüs, köpeğin sindirim, solunum ve sinir sistemini hedef alır. Vücut sistemlerini bozar. Aynı zamanda çok hızlı bir şekilde yayılım gösterir. Bu virüs tek sarmallı bir RNA virüsü olduğu için oldukça tehlikelidir. Bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş çok sayıda hayvan vardır. Virüsün veryansına göre hastalık çok ağır seyredebilir. Önceden mutlaka önlem almak gerekir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir?
Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir?

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Neden Olur?

Köpeklerde görülen gençlik hastalığı, damlacık yoluyla yayılır. Kan, idrar, salya gibi oluşumlar sonucu oluşan damlacıklar köpeği hasta eder. Soğuğa oldukça dayanıklı olan bu virüse genellikle sonbahar ve kış aylarında çok sık rastlamaktayız. Hayvanın enfekte olması için virüsü solunum yolu ile alması gerekir.

Köpeklerin gençlik hastalığına yakalanmaması için su ve yemek kaplarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Çünkü bu virüs, mama ve su kaplarından salya yolu ile bulaşabilir. Bu durumda köpek sahibine büyük bir sorumluluk düşer. Bulaşı önlemek için temizliğe dikkat etmesi gerekir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Her köpek aynı belirtileri gösterecek diye bir şey söz konusu değildir. Fakat bu hastalığa yakalanan köpeklerde bazı belirtiler ortaya çıkar.

Belirtiler şunlardır:

  • Solunumda bozulma,
  • Solunum sistemindeki lenfatik dokularda kontrolsüz şekilde çoğalma,
  • Gözlerde hassasiyet,
  • Gözlerin sık sık sulanması,
  • Gözde irin adı verilen oluşumlar,
  • Burun akıntısı,
  • Yorgunluk,
  • Aniden gelen ateş hissi,
  • İştah kaybı,
  • Öksürük ve hapşırma,
  • Beyin ve omurilikte iltihaplanma,
  • Deri hastalıkları,
  • Bulantı ve kusma,
  • İshal,
  • Kas ağrısı ve kas seğirmesi,
  • Nöbet,
  • Baş bölgesini tutamama,
  • Sürekli tekrar eden göz hareketleri.

Son evrede olan köpeklerde ciddi belirtiler ortaya çıkar. Köpek kısmı veya tam felç geçirebilir. Bu da köpeği yavaş yavaş ölüme yaklaştırır. İlk evreler de genellikle belirtiler hafiftir. Fakat erken müdahale edilmezse çok hızlı şekilde ilerler ve ciddi semptomlar ile karşınıza çıkar.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Tedavisi

Hastalığa yakalanmamak için aşılama işlemlerinin yapılması gerekir. Hastalığa yakalanan bir köpeğin tedavisi daha güçtür. Tedavi genellikle destekleyici bir tedavidir. Belirtileri hafifletmek için tercih edilir. Örneğin kusma, ishal gibi belirtileri hafifletmek için dehidrasyon önlenmeye çalışılır.

Köpeklere uygulanan özel tedaviler bu süreçte yeterli olmaz. Köpeğin özel bir bakıma da ihtiyacı vardır. Köpeğin bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa semptomları atlatması bir o kadar kolay olur. Tedavi sürecini ve bu sürecin şiddetini belirleyen bazı etmenler vardır. Hastalığın seyri, enfeksiyon süresi, bağışıklık sistemi, virüsün varyansı hastalığın seyrini değiştirir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığından Kurtulmak Mümkün Mü?

Gençlik hastalığına yakalanan bir köpek iyileşir mi? Bu soru çok merak edilen ve araştırma konusu olan bir sorudur. Bu hastalıkta iyileşme oranı oldukça düşüktür. Genellikle ölümcül sonuçlar ile sonlanır. Tedavisi yoktur fakat destekleyici tedaviler ile belirtiler hafifler. Virüsün içeriği hastalığın seyrini değiştirir. Bazı köpekler iyileşirken bazıları maalesef iyileşemez. İyileşseler bile aylar sonra semptomlar tekrar ortaya çıkabilir. Köpeği bu hastalıktan korumak için aşılarını düzenli olarak yaptırmak gerekir. Erken dönemde teşhis edilir ise kontrol altına almak daha kolay olur.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nasıl Önlenir?

Köpekleri korumanın en etkili yolu aşılamadan geçer. Yavru köpekler zamanında aşılanır ise güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmuş olurlar. Aşılar yaklaşık 3 yıl kadar uzun süren bir koruma sağlar. Bu hususta uzman bir veteriner ile görüşmek gerekir. Aşının ne zaman tekrarlanması gerektiğini size söyler. Köpekleri korumak için sizlere de bazı görevler düşer.

Enfekte olan su ve mama kaplarından kesinlikle köpekleri uzak tutmalısınız. Vahşi hayvanlarda bu virüs yaygın olarak bulunur. Bu yüzden köpekleri vahşi hayvanlardan koruyun. Aşılar düzenli yapılmalı ve kontroller aksatılmamalı. Bu korunma yolları sayesinde gençlik hastalığına yakalanma oranını en aza indirmeniz mümkün.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir?
Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir?

Köpeklerdeki Gençlik Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Gençlik hastalığı ile ilgili araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Bu hastalığın çok hızlı bir şekilde yayıldığı biliniyor. Peki, bu hastalık köpekten insana geçebilir mi? Bu sorunun cevabı akılları kurcalıyor. Fakat korkmaya gerek yok. Yapılan araştırmalarda bu hastalığın insana geçtiğine dair bir bulgu saptanmamıştır. İnsana bulaşıcılığı bildirilmediği için gönül rahatlığı ile bulaş riski yoktur diyebiliriz. Fakat evde başka bir köpeğiniz veya hayvanınız varsa ona bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Tedbiri elden bırakmamakta fayda vardır.

Köpek Gençlik Hastalığı Hakkında Notlar

Virüs ile enfekte olan köpekte, hastalık belirtileri 2 ila 6 haftada kendini göstermeye başlar. Bu süreçte bağışıklık sistemi baskılanır. Bu hastalık pnömoni, astım gibi sorunlara neden olabilir. Köpekten köpeğe temas ve köpeğin sahibinin diğer köpekler ile teması sonucu bulaş gerçekleşir.

Köpeklere Gençlik Hastalığı Teşhisi Nasıl Konulur?

Köpekler belirtiler üzerine veterinere getirilir. Belirtiler detaylı şekilde gözden geçirilir. İlk etapta teşhis koymak biraz güç olabilir. Hastalık etkenini saptamak amacıyla Quick ve Floresan antikor testleri yapılır. Yapılan testlerin sonucuna göre kesin bir teşhis konulur. Testler ile teşhis koymak mümkündür fakat yüzde yüz güvenlidir diyemeyiz.

Bu yüzden köpeklere farklı analizlerinde de yapılmasında fayda vardır. Kan tahlilinde biyokimya ve hemogram tüplerine bakılması, röntgen, emar ve tomografi kesin bir teşhis için tercih edilebilir. Yapılan bütün testlerin ve analizlerin sonucunda güvenilir bir teşhis konulmuş olur.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.