Evcil Marketim
Kedi

Tekir Kedilerin Özellikleri Ve Bakımı

Her sokakta rastladığımız tekir kediler melez bir ırktır. Sokakta görülen kedilerin %98’i tekir kedidir ve bu nedenle sokak kedisi olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu yazımızdan tekir kedilerin özellikleri ve bakımı ile ilgi bilgiler öğrenebilir, karakteri, beslenmesi ve ne kadar yaşadıkları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Karakter Özellikleri

Melez bir ırk olduğu için kesin bilgiler vermek güçtür. Her bir kedi farklı özelliklere ve kişiliğe sahiptir. Diğer kediler gibi günde en az 16 saat oynayan tekir kedilerin uykudan kalan vakitlerinde yapmaktan en çok keyif aldıkları şey oyun oynamaktır. Oyun söz konusu olduğunda oldukça hareketli olan tekir kediler kedi oyuncaklarıyla oynamayı da çok severler ve siz bırakmadığınız sürece oynamayı bırakmazlar.

Sokaktan ya da barınaktan sahipleneceğiniz bir tekir kedi ev ortamına çabuk alışır. Ev içerisinde keşfe çıkar, ne nerededir öğrenir ve kolayca uyum sağlar. Diğer hayvanlarla bir arada tutulduğunda sosyal bir kedi olmakla beraber yavruyken sahiplenildiğinde daha sakin ve uysal olarak yetiştirmek mümkün. Ayrıca yoğun tempolu çalışan ya da kediye fazla vakit ayıramayacak kişilerin tekir kedi bakmamaları önerilir. Çünkü kediler sahiplerine alıştığında onsuz kalmaktan ve evde tek kalmaktan hoşlanmazlar.

Tekir Kedilerin Özellikleri Ve Bakımı
Tekir Kedilerin Özellikleri Ve Bakımı

Fiziksel Özellikleri

Tekir genellikle orta boyutludur fakat kendi arasında birçok alt türe ayrıldığı için türlere göre fiziksel özellikleri de farklılık göstermektedir. Genel olarak gözleri yuvarlak, badem şeklinde ya da büyüktür. Kuyrukları uzun ve oldukça tüylüdür. Kulakları orta büyüklükte ve diktir. Yüzü vücudu ile orantılıdır ve kiloları 2 ila 8 kilo arasında değişiklik göstermektedir.

  • Uzun tüylü tekir
  • Klasik tekir (uskumru)
  • Renkli tekir
  • Lekeli tekir
  • Benekli tekir

Gibi 50’ye yakın rengine göre isimlendirilmiş kedi çeşidi vardır ve her kedi farklı özelliklere sahiptir.

Tekir Kedi Bakımı

Türlerine göre farklı tüy yapılarına sahip oldukları için bakım ihtiyaçları da kediden kediye farklılık göstermektedir. Kısa tüylü olanları haftada bir kere taramak yeterli olacaktır. Uzun tüylü tekir kedileri ise düzenli olarak haftada en az iki kere tüy bakımı yapmak gerekmektedir. Melez olmalarının etkisi sayesinde daha dayanıklı bir yapıya sahip olan tekir kedilerin dışarıdan ya da başka kedilerden hastalık kapma ihtimali de diğer kedilere oranla daha düşüktür. Kulak ve göz çevreleri haftada en az bir kere kontrol edilmelidir. Nemli bir bez veya hayvanlar için üretilen ıslak mendiller yardımı ile temizliği yapılmalıdır. Kum kabının da temizliğine dikkat edilmeli, gün aşırı kum küreğiyle kumdaki pislikler toplanmalıdır.

Yavru Tekir Bakımı

Oldukça zeki olan bu türde tuvalet eğitimi için birkaç kere göstermek yeterli olacaktır. Süt tek başına verildiğinde mide hastalıklarının meydana gelmesine sebep olacağı için ılık su ile karıştırılıp verilmesi önerilir. Ayrıca boğazına kaçan tüyleri temizlemek için haftada bir iki kere yoğurt verilmelidir. Sağlıklı ve düzgün bakımı için beslenmesi kadar fiziksel aktiviteleri de oldukça önem taşımaktadır. Egzersiz yapmaları ve oyun oynamasına olanak sağlanmalı, enerji atmalarına yardımcı olunmalıdır.

Tekir Kedilerin Beslenmesi

Yeterli ve sağlıklı beslenmeleri tekir kedilerin özellikleri ve bakımı için önemli bir noktadır. Beslenme de en dikkat edilecek en önemli unsur kedinin yaşıdır. Bir yaşından küçük ise yavru kedi olarak tanımlanır ve yavru kedi mamasıyla beslenmesi gerekir. 1-7 yaş arasındaki kediler yetişkin kedidir ve yetişkin kuru mamasıyla beslenmelidir.

7 yaşından büyük kediler de yaşlı kedilerdir ve yaşlı kedi mamasıyla beslenmeye özen gösterilmelidir. Bu kuru mamalarda ağız ve çene yapıları, ihtiyacı olan vitamin ve mineraller gibi birçok özellik göz önüne alınarak üretilmiştir. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kediler için özel içeriklere sahip kısır kedi mamaları kullanmalarına dikkat edilmelidir.

Tekir Kedilerin Özellikleri Ve Bakımı
Tekir Kedilerin Özellikleri Ve Bakımı

Sağlık Durumu

Uzun ömürlü ve sağlıklı olmaları için tekir kedilerin özellikleri ve bakımı konusunda özenli davranılmalı, bakımları aksatılmamalıdır. Sağlık sorunları Hakkında net bilgi vermek zordur ancak melezlendiği ırka bağlı olarak kalıtsak hastalıklar taşıyabilir. Düzenli veteriner kontrollerine götürmek olası bir hastalığın tedavisini yaptırarak ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Kaliteli mamalar ile beslenmeleri gereken tekir kediler, uyumayı ve yemek yemeyi çok severler. Bu yüzden hareketsiz kalma durumlarında kilo almaya yatkın oldukları için aktivitede bulunmalarına özen gösterilmeli veya hareketlilik durumuna göre yeme programları uygulanmalıdır.

Ne Kadar Yaşar?

Sokakta yaşayan kedilerin sağlık sorunları ile evde yaşayan kedilerin sağlık sorunları arasında oldukça büyük farklar mevcuttur. Ayrıca sokakta yaşayan kedilerin karşılaştığı tehlikeler de göz önüne alınmalıdır. Evde yaşayan tekir kedilerin özellikleri ve bakımı dikkate alınarak yaşadığında ortalama ömürleri 16 yıl iken sokakta yaşayanlar için bu sayıdan söz etmek pek de mümkün olmayacaktır.

Hamile Kalma Süreleri

Kediler tam yetişkinlik dönemine girmeden asla çiftleştirilmemelidir. Gebelik süreleri standart olmakla beraber ortalama 64 – 67 gün içerisinde doğum gerçekleşir. Zamanında çiftleşme olmadığında hem kedilerin hem de yavruların sağlıkları tehlike altına girebilir.

Kaç Yavru Doğururlar?

Net bir sayı vermek doğru değildir cinsin yavru sayısı değişiklik gösterir. Genel olarak her batında 2 ila 5 arasında yavru dünyaya gelmektedir. Evcil kedilerin doğum sayıları kontrol altına alınabilirken sokakta yaşayan kediler için bu pek mümkün değildir. Bu yüzden ve yavru sayısının normalden fazla olması gibi durumlarda istenmedik olaylar meydana gelebilir. Tekir kediler yavrularını temizledikten sonra hemen onları emzirirler.

Tüy Dökümü

Tüylerin yapısına göre çok az, orta veya çok tüy dökeni vardır. Tüy dökme durumunun fazla olduğu zamanlarda tarama sıklığı haftada birden 2-3 kereye çıkarılabilir. Ayrıca beslenmelerinin ve sağlık durumlarının da tüy dökme konusunda oldukça etkili olduğu unutulmaması gereken bir noktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.