Evcil Marketim
Kuş

Kuş Kafesi Bakımı

Kuşlar hassas canlılar arasında yer alır. Beslenme alışkanlıkları, doğal yaşamları, evcil ya da yabani türleriyle binlerce kuş türü dünya genelinde bulunuyor. Kafeste beslenen birçok kuş türünün yaşam alanları, kafes büyüklüğü ve beslenme şekilleri farklı olsa da kuş kafesi bakımı her kuş türünde özen gösterilmesi gereken bir rutindir. Kısa sürede bazı hastalıkları kaparak hasta olan kuşların, ölümcül sorunlarla karşılaşmaması için kafes bakımına özen gösterilmelidir.

Kuş Kafesi Bakımı
Kuş Kafesi Bakımı

Kuş Beslerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuş besleyen kişilerin öncelikle kuş türü hakkında bilgi sahibi olması ve özelliklerini bilmesi kuş kafesi bakımı konusunda önemlidir. Bazı kuşların yem, kurutulmuş böcek, solucan gibi beslenme alışkanlıkları vardır. Muhabbet kuşları daha küçük taneli yemlerle beslenirken, güvercin ve kumrular iri taneli tahıl ya da tohumlarla beslenir.

Kuş beslerken;

  • Kuş hakkında bilgiye ve kuş kafesi bakımı bilgisine sahip olmalı
  • Beslenme alışkanlıklarına göre yem verilmeli
  • Dar kafeste diğer kuşlarla bir arada tutulmamalı
  • Yavrular yabancı kuşlardan ayrılmalı
  • Her gün su ve yem değiştirilmeli
  • Beslenme kapları günlük olarak temizlenmeli
  • Kafes içi yıkanarak dezenfekte edilmeli
  • Kafes temizliğinde kullanılan kimyasallar detaylı olarak durulanmalı
  • Hasta kuşlar sağlıklı kuşlardan ayrı tutulmalı

Kuş beslerken öncelikle doğada yaşamaya alışkın olan hayvanların daha rahat olması adına emek verilmelidir. İri kuş cinslerinin gün içerisinde uçması sağlanmalı ve günlük kafes bakımları gerçekleştirilmelidir. 2–3 kuştan fazla bir arada kuşun olması, kuş kafesi bakımı yeterli alana sahip olmayı hastalıkların hızla çoğalmasına, tüm kuşların ölmesine neden olur.

Kafes Hijyenik Olmalı

Kafesler, kuşların tek yaşam alanlarıdır. Doğada yaşama alışık olan kuşlar için temiz alan önemlidir. Bazı kuşlar tamamen evcil olup, doğada uzun süre yaşayamazlar. Bunun nedeni ise kuşun verimli olarak uçamıyor olması, kafes kuşu cinsi olmasıdır. Dolayısıyla yaşam alanını sürekli temiz tutmak; iltihaplı enfeksiyon, ağız enfeksiyonu, ishal gibi ölümcül sorunlarla karşılaşılmasını önlüyor. Hijyen sadece kuş kafesi bakımı temizliği değildir. Kullanılan; yuvalık, tünek, aksesuar, beslenme kapları, ortam koşulları, kafes içi ve dışı temiz olmalıdır. Kafesin bulunduğu ortamın aşırı sıcak, aşırı soğuk ya da rutubetli olmaması önemlidir.

Kafes Tünekleri Temizlenmeli

Kafeste bulunan ve kuşların kaslarını geliştiren tüneklerin ahşap olması daha sağlıklı bir ortam sunar. Ahşap ya da plastik sürekli temizlenmesi gereken tünekler, aksi halde bakterilerin hızla çoğalmasına neden oluyor. Birden fazla kuşun aynı alanda olması, tüneklerin üzerinden bulunan dışkıların kuşların vücut bölümlerine bulaşması enfeksiyon riskini artırıyor. Kafes içerisinde bulunan tünekleri temizlerken belirli zamanlarda çamaşır suyu ile temizlemek ve çok iyi durulamak önemlidir. Kuşların ayaklarında ve gagalarında mantar oluşumlarının sebepleri arasında tünek hijyeni yer alıyor. Sirke damlatılan suya ayaklarını sokmasını sağlamak, gün içerisinde sağlıklı bir aktivite olacaktır.

Kafes İçi ve Dışı Temizlenmelidir

Kafesin sadece dışını temizlemek yeterli hijyeni sağlamaz. En ideal temizlik su ile yapılan temizlik olacaktır. Bu nedenle kafes büyüklüğüne ve ortamına göre yıkanması ve güneşte kurutulması mümkün ise kafes temizliğinde bu yöntem kullanılmalıdır. Büyük kafeslerde ise durulama mümkün olmadığı için solunum yoluyla zehirlenmeleri önlemek adına kimyasal temizliği yapılmamalıdır. Su ve sirke ile günlük temizliği yapmanız daha sağlıklı bir yöntemdir.

Kafeste Bulunan Beslenme Kapları Temizlenmeli

Kafes içerisinde yaşayan kuş sayısı birlikte yaşama alışkın olan türlerde dahi oldukça az olmalıdır. Kuşların tamamına yayılan hastalıklar neticesinde kuşların kurtulması mümkün değildir. Evinizi temizlediğiniz gibi rutin temizliği kuşlarınızın kafesleri için de yapmalısınız. Kafes içinde bulunan su ve mama kaplarında, kuşların ayaklarından gelen dışkılar nedeniyle bakteri hızla çoğalır.

Ağız yoluyla enfeksiyon kaparak ölebilirler. Yem kaplarını temizlerken günlük yem koymalı ve ertesi gün yenisiyle değiştirmelisiniz. Su kapları da günlü olarak değiştirilmeli, kuşunuzun su içme oranı takip edilmelidir. Su içerisine zamanla vitamin gibi sağlıklı takviyeler katabilirsiniz.

Kuş Kafesi Bakımı
Kuş Kafesi Bakımı

Kafeste Hasta Kuşlar Nasıl Bakılır?

Hasta olan kuşu hemen ayrı bir kafese alarak diğer kuşlardan uzakta tutmalı ve daha özenli bakım göstermelisiniz. Kuşun ishal olması nedeniyle kafesin her yerini dışkılaması mümkün olabilir. Bu gün içerisinde birkaç kez temizlik yapmanız anlamını taşır. İshal durumunda kuşunuzun bulunduğu ortamı her pislettiğinde sabırla temizlemeli, ishali kesmek adına suyuna vitamin katmayı kesmelisiniz.

Sade su, tuzsuz ve yağsız suda haşlanmış pirinç lapası verilmelidir. Bu yöntemle ishali kesilirken temiz bir ortamda hızla iyileşmesi sağlanır. Veteriner tarafından önerilen ishal için ilaçlar da muhakkak kullanılmalıdır. Enfeksiyon durumunda ise hızla yayıldığını göze alarak birkaç saat dahi ihmal etmeden iltihap için önerilen ilacı kullanmalısınız. Aksi halde ertesi gün içerisinde kaybetmeniz mümkün olabilir.

Kafes Bakımında Kafesin Boyutu

Kafesin çok küçük olması, beslenme kaplarının dışkılama alanına yakın olması anlamına gelir. Tünek üzerinde duran kuşlarınızın beslenme kaplarını tünekten daha uzağa koyacak bir alan açmalısınız. Tek kuş baksanız dahi, türüne ve boyutuna uygun bir kafeste rahat yaşamasını desteklemelisiniz.

Geniş ve rahat bir kafeste kuşlarınızın sadece bir alana dışkılama yaptığını göreceksiniz. Bu temizliği kolaylaştıran bir yöntemdir. Aynı zamanda; yem, kum, su ve diğer gıda ürünlerinin pislenmemesine katkı sağlıyor. Kuş bakımında güvercin beslerken belirlenen alanlar, kuşların beslenme koşullarına uymuyor. Kuşların tünek üzerinde rahatlıkla durabilmeleri, aralarında mesafe olması zorunludur.

Kafes Bakımında Beslenme Kapları Zeminden Yüksek Olmalı

Gün içerisinde uçursanız da günün büyük bir saati size bağlı olarak kapalı geçiyor. Dolayısıyla dar bir alanda oksijen alımı, temiz hava sirkülasyonu, beslenme daha zorlaşıyor. Yerden beslenme yöntemi tamamen sağlıksız olup, çoklu kuş beslendiğinde yem kapları kafes zemininin yukarısına sabitlenmelidir. Dışkılama alanı genellikle kafes zeminidir. Bu nedenle kuşların temasını zeminden kesebilmek için kafes büyüklüğüne göre çok fazla kuş bir arada olmamalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.