Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Yolları

İnsanlar çocukken birçok bulaşıcı hastalıktan korunmak için aşı olurlar. Çünkü çocukluktan bu hastalıklara yakalanmaları ölümcül olabiliyor. Grip aşısı, suçiçeği aşısı, kızamık aşısı küçüklükten yapılan aşılardır. Tıpkı insanlar gibi köpeklerde bulaşıcı hastalık taşıyabilir veya yakalanabilir. Bu nedenle nasıl insanlarda aşı olarak hastalıklara önlem alıyorsak aynı önlemi köpeklerde de almalıyız.

Köpeklerdeki bulaşıcı hastalıklar coğrafyadan coğrafyaya değişebilir. Ülkemizde de maalesef bulaşıcı hastalığı bulunan birçok köpek vardır. Özellikle aşılanmamış olan sokak hayvanları bu konuda tehlikelidirler.

Köpeklerdeki Bulaşıcı Hastalıklar İnsanlara Bulaşır Mı?

Sokak köpeklerinde daha çok görülen bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmemesi birçok felakete yol açabilir. Bu hastalık sadece köpekler arasında gerçekleşmez. Aynı zamanda insanlara da bulaşabilir. İnsanlara bulaştığında ise çok daha ölümcül olabilirler. Hatta salgın bir virüse bile neden olabilir. Bu nedenle köpeklerde görülen bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları için uygun tedaviler uygulanmalıdır.

Köpeklerde Görülen Ölümcül Bulaşıcı Hastalıklar

Köpeklerde ve diğer hayvanlarda görülebilecek birçok bulaşıcı hastalık vardır. Bazı bulaşıcı hastalıklar belirli yöntemlerle kolayca atlatılabilirken bazıları ise çok ölümcül olabiliyor. Korunmak için erkenden önlem almak çok önemli. Köpeklerde görülen bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları ile ilgili bilgileri sizler için derledik. Hem köpekler hem de insanlar için ölümcül düzeyi yüksek olan, köpeklerde görülen bulaşıcı hastalıklar şunlardır:

  • Gençlik Hastalığı
  • Kuduz
  • Kan Parazitleri (Anaplazmoz)
  • Kanlı İshal

Bu hastalıklar için erkenden tedavi yöntemleri uygulanmaz ise hem insanlar hem de köpekler için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Özellikle köpeklerin aşılanması bu konuda çok önemlidir.

Gençlik Hastalığı

Köpeklerde Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Yolları
Köpeklerde Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Yolları

Gençlik hastalığı köpeklerde yaygın olarak görülür. Köpeklerin sindirim, dolaşım, solunum ve sinir sitemlerini etkileyen ölümcül bir hastalıktır. Köpeklerin yavruluk ve yetişkinlik dönemlerinde görülen bu hastalık bulaşıcıdır. Hapşırma ve öksürme ile beraber ağız salyası, kan ve idrar teması ile köpeklerden köpeklere bulaşabilen bu hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Yüksek Ateş
  • Sindirimde Problem
  • Sürekli Uyuklama
  • Öksürme, Hapşırma
  • Aniden Kusma
  • Aşırı Halsizlik
  • Depresyon

Tedavileri için veteriner bulguları doğrultusunda hareket edilir. Metabolizmanın ve bağışıklığın aşırı etkilenmesi sonucunda bu değerlerin yükseltilmesi amaçlanır. Hastalığın ilk dönemlerinde kullanılacak olan antiviral takviye ve ilaçlar büyük ölçüde katkı sağlayabilir. Bu hastalık için en çok fayda sağlayacak yöntem aşılamadır. Yavru köpeklerde 6-9 haftalık iken 2 defa 3 hafta ara ile aşı yapılmalıdır. İlerlemiş ve zamanında tedavi edilmemiş genç hastalığı, köpeklerde felç ve ölüme yol açabilir.

Kuduz

Kuduz halk arasında en çok bilinen ve köpekler arasında da en çok görülen hastalıklardan biridir. Merkezi sinir sistemini büyük ölçüde etkileyebilen bu hastalık insanlara da bulaşabilir. Özellikle beyinde oluşan iltihaplanma ile hastalık ölümcül ve tehlikeli olabilir. Bu hastalık görülebilecek belirtiler çoğunlukla;

  • Aniden saldırganlaşma ve kuvvetli ısırma isteği
  • Karakterde değişim (korkma, aşırı sinirlenme)
  • Vücutta görülebilecek rahatsızlıklar ve kasılmalar
  • Deride kızarıklık ve tüylerde dökülmeler

Zamanında önlem alınıp tedavi edilmezse ölümcül olabilecek bu hastalık için en iyi yöntem aşılamadır. İnsanlarda ve köpeklerde görüldüğünde erkenden kuduz aşısı olunmalıdır. Hastalığın ilerleyen döneminde aşının da bir önemi kalmaz ve maalesef ölümle sonuçlanır.

Kan Parazitleri (Anaplazmoz)

Köpeklerde Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Yolları
Köpeklerde Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Yolları

Kan parazitleri, kahverengi ve geyik keneleri ısırıklarıyla köpeklere bulaşır. Diğer kan emen eklem bacaklılar da köpeklere bu hastalığı bulaştırabilir. Virüs vücuda girdikten büyür ve diğer hücreleri etkiler. Bu büyüme ve etkileme hızı köpekten köpeğe göre değişebilir. Köpekleri kene gibi hayvanlardan korumak için kene tasmaları ve özel damlalar kullanılır. Anaplazmoz insanlara da bulaşabilir. Anaplazmoz hastalığında görülebilecek belirtiler şunlardır:

 

-Huysuzluk ve halsizlik

-Dengesizlik

-Yüksek ateş

-Letarji yani sürekli uyuma

-Baş dönmesi

 

Bu hastalıkta veteriner hekimler tedavi yöntemlerini köpeğin yaşına, cinsine ve o anki hastalığın durumuna göre belirler. Bu tür bulaşıcı hastalıklarda tam ve zamanında alınacak önlemler çok önemlidir. Genellikle bu hastalığın başlangıç süresinde uygun antibiyotikler kullanılır. Ayrıca bu hastalığın bazı vakalarında herhangi bir belirtinin oluşmadığı ve bakterilerin vücuda yerleştiği gözlemlenmiştir.

Kanlı İshal

Bağırsaktaki iltihaplanma sonucunda ortaya çıkan kanlı ishal birçok köpek türünde sıklıkla görülür. DNA yapısına sahip olan bu virüs çok kolay bulaşabilme özelliğini barındırıyor. Kanlı ishal için yapılan aşının, köpek 45 günlük iken uygulanması gerekir. Diğer bulaşıcı hastalıklar gibi erken teşhisin önemli olduğu bu virüsün belirtileri şunlardır:

  • Dışkıda görülen kanlı pıhtılar ve kötü koku
  • İştahsızlık ve halsizlik
  • Aşırı sıvı kaybı
  • Karın ağrısı
  • Yüksek ateş

Bu virüs oldukça dirençli olduğu için çamaşır suları ve dezenfektanlarla bile başa çıkabilir. Bu nedenle hastalığın önceden önlenmesi için köpek 45 günlük iken aşılanmalıdır. Bunun dışında veteriner hekimlerin belirlediği tedavi yöntemleri uygulanır. Enfeksiyona bağlı şokları engellemek, vücut sıvısını kontrol altına almak, elektrot düzeyini belirlemek ve virüs için semptomatik özel tedaviler uygulanır.

Diğer Bulaşıcı Hastalıklar

Yukarıda ölümcül olabilecek, köpeklerde görülen bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgileri sizlerle paylaştık. Ancak bu hastalıklar dışında da birçok bulaşıcı hastalık vardır.

Bulaşıcı Karaciğer Hastalığı: Karın bölgesinde toplanan sıvının karaciğeri etkilemesiyle oluşan ölümcül bir hastalıktır.

Parainfluenza: Üst solunum yollarında görülen bulaşıcı bir hastalıktır.

Koronavirüs: Kanlı ishal, kusma ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterip sindirim sistemine yerleşen bulaşıcı bir hastalıktır.

Tetanoz: Köpeklerde ısırık yaralarıyla bulaşabilen ve ölümcül olabilecek düzeye ulaşabilen bir hastalıktır.

Bu hastalıklar için en önemli şey erken teşhis koymak ve aşı yapmaktır. Aksi halde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Köpeklerde Aşılama

Köpeklerde görülen bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları için uygulanması gereken ilk tedavi aşılamadır. Doğduktan 102. Güne kadar köpeklerin önerilen aşılanma takvimi şöyledir:

  1. Gün: Puppy aşısı
  2. Gün: karma aşısı
  3. Gün: Bronchine aşısı
  4. Gün: Koronavirüs aşısı
  5. Gün: 2. Bronchine aşısı
  6. Gün: 2. Koronavirüs aşısı
  7. Gün: Kuduz aşısı

Bu aşılar köpeklerin hayatlarını bulaşıcı hastalıklardan uzak ve daha sağlıklı geçirmelerini sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.