Kuş

Cennet Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Evcil Marketim

Cennet papağanı en nadir bulunan ve eşsiz güzelliğe sahip bir kuş türüdür. Birbirinden farklı çıkardığı seslerle diğer kuşlardan ayrılan bir tür olup özel tüy yapıları bulunur.

Cennet papağanı ve Malzemeleri satın almak için sayfamızın sağ altındaki iletişim kısmından arayarak yada WhatsApp mesaj kısmından iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz .

Anavatanı Afrika kıtası olan kuş sıcak iklimleri seven bir türdür. Evde rahatlıkla beslenebilmelerinin yanı sıra sosyal bir karakteri bulunup oldukça sevecen bir yapıları vardır. Fazla ilgiyi sevmelerinden dolayı mutlaka beslenmelerinde çift olarak bulunmaları önerilmektedir.

1 yaşını doldurana kadar hassas bir bünyeleri bulunmalarından dolayı mutlaka ekstra bir beslenme ve bakım gerekmektedir. Sevda papağanı ismiyle de anılan cennet papağanları Madagaskar ve Hint Okyanusu’nda da yaşayabilirler. 32 farklı rengi bulunan cennet papağanlarının genellikle açık ve canlı yeşil tonlu olanları görülür.

Cennet Papağanı Genel Özellikleri

Cennet Papağanı Genel Özellikleri Cennet papağanının konuşma kabiliyetleri bulunmasına rağmen fazla konuşma yeteneği sergilemeyen bir tür olduğu bilinir. Evcilleştirmesi kolay olan kuşlardan olup bu evcilleştirmenin mutlaka yavruyken olması önem taşır. 3 aylıktan büyük olan yavru cennet papağanı için evcilleştirmek zor olur.

Cennet papağanlarının cinsiyetlerini ayırmak diğer kuş türlerine göre daha zor olur. Cinsiyet ayrımında fiziksel özellikleri ve sesleri kriter olarak görülse de kesin bilgi DNA testiyle anlaşılabilir. Kafesleri mutlaka yüksek ve geniş olmalıdır ki rahat hareket alanları sağlanabilinsin.

Tek beslenmesi gerekli durumlarda mutlaka özel ilgi ve ekstra oyuncak gerekli olup sağlıklı ve mutlu olmaları açısından çift halde beslenmesi önerilmektedir.

Cennet papağanlarında eş seçimi önemli olup mutlaka kendi özelliklerine yakın bir şekilde eş seçimi yapılmalıdır. Göz bantlarının kalınlığı ve inceliği önemli olup bu bantların aynı özellikte olanları tercih edilmelidir.

Suyu ve yıkanmayı çok seven cennet papağanları için yaz aylarında kafeslerin kuş havuzu konulması mutlu olmalarına yardımcı olur. Kaç aylık oldukları gagalarının renginden kolaylıkla anlaşılırken ortalama 10 yıl kadar ömürleri bulunur. genellikle 12-18 cm boyutlara ulaşan cennet papağanının 3 aylık olana kadar turuncu renkte olan gagaları sonrasında kırmızıya dönmeye başlar. En yüksek ağırlıkları ise 60 gram kadardır.

Cennet Papağanı Beslenmesi

Cennet Papağanı Beslenmesi Cennet papağanı beslenmesinde bitki tohumu ve meyveler yer almalıdır. Hazır yemlerin içerisinde bulunan yulaf, beyaz darı, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği cennet papağanları için uygun olan besin türleri arasında yer almaktadır.

Cennet papağanları besinlerinde ayrıca ballı kraker ve dardar da bulunması faydalı olacaktır. özellikle tüy dökme mevsimlerinde ekstra beslenmesine dikkat edilmelidir. Yulaflar ise tüy dökme döneminde oldukça fayda sağlayarak tüketmesi gereken bir besindir. Elma, yeşillik ve yumurta da beslenmelerinde gerekli olan faydalı besinler arasında yer alır.

Cennet Papağanı Eğitim Süreçleri Nasıl Olmalıdır?

Cennet papağanı eğitim süreçleri son derece zor ve sabır gerektiren bir şekilde tamamlanır. Evcilleştirilmesi için diğer evcil papağanlardan ayrı bir kafese konulması önem taşır. eğitim süreçleri boyunca sert ve kötü davranılmasından kaçınılmalıdır. Kafeslerinin üzeri örtülmemeli, yüksek sesler çıkarılmamalı, istemediği ve sevmediği besinlerin tüketilmesi için zorlanmamalıdırlar.

Cennet papağanlarında ortama biraz alışması beklendikten sonra kafes dışına çıkmalarına izin verilebilir. Uçma konusunda acemi olmalarından dolayı sivri ve tehlike oluşturacak eşyaların ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. İletişim kurulması aşamasında ise sakince kafese yaklaşarak konuşma sağlanabilir. El ile beslenmeleri ise sahip ile kuş arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olur.

Cennet Papağanı Cinsiyetleri Nasıl Ayrılır?

Cennet Papağanı Cinsiyetleri Nasıl Ayrılır
Cennet papağanlarının cinsiyetleri diğer kuş türlerine göre oldukça zor anlaşılır. Yapılan gözlemler sonucunda dişi olanların kuyruklarının düz, erkek olanların ise oval bittiği fark edilmektedir.

Bu gözlemin yanı sıra gaga renkleri ya da ayakları arasında kalan mesafe de dişilerde erkeklere kıyasla daha fazla olmakta olduğu görülmektedir. Her ne kadar bu gözlemler cinsiyet belirlemede fayda sağlasa da net olarak belirlemek için DNA’sına bakılması gereklidir.

Cennet Papağanı Konuşur mu?

Cennet papağanları konuşma yeteneğine sahip olmalarına rağmen diğer kuşlar kadar aktif konuşmazlar. Çok geveze olan cennet papağanları bu özelliklerine rağmen muhabbet kuşları ya da diğer papağanlar gibi konuşma yeteneklerine sahip değildirler. Cennet papağanı sesi erkek ya da kız fark etmeden tiz olup birkaç kelime söylemekten öteye gidemezler.

Cennet Papağanı Isırır mı?

Cennet papağanları ısırmayı ve kemirmeyi kendilerine oyun edinebilecek karakterdedirler. Isırma ve saldırgan olan davranışlarının asıl nedeni kafesini ve eşyasını sahiplenmesidir. Kendi alanlarını korumak için ısırma ve saldırma davranışı gösterirler.

Cennet Papağanı Bakımı

Cennet papağanlarının 1 yaşına kadar hassas bir bünyeleri bulunup yaşam alanlarına ve bakımlarına son derece önem verilmesi gereklidir. Yaşam alanları kimyasal içermeyen ürünlerle düzenli bir şekilde temizlenmelidir ve sevmek isteyen kişilerin öncelikle ellerini yıkaması önem taşır.

Yeni doğduklarında hassas bir bünyeleri bulunmasından dolayı hemen kafese konmamalıdır. Bu durumun nedeni tüyleri yeni olgunlaşan yavru cennet papağanı dengelerini sağlayamaz ve kendilerine zarar verme potansiyelleri bulunur.

Hareketli ve zıplayan bir kuş türü olmasından dolayı geniş kafesler bakımlarında tercih edilmelidir. Tüneklerinin etrafına sarılacak olan kağıt törpüler tırnaklarının şekillenmesine yardımcı olur. suluk ve yemlikler kafesin alt tarafında ulaşabilecekleri bir alanda olmalıdır. sevdiği oyuncakların çevresinde bulunması mutlu olmalarını sağlayacaktır ve mutlaka veterinerlere danışılarak takviye vitamin ve meyve desteği sağlanabilir.

Bakımlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise sularının 3-4 günde bir değiştirilerek içerisine özel vitaminler kullanılmalıdır. İçerisine kuş kumu konması tercih edilmelidir ki sindirimi kolaylaşsın, sağlıklı bir sindirim gerçekleşsin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Muhabbet Kuşu Bakımı Beslenmesi | Patigen

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu