Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi

Kedi ve köpekler yaşamlarının belli dönemlerinde tüy dökerler ve bu durum normaldir. Fakat tüy dökme mevsiminin bilinmesi bu duruma hazırlık yapılması için önemlidir. Birçok kişi hangi dönemlerde yaşandığını bilmez. Peki, köpeklerde tüy dökme mevsimi ne zamandır? Bu durum nasıl bilinebilir? Bu sorunun cevabını makalenin devamını okuyarak bulabileceksiniz.

Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi
Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi

Köpekler Neden Tüy Döker?

Köpek türüne göre değişiklik gösteren ve yılda yaklaşık 2 defa alışkanlık haline gelen bu durum köpeklerin yeni bir mevsime adapte olma sürecidir. Eski ve yıpranmış tüylerin yerini yepyeni ve temiz tüyler alır fakat bu durum evlerin sıkça temizlenmesi anlamına gelir.

Bazı cinsler genetik olarak gereğinden fazla tüy dökmek zorundadır. Örneğin Akita, Alaska Malamut, Amerika Eskimo, Cardigan Welsh Corgi, Chow Chow, Alman Çoban (Alman Kurdu) gibi. Belirlenenler dışında çok sık döken bir köpeğiniz varsa veterinere başvurmalısınız. Bunun sebebi sağlığından kaynaklanıyor olabilir.

Köpekler Ne Zaman Tüy Dökerler?

Köpekler belli başlı dönemlerde tüy dökmeye alışkındır. İlkbahar ve sonbaharda mevsim geçişi sebebiyle birçok köpek dostumuz tüylerini döker. Bu sürede evi sık sık temizleyip havalandırmalı, tüylerini taramalı ve kauçuk bir fırça kullanmalısınız. Aşırı derecede tüy dökümüyle karşılaşıldığında veterinere götürmekten çekinmemelisiniz.

Köpeğinizin Tüyleriyle Baş Etmek İçin Yöntemler

Birçok köpek sahibi için tüyle başa çıkmak zor olabiliyor. Fakat verilen tavsiyeler sayesinde bu dönemi rahatça atlatabileceksiniz. Tek yapmanız gereken her zamankinden daha titiz olmak ve sağlığını korumaya çalışmak.

Yapabilecekleriniz şunlar:

  • Köpeğinizin tüylerini her gün tarayın.
  • Güçlü bir elektrik süpürgesi alın.
  • Sağlıklı beslenmesine yardım edin.
  • Halı ve kilim gibi toz tutan ürünleri bir süre kullanmayın.
  • Köpeğinizi yıkayın.

Bu gibi yöntemleri uygulamaya devam ettikçe köpek dostumuzun yılda 2 kere tüy döktüğü bu dönemleri aşabileceksiniz. Veterinerden kullanabileceğiniz ürünleri almayı unutmayın.

Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Mevsimsel geçişler haricinde aşırı derecede tüy dökülmesiyle karşı karşıya kalırsanız bunun nedenlerini biliyor olacaksınız. Birçok köpek ve sahibi için tüy dökme döneminin uzun sürmesi ya da gerektiğinden fazla olması can sıkıcıdır. Bunu çözmek için ise nedenini bilmek yeterlidir.

Nedenleri şunlar olabilir:

  • Yetersiz beslenme: Omega 3, Omega 6 gibi yağ asitleri ile A, B ve C vitaminlerini içeren köpek mamalarını tercih edin.
  • Parazit, mantar ve bakteriler: Tüy dökülmesinin nedenlerinden biri bit, kene gibi dış parazitler olabilir. Veterinerden aşı ya da ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz.
  • Hormonal sorunlar: Belli dönemlerde köpeklerde yüksek oranda kortizol görülebilir. Bu ise ciddi bir hormonal sorundur.
  • Stres: Yeterince sosyal olmayan ve ev içinde garip davranışlar sergileyen köpeklerin stres seviyesi yüksek olabilir. Bu yüzden sıkça tüy dökerler.

Bu gibi nedenlere bağlı olarak tüy dökme mevsiminde köpeğinize özen göstererek sosyalleşmesini sağlamalı ve daima temizlemelisiniz. Aksi takdirde tüy dökmesi yaygınlaşacaktır.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Köpeklerde takip edilmezse ciddi bir soruna işaret edebilen tüy dökmesi durumu basit yöntemlerle önlenebilir. Stres, hormonal bozukluklar, sağlıksız beslenme ve birçok sorun tüy dökmenin başlıca etkeni olabilir. Bunu önleyebilmek için dengeli ve düzenli beslenmeyi sağlamalı, düzenli iç ve dış parazit temizliği yaptırmalı, temiz ve sağlıklı bir alan oluşturmalısınız.

Evin içini sık sık havalandırmalı ve köpeğinizi yıkamalısınız. Eğer köpek kulübesinde bir köpek bakıyorsanız içini ve dışını olacak şekilde temizlemelisiniz, aksi halde mikrop yuvası olabilir. Yıkama işlemini cildin doğal yağ dengesini bozarak tahriş edebileceğinden 2 haftada 1 kere yapmalısınız.

Köpeklerin Tüy Dökümü Nasıl Azaltılır?

Köpeklerdeki tüy dökümünü belli başlı yöntemlerle azaltabilmeniz mümkündür. Bunun en etkili yolu ise taramaktır. Belirli ve doğru zamanlarda bakımını yaptığınız köpeğiniz daha az tüy dökecektir. Köpeğinizi taramanız kan dolaşımını hızlandırır, tüylerin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlar ve pirelerden korunmasında yardımcı olur.

Bu yüzden düzenli taramanız son derece önemlidir. Bazı kene ve pireler köpeğinizin vücudunda enfeksiyon veya mantara sebep olabilir. Ayrıca beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Yetersiz protein kaynakları ve düşük kaliteli mamaları tercih etmemelisiniz.

Bunun yerine veteriner önerisiyle cinsine ve yaşına göre doğru tercih yapılmış mamaları seçmelisiniz. Premium hazır kuru mamalar köpeğinizin tüylerinin daha fazla dökülmesine sebep olur. Son olarak köpek kıyafetleri de tüy dökümünü arttırır bu yüzden mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.

Köpeğinize Cilt ve Tüy Sağlığı İçin Hangi Ürünleri Verebilirsiniz?

Köpeğinizi beslerken son derece dikkatli seçimler vermeli ve sağlığını hesaba katmalısınız. Bunu yaparken de verebileceğiniz başlıca gıdalar şunlar olabilir: balık, balık yağı, çiğ veya pişmiş et ürünleri, zeytinyağı, keten tohumu, karpuz, yoğurt. Bu gibi gıdalar köpeklerin sağlığı açısından oldukça iyidir ve bol protein içerir. Protein içermesi de cilt ve tüylerin sağlıklı olmasını sağlar. Veterinere danıştıktan sonra köpeğinizin bu ürünleri tercih edip etmemesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Probiyotik ve Sindirim Enzimi ve yağ içeren hapları kullanabilirsiniz. Ayrıca bol bol su içerek vücudun temiz kalması köpeğiniz açısından olumlu sonuçlar veren bir durumdur.

Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi
Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi

Ne Zaman Veterinere Gitmeli?

Köpekler bazı durumlarda sahibine belli etmeden sinyal verebilir. Örneğin aşırı terleme ve ter dökme, ayakların yalanması, ovuşturulması, ciltte tahriş, kızarıklık veya yara gibi durumlarla karşılaşırsanız mutlaka veterinere gitmelisiniz. Herhangi bir bölgede aşırı kaşınma, matlaşma veya kuruluk fark ederseniz de aynı şekilde veterinere gitmekten çekinmeyin.

Bu durum, kullanılan bazı ürünlerin yan etkileri olabileceği gibi sağlık sorununa da işaret edebilir. Hamilelik, süt salgılama (emzirme), enfeksiyon, güneş yanıkları, yiyecek veya içecekle ilgili hassasiyet de tüy dökümünü arttırabilir. Köpeğinizde bunlardan herhangi biri bulunuyorsa mutlaka veterinere bahsetmeli, ilaç tavsiyesi almalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.