Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Yaşlı Kedilerde Diş Dökülmesi

Her yaş aralığındaki kedide çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Yaşlı kedilerde ise bu oran daha fazladır. Kedilere ilişkin sık görülen hastalıklardan biri de diş ve ağız eti problemleridir. Ağız ve diş sağlığı kedilerin yaşamını büyük ölçüde etkiler ve tedavi edilmediği takdirde çeşitli hastalıklara sebep olabilir.

Genel olarak kedilerde diş hastalıkları yaygın görülür ve kediler yaşlandıkça diş problemleri artar. Özellikle yaşlı kedilerde diş dökülmesi oldukça sakıncalı bir problemdir. Bu yüzden düzenli ağız bakımı yapılması çok önemlidir.

Yaşlı Kedilerde Diş Dökülmesi
Yaşlı Kedilerde Diş Dökülmesi

Kedilerin Dişleri Neden Dökülür?

Kediler doğduktan ortalama on beş gün sonra diş çıkarmaya başlar. Çıkardıkları süt dişleri ise yaklaşık 5-6 aylık olduklarında kendiliğinden dökülür. Yavru kedilerin birkaç aylıkken süt dişlerinin dökülmesi son derece normal kabul edilir.

Ancak yetişkin ve yaşlı kedilerde diş dökülmesi normal bir durum olarak görülmez. Kedilerin, zaman içinde yedikleri besinlere göre dişlerinde hassasiyetler oluşabilir. Vaktinde tedavi edilmeyen diş plakları ve diş çürükleri zamanla iltihaplanır ve pek çok probleme yol açar. Diş dökülmesi problemleri, pek çok durumdan kaynaklanabilir. Kedilerin diş bakımının ihmal edilmesi diş dökülmesi riskini arttırmaktadır.

Kedilerde Oluşan Diş Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde diş ve diş eti iltihabı, diş apsesi, kırık dişler ya da diş dökülmesi gibi pek çok diş problemine rastlanmaktadır. Bu gibi diş sorunlarının temelinde yatan durum başka bir hastalık olabilir.

Kedilerde Diş Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde gelişen hastalıkları anlamak her durumda çok kolay değildir. Belirtiler bazı durumlarda son derece açıkken bazı hastalıklarda ise çok sınırlıdır.

Ancak genel hastalık durumlarında pek çok kedide görülen ortak davranış; her zamanki hareketlerinin değişmesi olarak nitelendirilebilir. Kediler her zamankinden daha huzursuz, daha iştahsız ya da daha saldırgan olabilir.

Kedilerde diş sağlığının kötüye gittiğini gösteren birkaç temel belirti vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Kedinin her zamankinden daha az mama yemesi
  • Mama yerken çiğneme problemleri yaşaması
  • Ağız kokusu
  • Diş etlerinde kızarıklık veya şişme
  • Diş dökülmesi
  • Ağzın sadece bir tarafı ile besin tüketilmesi
  • Yüzün şişmesi
  • Diş etlerinde kanama

Kediler kendilerini daha az temizleyebildikleri için tüylerinde oluşan dağınık görüntü

Bu gibi belirtiler, kedilerde diş problemlerinden kaynaklı olarak görülebileceği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir.

Kedilerde Diş Dökülmesini Engellemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kedilerde diş dökülmesini ve diğer diş problemlerini engellemek için düzenli aralıklarla ağız temizliği yapılmasına özen gösterilmelidir.

Diş çürükleri ya da diş yüzeyinde biriken plak ve tartar zamanla dişlerdeki hassasiyeti arttırmaktadır. Bu da yaşlı kedilerde diş dökülmesi gibi problemlere yol açar.

Diş problemlerinin önüne geçmek için yapılması gereken birkaç şey şu şekilde sıralanabilir:

  • Veteriner hekimler tarafından düzenli aralıklarla kedilerin dişleri kontrol edilmelidir.
  • Kedilerin dişlerindeki tartar ve plak oluşumunu engellemek için diş macunu ve fırça ile belli aralıklarla temizleme işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Diş sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek, kaliteli kedi mamaları kullanılmalıdır.
  • Eğer kedinin dişinde bir hassasiyet söz konusuysa ve kedi çiğneme problemi yaşıyorsa geçici olarak ıslak kedi mamaları tercih edilebilir.
  • Islak mamanın devamlı kullanımı kedilerin diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ancak yaşlı kedilerde çiğneme güçlükleri olabileceği için ıslak mama tercih edilmelidir.
  • Kedilere çok fazla ev yemeği yedirilmemelidir. Özellikle kemikli yemekler, kedilerin dişlerine zarar verebilir.
  • Kedilerin dişlerine zarar verebilecek sivri oyuncaklarla oynamasının önüne geçilmelidir.
    Yaşlı Kedilerde Diş Dökülmesi
    Yaşlı Kedilerde Diş Dökülmesi

Kedilerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşlı kedilerde diş dökülmesi gibi rahatsızlıkların önüne geçebilmek için, kedilerde diş temizliği erken yaşta başlamalıdır.

Diş bakımı kedinin yavru olduğu dönemlerde başlarsa, kedi bu duruma alışır ve zaman içinde temizleme işlemi sırasında daha sakin durur.

Kedilerde diş temizleme işlemine erken başlamak, ileride meydana gelebilecek pek çok sorunun da önüne geçer. Kedilerde diş fırçalama ise, ağız ve diş bakımının en önemli parçası olarak kabul edilir.

Kedilerde Ağız Bakımı İçin Gereken Ürünler Nelerdir?

Kedilerde ağız ve diş bakımının sağlanması için birkaç malzeme gerekmektedir. Bunlar şu şekildedir:

  • Steril gazlı bez
  • Kediler için özel üretilen ve hayvansal aromalar ile tatlandırılan diş macunları
  • Kediler için üretilen diş fırçaları
  • Ağız bakım spreyleri
  • Ağız bakım jelleri

Bunların yanı sıra daha doğal yolları tercih ediyorsanız, kedilerde diş bakımı için yumuşak bir fırça yardımıyla karbonat ve su uygulaması yapabilirsiniz.

Aynı zamanda diş eti problemleri ve plak konusunda etkili olan hindistan cevizi yağını kullanarak da kedilerinizin dişini fırçalayabilirsiniz. Ancak bu noktada yağın miktarına dikkat etmek önem taşımakta. Hindistan cevizi yağı, beş kiloluk bir kedinin ağız bakımı için yarım çay kaşığından daha fazla kullanılmamalıdır.

Kedilerin Dişi Nasıl Fırçalanır?

Diş fırçama işlemi, kedilerde pek çok diş probleminin önüne geçer. Kedilerin dişlerinde biriken plak ve tartar oluşumunu bu sayede en aza indirmeniz mümkündür. Ancak kedilerin dişini fırçalamak o kadar kolay bir işlem değildir. Kediler bu durumdan kaçabilir ve tepki gösterebilir.

Kedilerin dişini fırçalamak için bazı püf noktalar ise şu şekildedir:

  • Öncelikle kedinizi diş macunu ile tanıştırın. Diş macunundan biraz alıp kendi parmağınıza koyarak koklamasını ve macuna aşina olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinin alışması açısından parmağınıza sıktığınız diş macununu biraz dişlerine değdirin.
  • Parmağınıza bir bez sarıp üzerine diş macunu sıkarak kedinizin dişlerini ovabilirsiniz. Bu sayede diş fırçasından önce duruma aşina olacaktır.
  • Ardından kediler için özel olarak üretilen diş fırçalarından alarak, kedinizin dişini daha kolay bir şekilde fırçalayabilirsiniz.

Kedinizin diş ve ağız bakımına dair gereken her şeyi yapsanız dahi veteriner hekim düzenli aralıklarla kedinizin ağız ve diş sağlığını kontrol etmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.