Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Zehirlenme Vakaları (İlk Yardım Detaylarıyla!)

Köpeklerde sıklıkla karşılaşılan bazı rahatsızlıklar arasında zehirlenme vakaları görülür. Köpeklerin zehirlenme nedenleri ve zehirlenme boyutuna göre göstermiş olduğu semptomlar farklılık göstermektedir. Öncelikle zehirlenmenin farkında olmanız bu durumda oldukça önemlidir. Zehirlenme nedenini bilmiyor olmanız biraz işlerinizi zorlaştıracaktır. Böylesi zehirlenme vakalarında kusan köpeğinizin kusmuğunu veteriner hekime götürmeniz ya da zehirlendiği gıdanın parçasını inceletmeniz oldukça yararlı olacaktır.

Köpeklerde Zehirlenme Vakaları (İlk Yardım Detaylarıyla!)
Köpeklerde Zehirlenme Vakaları (İlk Yardım Detaylarıyla!)

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde bit, kene, pire gibi parazitlerin deriye yerleşmesi ve tahrip etmesi sonucu iç parazit oluşumu hızlanır. Köpeklerde zehirlenme iç parazit tedavisinin hiç yapılmamış olması ya da düzenli tekrar edilmemesi iç parazit hastalığına yol açar. İç parazit belirtileri arasında; kilo kaybı, anemi, gaz, kanlı ishal ya da karın bölgesinde gözle görülür şişliklere neden olur. Tedavi edilmesi için veteriner hekime başvurulmalı, hap ya da enjeksiyon yöntemi ile aşıların yapılması gerekir. Aksi halde iç parazitlerin birçok hastalığa sebep olması ile köpeğinizin hayatı tehlikeye girebilir.

Köpeklerde İç Parazit Aşısı Neye Yarar?

Köpeklerde görülen iç parazit için uygulanan aşılama yöntemi köpeklerde zehirlenme bu zararlı hastalığa yakalanmasını önler. Köpeklerde zehirlenme koruyucu etkiye sahip olan iç parazit aşısı tekrar edilmelidir. Tablet olarak kullanılan ya da enjeksiyon yöntemi ile veteriner hekim tarafından yapılan bu tedavi sonucu sestod ve nematod tedavilerine de katkı sağlar. Karma enfeksiyonların oluşmasını önler. İç parazitler arasında olan en tehlikeli parazitler; kancalı ve kamçı kurdu olarak bilinir. 2 ayda bir kullanılması önemlidir.

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri Ne İşe Yarar?

Köpeklerde zehirlenme dış parazitler kene ve pireler olarak bilinir. Kanı sürekli emen, döküntülerden ve yaralardan beslenen bu parazitler tehlikeli ve hızla çoğalan bakterilerden oluşur. Yaz ayında sıklıkla görülen dış parazitler, en fazla mantar enfeksiyonunun artmasına, uyuz ve egzamaya sebep olur. Bu deri hastalıkları ise parazitlerin yaşam koşullarını oluşturur. Ense damlası yapılarak 2 ayda bir yapılan tedavi süreci sayesinde dış parazitler hemen tedavi edilir.

Köpeklerde Dış Parazit Aşısı Nelerdir?

Köpeklere kullanılan dış parazit aşıları damla olarak enseye uygulanır. Enseye yetişmesi mümkün olmayan köpeklerde zehirlenme için bu tedavi yöntemi uygundur. Ense kısmına tüp içerisinde yer alan damla tamamen deri kısmına boşaltılır. Bu uygulama sonrasında köpeğinizi yıkamamalı ve su ile temas ettirmemelisiniz. Ense damlası veteriner hekim tarafından ya da sizin tarafınızdan uygulanabilir. Önemli olan bu damlanın kaliteli ve son kullanma tarihi geçmemiş bir damla olmasıdır. Aksi halde etkisini göremeyebilirsiniz.

Köpekler Parazit Aşısı Olmazsa Ne Olur?

Köpekler parazit aşısı olmazda elbette hastalıklara davetiye çıkar. Öncelikle köpeklerde zehirlenme ve sahiplenmek ciddi bir sorumluluktur. İnsanlarda olduğu gibi doğum ile savunmasız olan yavru canlılar gibi köpeklerinde bazı savunma mekanizmasını oluşturması adına desteğe ihtiyacı vardır. Bu destek ile köpeğin ileride yaşayacağı hastalıkların önüne geçilebilir. Parazit tedavilerinde sadece iç parazit ya da sadece dış parazit tedavisi yeterli değildir. Bu nedenle iç ve dış parazit aşıları ömür boyu belirli periyotlarda yapılmalıdır. Kullanım aralığı kış ve yaz aylarında farklıdır. Etkisini uzun süre gösterebilmesi adına sıcaklığın daha düşük olduğu mevsim önemlidir.

Köpeklerden İnsana Parazit Bulaşır Mı?

Parazitler tüm canlılarda var olan canlılardır. Dolayısıyla mantar hastalığında olduğu gibi parazitlerin de insana bulaşması doğaldır. Bu bulaş durumu sadece hayvanlardan olmaz. Yenilen sebzelerde bulunan parazitlerin temiz yıkanmaması sonucu da vücuda nüfuz eder. Dolayısıyla öncelikle köpeğinizin alanını ve yaşam alanınızı sürekli olarak temiz tutmak önemlidir. Köpeklerde, kedilerde ve insanlarda olan bazı hastalıklar bulaşabilir, bazı hastalıklar ise bulaşmaz.

Köpeğinizin parazit hastalıklarında tedavisini hemen başlatmalı ve hastalıkları önleyerek alanınızı temiz tutmalısınız. Köpeğin dışkısı ile dışarı attığı parazitler ve yumurtalar birçok alanda taşınabilir. Bunların tüketilmesi, teması gibi durumlarda insana bulaşması elbette mümkündür. Köpeğinizin parazit belirtileri göstermesi halinde aşılarını ve tedavi sürecini rutin olarak yaptırmanız, sizi ve köpeğinizi korur. Özellikle çocuklarda bazı hastalıklar önemlidir. Aşısı olmayan köpeklerde temas ederek, köpeklerde zehirlenme dışkılarının insan bünyesine girişi sonucu çeşitli hastalıklar oluşur.

Köpeklerde Zehirlenme Vakaları (İlk Yardım Detaylarıyla!)
Köpeklerde Zehirlenme Vakaları (İlk Yardım Detaylarıyla!)

Köpeklerde Parazit Olması Durumunda Nasıl Bir Tedavi Yöntemi İzlenmelidir?

Köpeklerde oluşan parazitlerin öncelikle yayılmasını önlemek gerekir. Canlılarda ve doğada yer alan birbirinden farklı parazit türü vardır. Bunların bir kısmı tedaviye oldukça dirençlidir. Her parazit türü için farklı tedavilerin kullanılması gerekir. Bu nedenle öncelikle bu tedavilerden önce test yapılması adına veteriner hekimin talep ettiği tetkikler yapılmalıdır. Böylelikle hangi parazit türünün olduğu ve nasıl tedavi uygulanacağı belirlenir. Genel tedavi yöntemi ise enjeksiyon ve hap olarak ağızdan verilen iç parazit, enseye damla uygulanan dış parazit tedavisidir.

Bu yöntem ile köpeğin özellikle yaz aylarında derisinde üreyen ve larvalar bırakan parazitlerin tamamen yok olmasına destek olur. İç organlarına yerleşen iç parazitlerin ise dökülmesi ve dışkı ile ölü olarak atılmasına yarar sağlar. Parazitlerin köpeğinize yaklaşmaması ve bir daha ona zarar vermemesi adına aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız. Aşıların rutin olarak takip edilmesi, diğer köpekler ile fazla vakit geçirmemesi, yeşil alanlarda açıkta yer alan köpek dışkıları ile temas etmemesi önemlidir.

Mama ve su kapları bakteri oluşması adına uygun ortamlardır. Et ürünlerinde oluşan bozulmalar genellikle uzun süre bekletilmesinden kaynaklanır. Bu hem bakterilerin köpek tarafından vücuda alınmasına hem de zehirlenmesine yol açar. Bu tür istenmeyen durumlarla genellikle sıcak havalarda sıklıkla karşılaşılır. Hayvanların birbirine hızlı bir şekilde hastalık bulaştırması mümkündür. Barınaklar, hayvan otelleri, köpek eğitim yerleri gibi bölgelerde, köpeğinize bulaşan hastalıklar ve parazitler olmaması adına dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.