Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Siyah Moli Balığı Bakımı Ve Özellikleri

Moli balıkları, kolay bir şekilde üreme özelliğine sahip balıklardır. Farklı renklere sahip olan Moli balığı, uygun ve kolay ulaşılan bir balık türüdür. Süs balığı olarak akvaryumları süsleyen bu siyah moli balığı bakımı ve özellikleri farklıdır. Amerika balık türleri arasındadır. Desenleri, renkleri, şekil varyetesi farklıdır. Melezleşerek farklı renklerde olabilirler.

Siyah Moli Balığı Genel Özellikleri

Kolay bakımı ile tercih edilen Moli balığı, su kirliliğine karşı oldukça hassastır. Beyaz beneklerin oluşması, mantar gibi hastalıklara anında tepki gösterir. Hastalanmaması ve bu hastalıklara yakalanmaması için suyunu temiz tutmalısınız.

Erkek Moli balıkları sürekli üremek ister. Dolayısıyla akvaryumda 1 erkek Moli balığına karşı, 2–3 dişi Moli balığı olmalıdır. 21–28° ısıda yaşarlar ve üreme ısısı ise 26° olmalıdır. Su sertliğini 20–30 dGH olarak hazırlamalısınız. 20 lt hacimli su alanında rahatlıkla yaşarlar. 3–5 sene ömre sahip olan Moli balıkları arasında olan balon Moli balıklarının daha uzun yaşadığı gözlemlenmiştir.

Cinsiyet ayrımı yapmak adına erkeklerin daha zayıf, narin bir vücuda sahip olduğunu bilmeniz yeterlidir. Anal yüzgeçlerin sivri olması belirleyici özellikler arasındadır. Dişi Moli balıkları ise daha şişkin yapıya sahiptir. Peki, Moli balıklarının bakımı, siyah moli balığı bakımı ve özellikleri nelerdir?

Moli Balığının Bakımı Nasıldır?

Siyah Moli Balığı Bakımı Ve Özellikleri
Siyah Moli Balığı Bakımı Ve Özellikleri

Moli balıklarının sertlik derecesini belirtmiştik. Bu sertlik onların yaşayabildiği orandadır. PH değeri ise 7,0–8,5 arasında olmalıdır. Sıklıkla üreyen Moli balıklarının, daha geniş bir akvaryumda yaşaması bakımlarında önemlidir. Pul yemlerle beslenen Moli balıkları, su üzerinden beslenir.

Yüzgeç ile beslenen bazı balıklar için iyi bir yem olacağından, bu tür beslenen balıklarla aynı ortamda kalmamalıdır. Soğuk suyu fazla sevmeyen Moli balıkları için ideal seviye 26–28° olmalıdır. Türler arası sürü psikolojisini sever, bu nedenle beslemeleri 6 Moli balığı gruplarına ayırarak yapabilirsiniz.

Moli Balığı Üremesi

Moli balığı üremesi için öncelikle şişkin olan dişileri ayırarak başlayabilirsiniz. Sivri yüzgeç mevcutsa bu erkek Moli olduğunu gösteriyor. Üreme sistemi gelişmiş olan erkek Moli balıkları dişileri pek fazla rahat bırakmaz.

28 günde gebelik süreci sona erer. Bitkilerin fazla olduğu tank içerisinde rahatlıkla doğurabilirler. Bazı tanklarda doğum için yeterli alan olmayabilir. Yavruların sağlıklı doğması adına yavruluk alabilirsiniz. 2–3 haftalık süreçte yavruluk içerisinde kalabilirler. Genellikle ayda bir yavru veren Moli balıkları hızla çoğalır.

Moli Balıklarının Hamilelik Süreci Nasıldır?

Siyah Moli balıkları, dişi olarak şişkin bir yapıda olsa da hamilelikte bu şişlik gözle fark edilir boyuta ulaşır. Anüs kısmı siyahlaşır ve bu durum Moli balığınızın hamile olduğunu gösteren belirtiler arasındadır. Hamile kaldığında daha ıssız alanları tercih edecek bir yapıda olur. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte yavrularını koruma içgüdüsüne giren Moli balığınızı yavruluk alanına almanız, ona rahat bir doğum yaşatmanızı destekler.

Moli Balığı Türleri Nelerdir?

Balık satış yerlerinde görebileceğiniz bazı Moli balık türleri yer alır. Tercih edilme sebepleri arasında renkleri, desenleri ve kolay üremesi vardır. Bakımı kolay balık türleri arasındadır. Renkleri; gümüş, siyah, yeşil, altın, somon gibi renklerdir. Desenleri her birine farklı güzellik katıyor. Hangi Moli balık türlerinde siyah moli balığı bakımı ve özellikleri aynıdır?

Moli balık türleri;

  • Siyah Moli
  • Balon Moli
  • Ayı Moli

Moli türleri bazen farklı balık türleriyle melezleşebilir. Bu sefer ortaya birbirinden farklı renklerde Moli balıkları çıkar. Moli balıklarının kısa ya da daha uzun yüzgeçleri, farklı kuyrukları olan türleri de bulunur. Beslenme biçimleri, ortamları hemen hemen aynıdır.

Moli Balığı Beslenmesi

Moli balıkları Amerika’da yaşayan balık türleri arasındadır. Doğal yaşamında bitki, kabuklu, yosun, böcek gibi besinlerle hayatlarını sürdürürler. Akvaryum içerisinde ise doğal ortamlarını aratmayacak besin türlerine ihtiyaç duyar. Yem konusunda fazla seçici değildir. Bu nedenle hazır ya da canlı yem ile beslenebilir.

Bunun haricinde evinizde hazırlayacağınız ıspanak haşlama, akvaryum bitkisi, alg ve salatalık ile beslenebilirler. Fazla olmamak kaydı ile düzenli bir besleme yapabilir pul yemlerle besleyebilirsiniz.

Günde ne kadar yem vermeniz gerektiği konusunda akvaryum satıcısına danışabilirsiniz. Proteini yüksek olan; kan kurdu, artemia ve tubifex kurdu ile beslemeniz oldukça yararlıdır. Peki, siyah moli balığı bakımı ve özellikleri arasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Moli Balığı Beslerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Siyah Moli Balığı Bakımı Ve Özellikleri
Siyah Moli Balığı Bakımı Ve Özellikleri

Moli balıklarında görülen hastalıklar arasında mantar ya da beyaz benek hastalığı ölümcül olabilir. Akvaryum suyunu temiz tutarak ve akvaryum tuzu kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Olgun bir tank daha sonradan gelen bitkiler nedeniyle hastalığın önüne geçer. Doğru beslenme, sabit ısı ve hijyen bu hastalıklardan korur. Moli balıklarının bir özelliği canlı doğuran dişi Molilerle aynı ortamda yaşayabilmesidir.

Birlikte yaşayabilen oldukça barışçıl balık türleri arasındadır. Çöpçü balığı, sazangiller, lepistes, küçük tetra ve vatoz türleri ile mutlu bir şekilde yaşamaları mümkündür. Yüzgeç yeme alışkanlığı olan balık türleri ise kesinlikle aynı akvaryumda olmamalıdır.

Akvaryum Seçerken Ne Yapılmalıdır?

Akvaryum seçiminizde öncelikle hızla çoğalacak olan Moli sürüsüne sahip olacağınızı bilmelisiniz. Bu nedenle en az 20 lt hacme sahip olan akvaryumları tercih etmelisiniz. Akvaryum içerisinde su yüzeyinden beslenen Moli balıkları için yemleri su yüzeyinde bırakmalısınız.

Zeminde ise bitki, alg türleri ve doğuma hazırlıklı olmak adına yuvalık koymalısınız. Moli erkek balıklar sürekli dişilerin peşindedir. Tek dişi Moli’nin bununla başa çıkması mümkün olmaz. Üreme içgüdüsü gelişmiş olan Moli balıkları için akvaryumda birden fazla dişi Moli olmalıdır. Böylelikle hobinize renkli bir başlangıç yapmış olursunuz.

Sizlere alışan ve tanıyan balıklarınızla hayatınıza renk katabilirsiniz. Moli balıklarının dost canlısı yapısı olduğunu unutmamalı, saldırgan balık türlerini akvaryuma asla sokmamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.