Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi

Ağız ve diş sağlığı, her canlıda önemsenmesi gereken bir durumdur. Köpeklerinizde, bu konuda herhangi bir olumsuz görmeniz halinde veteriner hekime gitmeniz gereklidir. Çünkü ağı ve diş sağlığı, köpekler için de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Köpeklerin diş sağlığının olması, onlar için hayati önem taşımaktadır. Bu bakımdan köpeklerin, düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekir.

Çünkü her canlı gibi köpeklerde insanlarla iletişim kuramaz ve sorunlarını anlatamazlar. Onların sorunlarını, takip etmek bizlerin görevidir. Köpeklerde diş sağlığı her yaşta önemlidir. Köpeklerde diş dökülmesi sadece yavru köpeklerde yaşanan olağan bir durumdur. Ancak yaşlı köpeklerde diş dökülmesi olağan bir durum değildir. Özellikle yaşı ilerlemiş olan köpeklerde diş dökülmesi sorunu ile karşılaştığınız zaman mutlaka veteriner hekime gitmeniz gereklidir.

Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi
Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi

Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi Yaşanması Normal Bir Durum Değildir

Köpekler için dişler, hayati bir önem taşımaktadır ve onların sağlığı için son derece önemlidir. Bir köpeğin diş dökülmesi yaşaması sadece yavru iken gerçekleşir. Bu da oldukça olağan bir değişimdir. Ancak yaşlı köpeklerde diş dökülmesi normal bir durum değildir. Yaşlı köpeklerde diş dökülmesi yaşanmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bunun için köpeğinizi mutlaka veteriner hekime götürmeniz gereklidir.

Aksi halde köpeğiniz, dişlerini tamamen kaybedebilir. Dişlerini kaybeden bir köpek ise beslenme eylemini tam olarak gerçekleştiremez. Köpeklerinizde diş dökülmesi problemi ile karşılaştığınız zaman hiç vakit kaybetmeden tedavi ettirmelisiniz. Diş dökülmesi, köpeğinizin ağız ve diş sağlığı açısından son derece tehlikeli bir durumdur. Diş dökülmesi yaşanması halinde zaman kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekir. Aksi takdirde köpeğiniz, dişlerini kaybedebilir ve daha büyük sorunlarla karşılaşabilir.

Köpeklerde Diş Bakımı Son Derece Önemlidir

Yavru köpeklerin, diş bakımlarının erkenden yapılmaya başlanması oldukça önemlidir. Düzenli olarak bakımı yapılan köpeklerde diş çürümesi, diş dökülmesi yaşanma olasılığı son derece azdır. Köpeklerinizin sağlıklı dişlere sahip olması için öncelikle onları, kuru mama ile beslemeniz gerekir. Kuru mama, köpek dişleri için oldukça yararlıdır. Bunun aksine köpeklerinizi yaş mama ile beslemeniz son derece yanlış bir harekettir.

Yaş mama, köpeklerinizin diş sağlığı için yararlı değildir. Yaş mama tüketiminde gıdalar, köpeklerin dişlerinde kalır ve bu kalıntılar zamanla bakteri oluşmasına neden olur. Köpeklerinizin dişini fırçalamak da diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş bakımının yapılmaması yaşlı köpeklerde diş dökülmesi yaşanmasının nedenleri arasında yer alır.

Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Köpekler, doğal olan diş dökülmesini yavru iken yaşarlar. Bu normal bir diş değişim sürecidir. Ancak yetişkin olan bir köpeğin, diş dökülmesi yaşaması normal bir durum değildir. Yaşlı köpeklerde diş dökülmesi yaşanması bazı etkenlerden dolayı meydana gelebilir.

Yaşlı köpeklerde diş dökülmesine neden olan durumlar şunlardır:

  • Diş bakımının yapılmaması
  • Sürekli yaş mama ile beslenmesi
  • Diş eti iltihabı ve periodontit
  • Endodontik hastalık
  • Yanlış şekilde ısırma
  • Anormal diş gelişimleri

Bu sebeplerden dolayı yaşlı köpeklerde diş dökülmesi problemi yaşanabilir. Bu konularda dikkatli olunması ve gerekli tedavinin hemen uygulanması gerekir.

Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi
Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi

Diş Eti İltihabı ve Periodontit

Yaşlı köpeklerde meydana gelen diş dökülmesinin sebebi, diş etinde oluşan iltihaplanmalar olabilir. Bu iltihaplanmalar, genellikle yanlış beslenme veya genetik faktörlerden kaynaklı oluşabilir. Köpeğin, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi ve bakımının yapılmaması da iltihap oluşumuna neden olabilir.

İltihaplanma, ilerleme göstermeden gerekli bakım ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. Ancak iltihaplanma ilerledikçe köpeğiniz ağız kokusu ve ağrı yaşayabilir. Bu durumun ilerlemesi sonucunda periodontit meydana gelir. Periodontit hastalığında köpeğin ağzındaki enfeksiyon daha da fazla ilerleme gösterir. Bu hastalık en kısa sürede tedavi edilmezse, yaşlı köpeklerde diş dökülmesine neden olabilir.

Yanlış Isırma

Köpekler için dişler, hem savunma mekanizması hem de beslenme mekanizmasıdır. Bu nedenle köpekler için diş, hayat demektir. Ancak özellikle de sokaklarda yaşayan köpekler bu konularda pek şanslı değildir. Hem yanlış beslenmeye hem de oldukça fazla ısırılmaya maruz kalmaktadırlar. Bir köpeğin, yanlış ısırma hareketinde bulunması ileride diş dökülmesi problemine neden olabilir.

Anormal Diş Gelişimleri

Yaşlı köpeklerde diş dökülmesine neden olan durumlardan biri de anormal diş gelişimidir. Bu durum köpeklerde nadir de olsa görülen bir sorundur. Anormal diş gelişimleri, yaşlı köpeklerde diş dökülmesine neden olabilir.

Bazı Köpek Irkları Diş Dökülmesi Durumuna Daha Yatkındır

Yaşlı köpeklerde diş dökülmesi, genetik faktörlerden dolayı da yaşanabilir. Bazı köpek ırkları diş dökülmesi yaşamaya daha çok yatkındır. Özellikle küçük köpekler bu konuda son derece şanssızdır.

Yaşlı Köpeklerde Diş Dökülmesi Tedavisi

Yaşlı köpeklerde bir iki diş kaybının yaşanması normaldir. Çünkü köpeklerde, insanlar gibi yaşlandıkları zaman eski formlarını kaybederler. Ancak diş dökülmesinin oldukça fazla yaşanması ciddi bir problemdir. Yaşlı köpeklerde diş dökülmesi yaşandığında mutlaka veteriner hekime gidilmesi gerekir. Tedavi için geç kalınması, daha büyük sorunlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle evimizde bakımını üstelendiğimiz köpeklerin, ağız ve diş sağlığına dikkat etmemiz gereklidir. Bu onların sağlıkları açısından son derece önemlidir. Eğer yavru köpeğiniz var ise diş bakımına erken yaşta başlamak, çok daha büyük önem taşır. Bu sebepten dolayı köpeklerde diş bakımı, gerekli bir durumdur.

Köpeklerin düzenli beslenmeleri açısından diş sağlığının yerinde olması gerekir. Özellikle kuru mama vererek, köpeklerinizin diş sağlığını koruyabilirsiniz. Köpeklerinize yaş mama vermemeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü diş sağlığı açısından yaş mama, köpekler için faydalı olmayabilir. Bu durumda dikkatli olunması gereklidir. Köpeklerinizin bakımını düzenli olarak yapmanız gerekir. Ayrıca yine düzenli olarak veterinere götürüp tüm kontrollerini yaptırmalısınız. Köpeklerde, özellikle de ağız ve diş sağlığına dikkat etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.