Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Kısırlaştırma ve Sonrası

Köpek kısırlaştırma, köpeklerin çiftleşmesini ve hamile kalmasını engelleyen bir uygulamadır. Bu işlem hem dişi hem de erkek köpekler için geçerlidir. Ameliyattan sonra enfeksiyon kapma riskine karşı, dinlenmesini sağlamalı ve iyileştirmesini çabuklaşması için köpeğinize yardımcı olmalısınız. Köpeklerde kısırlaştırma ve sonrası bilgi edinmeniz çok önemlidir.

Bir Köpeğin Yabancılaşması Ne Anlama Gelir?

Dişi köpek, büyüklüğü ve cinsine bağlı olarak yaklaşık 6 ayda cinsel olgunluğa ulaşır. Ergenlik çağından sonra, bir köpeğin doğurgan olma ihtimalinin yüksek olduğu yılın belli dönemleri vardır. Bu zamanlara kızgınlık dönemi denir. Dişi köpekler, kızgınlık sırasında sadece erkek köpeklerin kendilerine yaklaşmasına izin verir.

Kısırlaştırmanın Yararları Nelerdir?

Kısırlaştırma işlemi üç faktörde fayda sağlar. Ayrıca tecrübeli veteriner seçimi köpeklerde kısırlaştırma ve sonrası için önem arz eder.

Dişi Köpekler İçin

  • İstenmeyen gebelikleri önleyin.
  • 2,5 yaşından önce bir köpeği kısırlaştırırsanız meme kanseri riskini 10 kata kadar azaltır.
  • Rahim enfeksiyonunun önlenmesi ve buna bağlı yüksek ameliyat maliyetleri önlenir. Rahim enfeksiyonu olan bir köpek için kısırlaştırma daha pahalıdır.
  • Köpeklerde östrus sonrası yalancı gebelik olasılığının ortadan kaldırılması, yalancı gebelikle ilgili davranışsal ve tıbbi sorunların ortadan kaldırılması.
    Köpeklerde Kısırlaştırma ve Sonrası
    Köpeklerde Kısırlaştırma ve Sonrası

Erkek Köpekler İçin

  • Prostat kanserini önleyin.
  • Evden kaçmak gibi davranış sorunlarını azaltın.
  • Kanındaki testosteronu düşürerek köpeği aromatize etmek.
  • Özellikle diğer erkek köpeklere yönelik şiddeti azaltın.
  • İşaretleme için idrar yapma olasılığını azaltın.

Köpek Sahibi İçin

  • Kimse yüzü aşağı dönük bir misafir, bir kanepe ya da köpeği tarafından seçilen ve çiftin yerine geçmeyen favori bir yastığa sahip olmaktan hoşlanmaz. Köpeğinizi kısırlaştırarak, cinsel enerjiyi boşaltmak için insanların üzerine atlamak gibi davranışsal sorunları önlersiniz .
  • Belirtildiği gibi, dişi köpekler kızgınlık sırasında erkek köpekleri çeken güçlü bir koku yayarlar. Kısırlaştırılarak bu kokunun köpekten salınmasına neden olan hormonu kontrol edersiniz.
  • Köpeğiniz istemeden hamile kalırsa, hamilelik sırasında köpeğe ve doğumdan sonra yavrularına bakmak sizin işinizdir.
  • Köpekler doğum başına 12 bebeğe kadar doğurabilir. Bu sayıda köpek için barınak bulmak hiç de kolay değildir. Birçok köpek her gün vahşi doğada ve sokakta bırakılıyor. Bu köpekler yalnız yaşamaya hazır değiller ve maalesef hemen ölüyorlar.
  • Genetik sorunları olan köpekler, bu sorunu yavrularına da aktarır. Köpeğinizi kısırlaştırarak, diğer nesil köpeklerin acı çekmesini önlersiniz.

Bu bilgileri edinmek köpeğin sahibi olarak, sizi hiçbir sıkıntı yaşamayacağınızın garantisidir. O yüzden bir köpek almadan önce araştırmanızı bu yönde yapmanız oldukça önemlidir.

Köpek Kısırlaştırmanın Riskleri Nelerdir?

Genel olarak, bu işlem basit bir eylemdir ve yararları, zararlarından çok daha ağır basar. Ancak köpeğin sağlığı, yaşı ve cinsine bağlı olarak risk ve riskler değişiklik gösterir. Örneğin, obez bir köpeğin ameliyat riski, sağlığı mükemmel olan bir köpeğe göre daha yüksektir.

Bir Köpeği Kısırlaştırmak İçin En İyi Zaman Nedir?

Köpekler genellikle 6 ay ile 9 ay arasında kısırlaştırılır. Veteriner hekimlerin çoğu, bir köpeğin 6 aylık olana kadar beklemenin ve daha sonra kısırlaştırılmasının en iyisi olduğuna inanmaktadır. Köpeğin kısırlaştırılmasının tam zamanlaması hakkında veterinerinizle konuşmak en iyisidir. Bir köpeğin cinsel olgunluğunu etkileyen birçok konu olduğu için, Örneğin, büyük cins köpekler yaklaşık bir yaşında olgunlaşır ve yavrular veya orta boy köpekler yaklaşık 6 aylıkken olgunlaşır. Ergenlikten önce kısırlaştırılan erkek köpekler, genellikle daha az büyür. Çünkü testosteron, kemik büyümesini etkiler.

Köpeğimi Kısırlaştırmadan Önce Ne Yapmalıyım?

Operasyondan önce veterinerinizle kısırlığa ve koordine etmeye karar verdiğinizde, köpeği bir test alanına götürmeniz istenecektir. Yapılan kan testi, köpeğin ameliyat için sağlıklı ve hazır olduğundan ve anestezinin köpeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığı konusunda yardımcı olur. Ameliyattan önce kliniğin size verdiği prosedürü mutlaka izleyin. Anestezi, köpeklerde mide bulantısına neden olur. Bu nedenle veteriner hekiminiz genellikle ameliyattan 8 saat önce onu beslememenizi ister. İçme suyunda bir sakınca yoktur ve operasyon sabahına kadar içebilirsiniz.

Köpekler İçin Kısırlaştırma Sonrası Bakım

Köpeklerde kısırlaştırma ve sonrası meydana gelebilecek durumlar ve bununla ilgili çözümleri şunlardır;

  • Köpeğin anestezinin verdiği mide bulantısı nedeniyle ameliyattan sonra bir veya iki gün iştahı olmayabilir, onu hiçbir şekilde zorla beslememelisiniz.
  • Köpeğinizi sahip olduğunuz diğer hayvanlardan ayrı tutun ve onun için yumuşak bir ortam hazırlayın.
  • Dikişleri her gün kontrol edin. Dikişlerde kızarıklık, şişme veya kötü bir koku fark ederseniz, veterinerinize başvurun.
  • Ameliyattan sonra köpeği 10 gün yıkamayın.
  • Köpeğiniz uyuşuksa, ishal veya kusma varsa veya anormal davranıyorsa, veterinerinize danışın.

Bütün bu öneri ve çözüm yollarını öğrendiğinizde ve köpek sahibi olduğunuzda rahat edeceksiniz.

Köpeğim Operasyon Sırasında Acı Çeker Mi?

Bu eylemde, diğer eylemler kadar acı vericidir. Ancak köpeğiniz tamamen uyuşturulacak ve operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Operasyon için veteriner hekim hastaya ağrı kesiciler enjekte edecektir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

Köpek kısırlaştırma operasyonundan sonra iyileşme, genellikle birkaç saatten fazla sürmez. Bazı köpekler bir gün boyunca uykulu olabilir.

Köpeklerde Kısırlaştırma ve Sonrası
Köpeklerde Kısırlaştırma ve Sonrası

Kısırlaştırdıktan Sonra köpeğime Ne Olur?

Karakteri Değişmez

Bazı insanlar, köpeğinin kişiliğinin kısırlaştırıldıktan sonra tamamen değişeceğinden endişe eder. Köpeğinizin bazı kötü davranışları kısırlaştırıldıktan sonra azalma eğilimine girer ancak köpeğin kişiliği değişmez.

Köpeğiniz Obez Değil

Köpeklerde kısırlaştırma ve sonrası için yiyecek miktarı, kısırlaştırılmamış köpek miktarından daha az olmalıdır, çünkü kısırlaştırıldıkça köpeğin metabolizması azalır. Köpeğin ameliyat sonrası kalori alımı yaklaşık %20 daha az olmalıdır. Yani köpeğinizin diyetini, günlük aktivitelerini ve egzersizlerini değiştirerek obezite sorunuyla karşılaşmazsınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.