Evcil Marketim
KöpekKöpek BakımıKöpek Sağlığı

Köpeklerin Burnu Neden Islaktır?

Köpek sahipleri köpeklerle ilgili her şeyi merak ediyorlar. Merak konularından biri de köpeklerin burun ıslaklığıyla ilgili. Özellikle titizlenen ve çabuk endişeye kapılan köpek sahipleri için bu konu daha da önem kazanıyor. Bu konuların bilinmesi gerekli. Böylece köpek sahipleri bilinçleniyor ve riskli durumlar karşısında ne yapacaklarını biliyorlar.

Bütün bunlarda can dostlarının hayatı için oldukça önemli. Köpeklerin burunlarının ıslaklık ya da kuruluk seviyelerinin pek çok nedeni olmakla birlikte bazı durumlarda veteriner hekim muayenesi de gerektirebilir.

Köpek sahipleri öncelikle konuya ilişkin olarak bilgi edinmelidirler. Bununla beraber akla takılan her konu içinde profesyonel veteriner kliniklerinden bilgi alınabilir. İlk olarak köpeklerin burnu neden ıslaktır? Sorusunun yanıtı verilmelidir.

Köpeklerin Burnu Neden Islaktır?
Köpeklerin Burnu Neden Islaktır?

Köpeklerin Burnu

Köpeklerin burnu inanılmaz bir koku alma gücüne sahiptir. Köpek nefes aldığında hava, iki farklı yolda ilerler. Bunlardan biri koku merkezine diğeri ise akciğere gider. En uzak mesafedeki kokuları algılayabilirler. Köpeklerin burnu hassas yapıdadır. Bununla beraber genelde ıslak bir yapıdadırlar.

Köpeklerin Burnu Hep Islak Mıdır?

Köpeklerin burnu genelde ıslaktır. Köpekler burunlarını yaladıkça da burunlarını ıslatırlar. Elbette çeşitli nedenlere bağlı olarak bu ıslaklık seviyesi değişir. Zaman zaman burun kuruyabilir.

Isı Düzenlemenin Yolu

Köpekler vücut ısılarını pek çok farklı yollarla düzenlerler. Söz gelimi; dilleri dışarıda nefes alıp vermeleri de vücut ısılarının düzenlenmesiyle ilgilidir. Dildeki nemin buharlaşması köpeğin vücut ısısının düşmesini sağlar. Burun da buna benzer bir görev üstlenir. Köpek nefes aldıkça burnunun yüzeyinde yer alan nem buharlaşır. Böylece vücut ısısı düşer. Dolayısıyla köpeklerin burunlarının ıslaklık seviyesi mevsimlere göre değişiklik gösterir.

Sağlık İşareti

Islak bir burun köpeklerde sağlık açısından önemli bir işarettir. Bir gün süren ve sonra normale dönen kuruluklar doğaldır. Yani sağlıkla ilgili korkulacak bir durum söz konusu değildir.

Burun ıslaklığında meydana gelen ani değişimler ise hastalık habercisi olma riski taşır. Enfeksiyon ve dehidrasyon gibi riskler ilk akla gelenlerdir. Burunda kuruluk seviyesi çok artarsa ve burnun üzerinde kabuklanma başlarsa bu solunum yolu enfeksiyonlarının işareti de olabilir.

Köpeklerin Burnu Neden Kurur?

Köpeklerin burunlarının kuruması farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Hava değişimi nedeniyle burun kuruyabilir. Özellikle az su içen köpeklerde mevsim geçişlerinde bu durum sıklıkla yaşanır. Ancak; geçici bir durumdur ve ıslaklık seviyesi gün içinde normale döner.

Bazı köpek ırklarında burun rengi zaman içinde değişebilir. Labradır, golden retriever, samoyed gibi köpek ırklarında burun renk değişimine uğrar. Genetik nedenlerden kaynaklanan bu durum burnunda kuruluğa neden olur. Bu renk değişimi endişelenecek bir durum değildir. Köpeğin doğası gereği yaşadığı normal bir değişimdir.

Güneş insanlar gibi köpekleri de etkiler. Özellikle patileri ve derileri güneş ışınlarından etkilenir, yanar. Yanan yerlerinden biri de bu durumlarıdır. Bunu takiben burunda kuruluk ya da çatlamalar meydana gelebilir.

Az havalandırılmış ya da havasız yaşam alanları da köpeklerin burnunu kurutur. Böyle durumlarda yaşam alanının yeteri kadar havalandırılması gerekir.

Bunun gibi birçok neden sayılabilir. Elbette burada burun kuruluğunun neden kaynaklandığını veteriner hekim tespit edecektir.

Köpeklerin Burnunun Kuruması Hastalık Habercisi Mi?

Köpek sahipleri köpeklerinin burnu kuru olduğunda hasta olduklarını düşünürler. Bu çok doğru bir yargı değildir. Zira burun kuruluğu pek çok nedenden kaynaklanır. Bu nedenle her burun kurumasında endişelenmek yersizdir.

Ancak; burada önemli olan köpeğin burnunun aniden kurumasıdır. Yani burundaki ıslaklık seviyesinin aniden değişmişse bu durum dikkate alınmalıdır. Eğer bu ani değişim bir gün içinde normale dönüyorsa o halde endişe edecek bir durum söz konusu değildir.

Bu tür kuruluklar daha basit nedenlerden kaynaklanıyordur ve geçicidirler. Birkaç gün geçmesine karşın köpeğin burnu ıslanmadıysa, kuruluk devam ediyorsa bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Bunun altında başka bir neden yatıyor olabilir. Veteriner hekim köpek hakkında bilgiler alacak, öyküsünü dinleyecek ve bilgilendirme yapacaktır.

Köpeklerde Burun Kurumasına Ne İyi Gelir?

Köpeklerde burun kurumasının birçok nedeni olabilir. Bu durum basit bir nedenden kaynaklanıyorsa bu durum için bir çözüm bulunur. Ancak; burun kurumasının neden yaşandığının tespiti önemli.

Dolayısıyla bu noktada en doğru adım veteriner hekimden destek alınmasıdır. Özellikle burun kuruluğu iki günden daha uzun sürüyorsa mutlaka veterinerin muayenesi gerekir. Evde yapılacak ilk müdahalelerin de bilinmesi önemli.

Köpeğin bol su içmesi sağlanmalıdır. Su kabı köpeğe yakın yere konmalıdır. Böylece su içmesi sağlanabilir. Köpeğin burunun kurumasıyla birlikte oluşan çatlakların giderilmesi için vazelin sürülebilir. Vazelin burnun kuruluğunu geçirecek ve bundan dolayı oluşan çatlakların yumuşamasını sağlayacaktır.

Köpeklerde burun kuruluğu için Hindistan cevizi yağı da önerilir. Mucizevi Hindistan cevizi yağı burnun yumuşamasını sağlar. Küçük bir miktar sürülebilir. Elbette Hindistan cevizi yağının katkı içermeyen türünden olması gerekir. Köpeğin bu yağı yalaması sahiplerini endişelendirmemelidir. Bu zararsız bir yağdır. Bu gibi müdahalelerle önlem alınabilir.

Köpeklerin Burnu Neden Islaktır?
Köpeklerin Burnu Neden Islaktır?

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklerin burnu konusunda dikkatli olunmalıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi köpeklerin burunlarının ıslak ya da kuru olması belli işaretlerdir. Köpek sahipleri köpeklerinin burunlarını kontrol ederek v gözlemleyerek hareket etmelidirler. Köpeğin burnu uzun süre kuru bir şekilde kalıyorsa o halde zaman kaybedilmemesi gerekir. Bunun altında yatan neden mutlaka tespit edilmelidir. Eğer bu neden bir hastalıksa bu hastalığın erken teşhisi mümkün olur.

Böylece erken tedavi şansı doğar. Bununla beraber burun kuruluğu basit bir nedenden kaynaklanıyorsa bunun da tespiti önemli. Veteriner hekim basit nedenden kaynaklı burun kuruluğunu tespit ederek gerekli müdahaleyi yapar. Böylece burundaki kuruluk çatlaklar oluşmadan ve daha fazla soruna neden olmadan ortandan kaldırılır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.