Sürüngenler

Su Kaplumbağalarında Kabuk Deformasyonu

Evcil Marketim

Evcil hayvanlar sınıfında bulunan ve oldukça fazla sevilen hayvanlardan bir tanesi de su kaplumbağalarıdır. Su kaplumbağaları uygun ortam ve gerekli düzenlemelere uyularak beslenmediklerinde sağlıklarında bozulma olması kaçınılmaz bir durumdur. Kabukları, gözleri veya diğer belirtileri takip ederek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamaya çalışmak önemlidir. Bakımlarına eşlik eden en önemli bileşen beslenmedir. Beslenmesi üzerinde durulması ve sağlığı için önemli olan vitaminlerle zenginleştirilmiş bir düzende verilmesi gerekir.

Aksi durumda kabuklarında başlayan değişim bazı olumsuz durumların yaşanabileceğinin işareti olarak algılanmalıdır. Su kaplumbağalarında kabuk deformasyonu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Kabuğun yumuşaması kemik hastalıkları sınıfında yer alan bir rahatsızlıktır. Hastalığın en temel nedeni beslenme hatalarına dayandırılır. Su kaplumbağanızın acı çekmesine ve ölmesine bile neden olabilecek derecede önemli bir hastalık olması dikkatli davranılmasını zorunlu hale getirir.

Kaplumbağaların Kabukları

Kaplumbağaların Kabukları

Yeni doğan su kaplumbağaları yumurtadan çıktıktan sonra uygun bir beslenme ile gelişimlerini tamamlamaya devam ederler. Kabukları henüz yumuşak şekilde olmasından dolayı ek beslenme ile sert bir hal alması beklenir. İstenen sertliğe ulaşması için tahminen 1 sene kadar süre geçmesi beklenir. Yeterli kalsiyum ve D vitamini alması halinde bu süre sonunda yeterli kabuk sertliği yakalanabilir. Aksi durumda yetersiz beslenmenin neden olacağı su kaplumbağası kabuk deformasyonu sorunları görülmeye başlanır.

Kabukta Karşılaşılan Sorunlar

Kabukta Karşılaşılan Sorunlar

Kabukta yaşanan deformasyonların genel nedeni için farklı seçeneklerden bahsetmek mümkündür. Evcil hayvanınızın ne zaman kabuğuyla alakalı sorun yaşadığını anlamak için bazı işaretleri takip etmek önemlidir.

Bunların arasında:

  • Üst kabuğun bazı yerlerinde çökmeler olabilir,
  • Kabuğun kenarlarında kıvrılmalar yaşanır,
  • Vücudun gelişimi yavaşlar veya durur,
  • Gaga ve tırnaklarda değişim başlar,
  • Gaganın ve tırnakların olması gerekenden daha hızlı uzadığı fark edilir.

Bu tablo su kaplumbağalarında kabuk deformasyonu olarak adlandırılan kemik rahatsızlığının evcil hayvanınızda da bulunduğunu anlamak için fazlasıyla yeterlidir. Veteriner hekimden destek almak ve ciddi sorunlara yol açmadan önlem almaya çalışmak en doğru seçenek olur.

Neden Kabuk Deformasyonu Yaşanır?

Kabuk deformasyonunun yaşanmasında en belirgin nedenler genelde beslenme kaynaklıdır. Kısa süreli beslenme bozukluklarında karşı karşıya kalmak zor olsa da uzun süreli dengesiz beslenmelerde sıklıkla karşılaşılan bir kemik hastalığıdır. Genel olarak kalsiyum ağırlıklı beslenmesi gereken kaplumbağanızın bunun olmaması halinde bir takım eksiklikler yaşadığı anlaşılır. Aynı zamanda D vitamini eksikliği sonucunda da olabilir.

Alınan günlük beslenmenin fosfor bakımından daha zengin veya kalsiyum oranından daha düşük olması da sıkça karşılaşılan nedenler arasındadır. Beslenme dışında neden arayanlar için en belirgin başka neden yeterince ultraviyole ışık alınmamış olmasıdır. Bu da kaplumbağanızın gelişiminde sorun olması için yeterli bir nedendir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Nasıl Tedavi Edilir?

Petshop aracılığı ile satışı yapılan su kaplumbağalarının bu süre içinde yetersiz şekilde beslenmesi hastalığın başlangıç evresi sayılabilir. Veteriner hekim önerilerine göre tedavi edilmesi gereken su kaplumbağalarının veteriner önerisi dışında tedavi edilmesi olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Erken dönemde fark edilen hastalığın tedavisi daha kısa sürecektir.

Beslenme eksikliği nedeniyle yaşanan hastalık için en etkili tedavi genel olarak beslenme düzeninin değiştirilmesidir. D vitamini ve kalsiyum ağırlıklı şekilde bakım yapılması için ek içerikler kullanılır. Lezyon, ülser ve yaraların oluştuğu ileri vakalarda antibiyotik kullanımına başlanır. Bu şekilde yapılan tedavi ile su kaplumbağalarında kabuk deformasyonu sorunundan kurtulmak mümkün hale gelir.

Yaşadığı Ortamın Değişimi

Ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikeli bir hastalık olduğunun unutulmaması gerekir. Bunun için nedenleri konusunda bilgi sahibi olmak bu etmenlerin ortadan kaldırılması anlamına gelmelidir. Sürüngen sınıfından olan ve sahibinin bakımına muhtaç şekilde yaşayan kaplumbağanızın yaşadığı alanın da uygun şekilde düzenlenmesi önemlidir. Yeterli ultraviyole ışığı almayan su kaplumbağalarının bu konuda ek malzemeler ile akvaryumlarının değiştirilmesi önemlidir. Beslenmesinde tek düze şekilde hareket etmek de bir başka sorun olacaktır. Bunun için veteriner görüşü alınmalıdır.

Tedavinin Süresi

Tedavi için izlenen yol ve tahmini süre birçok etmene göre değişiklik gösterebilir. Hastalığın ne zaman tespit edildiği ilk bakılması gereken durumdur. İleri seviyede yaraların kabuk üzerinde ve içinde dağılmış olması sorunu ile karşı karşıya gelinir. Bu durum tedavinin da zorlaşması ve uzaması demektir. Antibiyotik uygulamalarının zorunlu duruma gelmesi de tedavinin başka bir ayağını oluşturur. Bu etmenlere ek olarak su kaplumbağanızın ne oranda dirençli olduğuna bakarak tedavinin ne kadar süre daha desteklenmesi gerektiğine karar verilmesi önerilir.

Kabuk Çürümesi ve Sonuçları

Kabuk Çürümesi ve Sonuçları

Kabuk deformasyonlarının ileri seviyede olması ve geç tedaviye başlanması kabuğun çürümesi olarak adlandırılan duruma gelinmesine neden olur. Kabuk çürümesi kaplumbağa ölümlerinde en üstlerde bulunan etmenler arasındadır. Kabukta yer alan hastalığın tedavi edilmeye başlandığı zamandan sonra bile riskin hala devam ettiği anlaşılmalıdır.

Ortalama şekilde bu hale gelen bir su kaplumbağasının tedavi için yaklaşık 6 ay gibi bir süreye sahip olması gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini kombinasyonları ile ölümle karşı karşıya kalınmasının önüne geçilmek için uğraşılır. Veteriner önerisinden farklı bir yolda ilerlemek oldukça sakıncalı olacağından dikkatli davranmak hastalığın seyri açısından önemlidir.

Nelere Dikkat Edilir?

Su kaplumbağası sahiplerinin iyi bir gözlemci olması gerekir. Kemik hastalıkları ile karşı karşıya kalınma sıklığı fazla olduğundan beslenme ve yaşam ortamının iyileştirilmesi sürüngen bakımlarında önemli yer tutar. Buna ek şekilde kabukların yumuşaması, gelişimde gerilik tarzı sorunlar da olabilir. Veteriner kontrollerini aksatmamak ve önerilen ek takviyeleri beslenme düzenine eklemek evcil hayvanınızın sağlıklı olması açısından da gereklidir. Dikkatli olarak bir daha aynı durumu yaşamasının da önüne geçmek mümkün hale gelir. Yaşam ortamı da bu kriterlerden biridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu