Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Gingivit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde sık karşılaşılan bir hastalık olan gingivit hastalığı pek çok köpeğin hayatını zorlaştırmaktadır. Köpeklere bakan ve onlarla sık sık ilgilenen insanlar da köpeklerde gingivit nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Sorusuna yanıt ararlar.

Bu hastalık köpeklerde bulunan diş etinin şişmesi ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığın sonucunda ağızda çeşitli yaralar ve iltihaplanmalar ortaya çıkabilir. Köpeğin sahibi böyle bir durum fark ediyorsa acilen bir veterinere gitmeli ve gereğinin yapılmasını istemelidir.

Çünkü olaya müdahale edilmezse ağzı tamamen yara içinde kalabilir ve geri dönülemeyecek hastalıklara yol açılabilir. Bu sebeple fark edildiğinden itibaren köpeğe müdahale edilmesi ve durumun kontrol altına alınması gerekir.

Bu hastalığın ortaya çıkmasındaki en temel sebep hayvanda doğuştan bulunan biyolojik rahatsızlıklar, ağzına almaması gereken zararlı maddeler, köpeğin dişlerinin zarar görmesi, köpeğin dişlerindeki çürük ve istenmeyen diş taşları olarak biliniyor.

Bu gibi durumlarda köpeğin rahatsızlığının daha fazla ilerlememesi için olayın fark edildiği anda işlem yapılması köpek için büyük bir önem arz ediyor.

Köpeklerde Gingivit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde Gingivit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklerde tuvalet eğitimi evinde köpek besleyen pek çok insanın sorunu haline gelmiş bir konudur. Aslına bakıldığında bu konunun bu derece abartılmasına hiç gerek yoktur. Çünkü köpeklere tuvalet eğitiminin verilmesi bazı teknikler bilinerek aşırı derecede kolay bir şekilde yapılabilir.

Öncelikle köpek eğitmenleri genel olarak tuvalet eğitiminin verilmesine yavruyken başlamasının çok daha etkili ve kolay olacağını söylerler. Bu sebeple eğer kişi yavru köpek sahiplenmişse hemen başlamalıdır.

Aksi takdirde köpek büyüdüğünde bu eğitimin verilmesi daha zor bir hale gelebilir. Çünkü yavru köpeklerin algısı diğer büyük köpeklere göre çok daha açık ve çok daha doğru algılamaya müsaittir.

Öncelikle köpeğin tuvaletini nereye yapması isteniyorsa onu göre bir yol izlenmelidir. Köpek dışarıda bir yere tuvaletini yapacaksa tuvaletini yapacağı yere bir işaret konulmalıdır. Köpeğe belli saatlerde yemek verilerek belli saatlerde tuvaletinin gelmesi sağlanmalı ve bunun doğrultusunda köpeğe tuvaletini nereye yapması gerektiği sık sık gösterilmelidir.

Bunun sonucunda arada sırada küçük ödüller verilerek köpeğin tuvaletini yapacağı yeri tamamen anlaması ve sürekli olarak oraya tuvaletini yapması sağlanır. Aynı şey ev içerisinde de geçerlidir.

Köpeğin ev içerisinde nereye tuvaletini yapması ev sahibi tarafından uygun görülüyorsa ona göre bir eğitim verilerek oraya yapması sağlanır. Bu şekilde hem yorulmamış olur hem de evin kirlenmemesi sağlanır.

Hasta Köpeklerin Tedavisi Ne İle Yapılır?

Pek çok insan hastalanan köpeğin tedavisini evde yapmak için çeşitli yöntemler denemektedir. Fakat bu hiç de doğru bir davranış değildir. Köpeklerin evde tedavi edilip edilemeyeceğini ancak ve ancak veterinerler karar verebilir.

Çünkü bu ciddi bir konudur. Köpeğin hastalandığı veya köpekte bir değişiklik oldu fark ediliyorsa acilen biri veterinerden yardım alınmalı ve bu konuda ne yapılması gerektiğine birlikte karar verilmelidir. Hasta köpeklerin tedavisi veteriner tarafından iğne yöntemi ile yapılır.

Eğer köpekte ciddi bir sorun varsa ancak o şekilde ameliyata alınır ve sorun kalıcı olarak çözülür. Bazı ameliyatlardan sonra hayvanlar hala tam anlamıyla eskisi gibi olmayabilir. Fakat endişe edilmesi gereken bir konu yoktur. Zamanla köpek iyileşerek eski haline geri dönmeye başlayacaktır. Bu sayede hem köpek huzura kavuşur hem de yanlış şeyler uygulamadan sorun ortadan kaldırılır.

Köpeğin Uyuz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin bir diğer problemi ise uyuz olmalarıdır. Köpeklerde sık sık görülen uyuz hastalığı, evinde köpek besleyen pek çok insanın kabusu haline gelmiştir. Fakat bu konuda kişilerin endişeli olmasına gerek yoktur. Bir köpeğin uyuz olduğunu gösteren bir takım işaretler vardır.

Bu işaretler doğrultusunda kolay bir şekilde anlaşılabilir. Veterinerler uyuz olan köpekleri kolay bir şekilde ilaçlar yardımıyla tedavi ederek sorun ortadan kaldırırlar. Bir köpeğin uyuz olup olmadığı şunlara bakılarak anlaşılabilir:

  • Ağzının Köpürmesi
  • Sürekli Kaşınması
  • Saldırganlaşması
  • Yüksek Sesle Havlaması

Bu tip belirtiler bir köpeğin uyuz olduğuna işarettir. Kişinin köpeğinde böyle bir problem varsa duruma acilen müdahale etmeli ve sorunu çözmelidir. Aksi takdirde köpek daha kötü hale gelebilir.

Köpeklerde Gingivit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde Gingivit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyuz Köpekler Evde Tedavi Edilir Mi?

Uyuz olan köpeklerin evde tedavisinin yapılması bazı durumlarda mümkün olabilir. Hayvanlar üzerinde aşırı bilgili insanların bu konularda tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat kişiler ne yapacağını bilmiyorsa ve sağdan soldan doğduğu bilgilerle köpeği tedavi etmeye çalışıyorsa bu tamamen yanlış bir harekettir. Bu sebeple uyuz olan bir köpeğin veteriner tarafından tedavi edilmesi çok daha iyi olacaktır.

Köpeklerde Göz Akması Neden Olur?

Köpeklerde göz akması genel olarak gözlerde bir problem varsa ortaya çıkan bir olaydır. Eğer köpek aşırı uykusuz kalmışsa veya gözünde iltihap gibi bir sıkıntı varsa, bu tip durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Böyle bir şey görüldüğünde olayın çözülmesi adına köpeğe göz damlası alınması mantıklı bir hareket olacaktır.

Köpekler Regl Olur Mu?

Köpeklerin regl olup olmadığı birçok insan tarafından merak edilir. Köpekler insanlar gibi adet olmazlar. Cinsiyeti kadın olan köpekler her 6 ayda bir adet olurlar. Bu sayede vücutlarındaki pis kanlarından kurtularak kanları tazelenmiş olur.

Köpeklerde Kabızlık Problemi Nasıl Çözülür?

Köpeklerde kabızlık probleminin çözülmesi için pek çok ilaç bulunur. Bu ilaçlar köpeklere içirilerek kabızlık sorununa rahatlıkla çözüm bulunur.

Köpeklerin Tüy Dökmesi Nasıl Engellenir?

Köpeklerin tüy dökmesinin engellenmesi için veterinerde aşı yapılır. Aşı yapılmasına rağmen hala köpek tüy dökmeye devam ediyorsa yapılması gereken şey tüylerinin kestirilmesi ve tüy toplayıcı aletlerin alınmasıdır. Bu aletlerden alınarak dökülen tüyler kolaylıkla temizlenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.