Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Meme Tümörleri

Köpekler; sadık, sevecen ve eğlenceli hayvanlardır. Evcil çoğu hayvan gibi köpeklerde de görülen bir takım hastalıklar vardır. Genellikle köpeklerde meme tümörleri sıkça görülür ve tedavi edilmediği taktirde hayati risk oluşturur. Meme tümörleri köpeğin meme dokusunda meydana gelir. Meme dokusundaki tümör giderek büyür ve diğer sistemlere yayılır. Tümörlerin yayılımı, türü, miktarı, boyutu gibi faktörler hastalığın gidişatını belirler.

Tedavisi vardır. Fakat geç kalındığı taktirde hayvana müdahale etmek güçleşir. Hayvan yavaş yavaş yaşam bulgularını kaybetmeye başlar. Meme tümörleri köpek, kedi gibi memeli hayvanlarda daha sık görülür. Özellikle dişi köpeklerin bu hastalığa yakalanma oranları diğerlerine oranla daha yüksektir. Bu tümörlerden korunmak için daha dikkatli ve bilgili hareket etmek gerekir.

Köpeklerde Meme Tümörleri
Köpeklerde Meme Tümörleri

Köpeklerde Meme Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Meme tümörü şüphesi taşıyan bir hayvanda bazı belirtiler göze çarpar. Belirtiler her zaman çok ağır olmaz. Tümörün türüne göre belirtilerin şiddeti de azalabilir. Peki, köpeklerde ne gibi belirtiler gözlenir?

Meme tümörü belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Meme dokusunda harabiyet ve hassasiyet
  • Meme ucunda kırmızı lezyonlar
  • Memede yara ve iltihaplı sıvılar
  • Topallama
  • Köpekte hareket kaybı
  • Nefes alırken ve verirken zorlanma
  • Vücut ödemi
  • Ağrı ve acı hissi
  • İştah kaybı
  • Bulantı ve kusma
  • Derinin renginde değişiklik
  • Memelerde gözle görülür şişlikler
  • Memelerin aşağı doğru sarkması

Bu gibi belirtiler köpekte görülen meme tümörünü işaret eder. Belirtiler her zaman erken dönemde kendini göstermez. Bazı belirtiler çok geç fark edilir. Geç kalmamak ve erken teşhis için düzenli veteriner muayenesi önerilir. Veteriner muayenesinde köpekte herhangi bir olumsuz etken varsa erken dönemde teşhis edilir.

Köpeklerde Meme Tümörü Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde meydana gelen meme tümörleri kendi kendine oluşmaz. Meme tümörüne neden olan ve bu sorunu tetikleyen çok fazla unsur bulunur. Çevre şartları bu unsurlar arasında yer alır. Kötü ve pis barınaklar, hijyensiz koşullarda tüketilen gıdalar meme tümörü riskini artıran unsurlardır.

Özellikle sokak köpekleri sokaklardaki çöplerden beslendiği için bu hastalığa daha sık yakalanır. Kimyasal atıklarla temas sonrası köpeğin vücudunda bazı etkileşimler yaşanır. Kimyasal gazlar, radyasyon gibi faktörler de bu soruna yol açar.

Irk faktörünü de görmezden gelmek olmaz. Günümüzde çok fazla köpek ırkı bulunur. Bunların çoğu büyük memelere çoğu ise daha küçük memelere sahiptir. Büyük memeli köpekler küçüklere göre daha risk altındadır. Bu tümörlere dişi köpeklerde çok sık rastlanır.

Bunun nedeni köpeği kısırlaştırmak veya doğum yapmasını engellemek için başvurulan bazı yöntemlerdir. Bilinçsiz yöntemler ve kullanılan doğum kontrol ilaçları köpeklerin bu tehlike ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. İlaç kullanımı, toksik etkiye sahip besinler, solunan duman ve zehirli gazlar bu soruna neden olan en önemli unsurlardır.

Köpeklerde Meme Tümörü Oluşumu Nasıl Önlenir?

Meme tümörünü önlemek için meme tümörüne neden olan unsurların ortadan kaldırılması gerekir. Köpeklerin bakımı ve beslenmesi düzenli olarak yapılmalı. Ayrıca bu süreçte hijyen koşullarına özen göstermek gerekir.

Meme tümörü ihtimaline karşı köpeklerin kısırlaştırılması gerekir. Erken dönemde kısırlaştırma yapıldığı taktirde meme tümörü riski ortadan kalkar. Bu tümörler yaşlı köpeklerde daha sık görülür. Bu durumda yapılması gereken en doğru işlem köpeğin rahim ve yumurtalıklarının alınmasıdır.

Bu sayede yalancı gebelik gibi olumsuz durumlar ortadan kaldırılır. Düzenli olarak veterinere götürülen hayvanlarda meme tümörleri erken dönemde teşhis edilir. Tedaviye erken dönemde başlandığı için tedavi süresi ve iyileşme süresi daha kısa seyreder.

Köpeklerde Meme Tümörü Teşhisi

Meme tümörünü teşhis etmek için ilk olarak fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayenede köpeğin meme dokusu el ile kontrol edilir. Ele gelen sert cisimler tespit edilir. Ardından meme dokusunun görünümü incelenir ve bir kâğıda not edilir.

Fiziksel muayene sonrası röntgen çekimine ihtiyaç duyulur. Yumurtalıkların durumunu değerlendirmek için rahim taraması yapılır. Metastaz, yayılım anlamına gelir. Yani tümör diğer organlara da sıçramış olabilir. Bu duruma yönelik akciğer filmi de istenir.

Gerek duyulduğu taktirde köpekten kan alınır. Tam kan sayımı incelemesi yapmak teşhis koymayı kolaylaştırır. Kesin bir sonuca varmak için bu aşamalar uygulanır. Çıkan sonuca göre tedavi belirlenir ve köpek için gerekli olan yöntem seçilir. Tümörün türü, büyüklüğü ve metastaz durumu saptanır.

Köpeklerde Meme Tümörleri
Köpeklerde Meme Tümörleri

Köpeklerde Meme Tümörü Tedavisi

Teşhis sonrası köpek için en doğru tedavi yöntemi seçilir. Elde edilen sonuçlara göre tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilir. İyi huylu olanları tedavi etmek daha kolaydır. Kötü huylu olanlar ve hayvanın hayatını riske sokan tümörler ameliyat ile alınır. Cerrahi operasyon bu süre zarfında çok tercih edilir.

Meme dokusundaki tümör, cerrahi yöntemler ve aletler kullanılarak dışarı atılır. Kullanılan tek yöntem ameliyat değildir. Bu süre zarfında kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlere de sıkça başvurulur. İlaç ile tedavi mastitleri yok etmek için tercih edilir. İlerleyen durumlarda oluşan yumrular yine cerrahi işlemler ile alınır.

Köpeklerde Meme Tümörü Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Meme dokusundaki kitlenin cerrahi işlemler ile vücuttan alınması gerekir. Bu süreçten sonra hayvanın iyileşme süreci başlar. Daha hızlı bir iyileşme için veteriner ile işbirliği içerisinde olmak gerekir.

Veterinerin önerdiği antibiyotikleri, ağrı kesicileri düzenli olarak verin. Operasyon yarasını korumak için yara koruyucu korseler kullanın. Köpeğin ani hareketler yapmaması gerekir. Ani hareketi önleyin. Bunlara dikkat edildiği taktirde iki hafta sonra iyileşme tamamlanır.

Köpeklerde Meme Tümörü Ölümcül Mü?

Müdahale edilmediği taktirde hayvanın ölümüne neden olur. Kanserli hayvanlara özel tedavi basamakları uygulanır. Tümörlü kitleler akciğere yayılırsa hayvanda solunum durması görülür ve hayatını kaybeder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.