AkvaryumAkvaryum BalıklarıBalık Bakımı

Kristal Köpek Balığı Özellikleri ve Bakımı

Evcil Marketim

Asaleti ile ön planda olan kristal köpek balığı, normal bir köpek balığından farklı karakteristik ve fiziksel görünüme sahiptir. Evinizde veya iş yerinizde her hakaretini sessiz sakin izleyebileceğiniz bir akvaryum hayali kuruyorsanız içine koyabileceğiniz özenle seçilmiş balıklar arasında kristal köpek balığı tercih listesinin başında gelebilir.

Güneydoğu Asya’da görülen bu tür, herkesin aşina olduğu büyük köpek balıklarının aksine sakin ve saldırgan yapıları yoktur. Hatta diğer türlere karşı da agresif hareketler sergilemeyen kristal köpek balığı hepçil olmaları ile diğer köpek balıklarından ayrılır. Sazangiller ailesine dayanır. Tamamen fiziksel özelliklerinden kaynaklı bu türe girmektedir.

Diğer adları ise Renkli ya da Gümüş köpek balığı olarak adlandırılır. Görülmeye değer bir canlı olan kristal köpek balığını evinizde beslemek istiyorsanız aklınızda birtakım sorular olması muhtemeldir. Bunun için kristal köpek balığı özellikleri ve bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu makalede bulabilirsiniz.

Kristal Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir?

Kristal Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir Kristal köpek balıklarını diğer köpek balıklarından ayıran en önemli özelliği saldırgan olmamasıdır. Bunun yanında birtakım özellikler ile beraberinde ev veya iş yerlerinde kolaylıkla besleyebileceğiniz bir türdür. Peki, bu türün özellikleri nedir? Kristal köpek balığı özellikleri ve bakımı başlığı altında maddeler halinde sıralayalım.

  • Yaşam süreleri 5 ila 10 yıl arasında değişkenlik gösterir.
  • Yumurta ile üreyen bu balıkların bakımları da oldukça zordur.
  • Sürüler halinde yaşamayı seven kristal köpek balıkları gayet sosyal canlılardır. Tek başına sürü dışında beslenmeleri tavsiye edilmemektedir.
  • Beslenme konusunda hem otçul hem de etçil olarak bilinin balıklardır. Ayrıca dip yemlerini ve yosunları yemekten keyif alırlar.
  • Hastalıklara karşı bedensel olarak oldukça dayanıklıdırlar. Ancak strese girmemeleri gerekirken tabiat nedeniyle pek mümkün değildir.
  • Genellikle su seviyesinin orta kısımlarında yüzerler.
  • Kristal köpek balıklarının cinsiyetini ayırmak oldukça zordur.
  • Genellikle dişi olan kristal köpek balıklarının gövdeleri, erkeklere oranla daha koyu renkli gözükmektedir. Balığın üreme dönemi geldiği zaman cinsiyet ayrımını yapmak bir tık daha kolaydır. Bu dönemde şişkinlikten kaynaklı gövdeleri daha iri halde gözükür.
  • Fiziksel görünüm olarak okyanus köpek balıklarıyla benzer özellik taşırlar. Işık altında vücudunu saran gümüş renkler parlar ve ortaya muazzam bir görsel şölen sunar.
  • Tamamen barışçıl, saldırgan olmayan bir canlıdır. Her türe karşı böyle olan kristal köpek balıkları büyüdükçe değişkenlik gösterebilirler.

Kristal Köpek Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kristal Köpek Balığı Bakımı Nasıl YapılırGünümüzde kristal köpek balığı özellikleri ve bakımı nasıl olduğunu merak edenler için öncelikle suyun balığa uygunluğu tartılmalıdır. Diğer akvaryum canlılarına oranla büyük bir balık olup, hatta büyüdükçe iri bir balık olmasından kaynaklı en az 300 litre su hacmine sahip akvaryum kullanılmalıdır. Bu asil hayvanlar için su ortalama 25 derece sıcaklıkta ayarlanmalı. Bu balığın sağlıklı gelişimi ve sağlığı için önemlidir.

Belirli seviyede yem tüketen kristal köpek balıklarının akvaryumu temiz kalabilmesi için kalan veya artan yemlerin alınması gerekmektedir. Bu da gözünüzü oradan ayırmamanızı gerektiren bir durumdur. Eğer akvaryumunuzda kristal köpek balığı var ise mutlaka bitki yerleştirin. Çünkü bu balık türü bitkili akvaryumları sever.

İçerisine konulan dekoratif malzemelerde sivri ve keskin kenarlı dekorlardan kaçının. Bu balığınıza zarar verebilir. Sakinliği ile bilinen saldırgan olmayan bu balıkların yanına her tür balık konulabilir. Ancak strese girdikleri zaman hastalanabilecekler veya ölebilecekleri düşünüldüğü zaman, hızlı hareket eden veya kıpır kıpır balıkları akvaryumda kristal köpek balıkları ile yan yana koymayın.

Diğer sakin balıklar ile akvaryumu paylaşmalarına müsaade edebilirsiniz. Yine de mümkünse kendi türüne ait balıklar koymanız onların kendilerini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Her ne kadar saldırgan olmasalar da, büyük balık küçük balığı yer sözünden yola çıkarak kendinden çok küçük balıklar ile aynı akvaryuma koymayın. Sağlıkları için suları sık sık temizlenmelidir.

Kristal Köpek Balığı Boyu ve Yaşam Alanı

Kristal köpek balıklarının yaşam alanları Güneydoğu Asya, Sumatra ve Borneo olarak bilinir. Peki, bu balık türünü akvaryumda beslemek isteyenler için merak konusu olan bir diğer özelliği boyunun kaç cm’ye ulaşacağıdır.

Ona göre akvaryum boyu seçmek isteyenler için söyleyebiliriz ki bu türün boyu en fazla 35 cm ‘ye kadar büyüyebilir. Ancak bu doğal ortamında gerçekleşen bir durumdur. Akvaryum da ise boyları 25 cm’ye ulaşır.

Kristal Köpek Balığı Beslenme Şekli Nasıldır?

Kristal Köpek Balığı Beslenme Şekli Nasıldır

Kristal köpek balıkları nasıl beslenir merak edenler için iki türlü açılım yapabiliriz. Doğal yaşam alanında yaşayan kristal köpek balıkları böcek veya larvalar ile beslenir. Ayrıca bitkiler de beslenmeyi severler. Eğer bu türü akvaryumda besliyor iseniz bu kadar zengin içerikle beslenen hepçil bir canlı için yem çeşitliliği arttırmak gerekir.

Taze ve pul yemlerin yanında tercihe göre onlara su pireleri gibi küçük canlı yemleri sunabilirsiniz. Çok bilinmese de küçük küçük doğranmış meyve parçalarını veya bezelye tanelerini çok severek yiyeceklerini belirtelim. Diğer köpek balıklarından ayıran bir diğer özelliği ise yosun ve alg yemeyi çok sevmeleridir. Hem etçil hem otçul demiştik.

Özellikle doğal yaşam alanında yaşayan kristal köpek balıkları için yosun vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Yüzen yemlere karşı bir isteksizliği görülen bu balıklardan dip yemlere yoğunlaştıkları gözlemlenmiştir. Aşırı yemek vermeyin. Siz verseniz bile kendilerini frenlerler ve ölçülü yemek yerler. Beslenme derecesi günde 2 veya 3 kez olmalıdır.

Kristal Köpek Balığının Mizacı

Her ne kadar ismi tam tersine yönlendirse de kristal köpek balıkları sakin yapılarıyla bilinir. Sürü halinde gezip sosyalleşmeye müsait canlılardır. Doğası gereği agresifleşme durumları olsa da normalde böyle bir mizaca sahip değildirler. Her canlıyla iyi anlaşıp saldırganlık özellikleri yoktur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu