Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Aşı Takvimi

Köpek sahiplenen kişiler köpeklerinin sağlıklı olmaları ve virüslere karşı koruma altında olmaları için köpeklerde aşı takvimi hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu aşı takvimi sayesinde zamanı gelen aşıları köpeklerine vakit kaybetmeden yaptırabilirler. Köpeklere yapılması gereken aşılar ve aşılama zamanları hakkındaki bilgiler şunlardır;

Köpeklerin Aşılanması İçin Neler Gereklidir?

Köpeklerde aşılama yavru köpek döneminden itibaren başlar. Yapılan aşılar sayesinde yavru köpeklerin bağışıklık sistemi güçlenir ve yaşanabilecek tehlikelere yakalanma riski ortadan kalkar. Bu aşılar sayesinde köpek daha sağlıklı bir yaşam sürer.

Yavru veya yetişkin olan köpeklerin aşılanabilmeleri için sağlıklı olmaları gerekir. Bunun için aşılama öncesinde iç ve dış parazit uygulamaları yapılarak köpeğin aşıya hazır hale gelmesi sağlanabilir. Ayrıca köpeklerin aşılanabilmesi için 1 haftadan az süre içinde kortizon veya antibiyotik tedavisinin yapılmamış olması gerekir. Eğer tedavi yapıldıysa tedavinin etkisinin bitmesi ardından aşılama yapılabilir.

Aşılama yapılacak köpeğin 1-2 öncesinden yıkanmaması gerekir. Ayrıca aşılama döneminde diğer köpeklerle temas etmemesine özen gösterilmelidir.

Köpeklerde aşı takvimi
Köpeklerde aşı takvimi

Yavru Köpekler İçin Aşı Takvimi

Yavru olarak alınan köpeklerin hastalıklara karşı direnç gösterebilmeleri için yavru köpekler için hazırlanan aşı takvimine uyarak aşılarının yaptırılması gerekir.

Yavru köpeklerde aşı takvimi şöyledir;

  • 6.hafta duppy dp aşısı
  • 8.hafta ilk karma aşı
  • 9.hafta bronşin aşısı
  • 10.hafta coronavirüs aşısı
  • 11.hafta ikinci karma aşı
  • 12.hafta ilk lyme aşısı
  • 13.hafta kuduz aşısı
  • 14.hafta ikinci coronavirüs aşısı
  • 15.hafta ikinci lyme aşısı

Bu aşılara ek olarak yavru köpeğin sahip olduğu rahatsızlıklara bağlı olarak veteriner tarafından yapılması önerilen diğer aşılarda yapılabilir.

Yetişkin Köpeklere Her Yıl Yaptırılması Gereken Aşılar

Yavru köpeklere yaptırılması gereken aşılar kadar yetişkin köpeklere de hastalıklardan korunabilmeleri için her yıl yaptırılması gereken aşılar vardır.

Yetişkin köpeklerde aşı takvimi ve aksatılmadan yaptırılması gereken aşılar şunlardır;

  • Karma aşı (yılda bir)
  • Kuduz aşısı (yılda bir)
  • Lyme aşısı (yılda bir)
  • Coronavirüs aşısı (yılda bir)
  • Bronşin aşısı (yılda bir)

Aşıların yanı sıra yetişkin köpek sahiplerinin köpeklerine her yıl mutlaka dışkı muayenesi yaptırmaları gerekir. Ayrıca köpeğin iç parazitlerden korunması için 2 ayda bir iç parazit uygulaması yaptırılmalıdır. Dış parazitler içinse kışın iki ayda bir yazın ise ayda bir uygulama yaptırmaları gerekir.

Köpeklere Yapılan Aşılar Hakkındaki Detaylar

Köpeklerine aşı yaptırmayı isteyen kişiler aşıların hangi amaçlarla yapıldıklarını ve faydalarını merak etmektedir. Köpeklerde aşı takvimi içerisinde yer alan aşılara dair detaylar şunlardır;

Puppy DP Aşısı

Puppy Dp aşısı ikili karma aşıdır. Bu aşı annesinden erken ayrılan köpekler 6 haftalık olduklarında vurulan bir aşıdır. Bu aşı köpeklerde yaygın olarak görülen kanlı ishal (canine parvovirüs) ve gençlik hastalığı (canine distemper) hastalıklarına karşı köpeklerin korunmasını sağlar. Bu hastalıklara yakalanan köpeklerin can kaybı görüldüğü için mutlaka yapılması gereken aşılar arasında yer alır.

Karma Aşı

Karma aşı köpeklerde 8.hafta itibariyle yaptırılmaya başlayan bir aşı türüdür. Aşının ikinci dozu ise köpek 11 haftalık olduğunda yapılır. Bu aşı sayesinde köpekler 5 farklı virüse ve virüsler nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara karşı korunmuş olurlar. Karma aşı sayesinde kanlı ishal hastalığına neden olan parvovirüs, gençlik hastalığı olarak da adlandırılan distemper rahatsızlığına karşı koruma sağlar.

Karma aşı ayrıca köpek öksürüğüne neden olan adenovirüs tip 2 ve üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan parainfluenza virüsüne karşı koruma sağlar. Son olarak da yaptırılan karma aşı sayesinde böbreklerde ishale ve sarılığa neden olan leptospira Canicola virüsüne karşı koruma sağlar. Aşının gençlik hastalığı, kanlı ishal, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlaması sebebiyle her yıl mutlaka yaptırılması gerekir.

Köpeklerde aşı takvimi
Köpeklerde aşı takvimi

Bronşin Aşısı

Köpeklerde aşı takviminde yer alan aşılardan birisi de Bronşin aşısıdır. Bu aşı köpek boğmacası olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Köpekler 9 haftalık olduğunda yaptırılan bu aşı sayesinde köpek boğmacasına neden olan bordetella bronchiseptica virüsüne karşı bağışıklık kazanır ve hastalığın gelişmesi engellenmiş olur. Köpek boğmacası ilerleyen yaşlarda da görülebilen hastalık olduğu için her yıl yaptırılması gereken köpek aşıları arasında bulunur.

Coronavirüs Aşısı

Coronavirüs aşısı köpekleri 10.hafta ve 14.hafta olmak üzere iki doz yapılan bir virüs aşısıdır. Bu aşı sayesinde köpekler kanlı ishal, kusma ve iştahsızlık belirtileri gösteren viral hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu nedenle coronavirüs aşısı yavruluk dönemini tamamlayan köpekler içinde her yıl 1 doz uygulanması gereken aşılardan biridir.

Kuduz Aşısı

Kuduz aşısı 3 aylık olan köpeklere yaptırılması gereken aşıdır. Bu aşı sayesinde köpekler kuduz virüsünü kapmazlar ve kuduz olmazlar. Aşı rabies isimli kuduz virüsüne karşı etkilidir. Köpeklerin kuduz olma durumları her yaş döneminde mümkün olduğundan mutlaka yılda bir kere kuduz aşısının yaptırılması gerekir.

Lyme Aşısı

Lyme aşısı borrelia burgdorferi bakterisinden dolayı ortaya çıkan lyme hastalığına karşı koruma sağlamak için yaptırılan bir aşı türüdür. Borrelia burgdorferi bakterisi genellikle kene ısırmasıyla görülen bir bakteridir ve köpeklerde farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Bu bakteri kaynaklı lyme hastalığının insana bulaşma durumu da vardır. Bu nedenle yavru köpeklerde 12. ve 15.haftalarda mutlaka yaptırılması gereken bir aşıdır. Ayrıca bu aşının devam eden yıllarda da mutlaka senede bir kere yaptırılması gerekir.

İç ve Dış Parazit Uygulaması

Köpeklerde hastalıklara karşı koruma sağlayacak aşılar yanı sıra parazitlere karşı koruma sağlayacak dış ve iç parazit uygulamasının yaptırılması gerekir. İç parazit uygulaması köpeklerin vücudunda gelişen tenya, şerit ve kancalı kutra karşı korunmasını sağlar. Dış parazit uygulaması sayesinde ise köpeklerin tenlerinde ortaya çıkabilecek kene, bit ve pireye karşı korunmalarını sağlayan uygulamadır. Hem iç hem de dış parazitler yaygın olarak görüldüğü için köpeklerde mutlaka 2 ayda bir uygulamanın yaptırılması gerekir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.