Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Arı Sokması

Yaz aylarında arı ve böcek sokması çok sık görülür. Arılar insanda alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu alerjik reaksiyonlar sadece insanlarda görülmez. Evcil hayvanlarda da arı sokması sonucu bazı reaksiyonlar görülür. Evcil hayvanınız bir kediyse kedilerde arı sokması durumunda yapılması gerekenleri bilmeniz gerekir. Arıların iğnesi kediyi fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkiler. Bu durumda size büyük sorumluluklar düşer. Bu durumu önlemek için bazı bilgilere ve ilk yardım basamaklarına hakim olmanız gerekir.

Kediyi Arı Sokarsa Ne Olur?

Arı sokması durumunda kedide ani bir duygu değişimi yaşanır. Hareketlerde artış görülür ve kedi farklı sesler çıkartır. Canı yandığı için ilk etapta hırçın davranışlar sergiler. Ardından arının soktuğu yer şişmeye başlar. Kızarık bir deri ve bazı alerjik reaksiyonlar görülür. Böyle bir durumda arının iğnesini çıkartmanız gerekir. Arının soktuğu alana göre durum analizi yapılır. Ağız, burun gibi kısımlarda meydana gelen şişlikler hayati önem taşır. Bu bölgelerdeki şişlikler solunumu büyük oranda etkiler. Kısa zaman içinde kedi nefes alamaz hale gelir. Nefes alamayan bir kedide hareketler yavaşlar ve bilincini kaybetmeye başlar. Ciddi bir durumdur ve hemen müdahale etmek gerekir. Kediyi en kısa zamanda veterinere götürün ve gerekli tedaviyi başlatın. Tedaviye geç kalınırsa evcil hayvanınız hayatını kaybeder.

Kedilerde Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Kedilerde arı sokması durumunda ne yapılması gerektiğini bilmek gerekir. Arı sokmasına iyi gelen ve semptomları azaltan bazı yöntemler vardır. Arının soktuğu bölgedeki iğneyi hemen çıkartın. Ardından soğuk bir metali bölgeye sürtün. Bıçağın metal kısmı işinizi görecektir. Bu işlem sayesinde şişlik daha az olur ve bölgedeki acı hissi azalır.

Ağrıyı ve acıyı hafifletmek için buz uygulaması da yapılabilir. Poşetin içerisine buz ve su koyun. Ardından arının soktuğu bölgede bir süre bekletin. Arı sokmasına iyi gelen bazı kremler ve ilaçlar vardır. Veterinerden bu tür ilaçlar temin edin. Şişliğin olduğu bölgeye düzenli olarak sürün. Bu tür kremler genel olarak antihistaminik etkiye sahiptir. Mutlaka yanınızda bu tür bir krem bulunsun.

kedilerde arı sokması
kedilerde arı sokması

Kedilerde Arı Sokmasına Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Hayvan dostlarımızı arı soksun istemeyiz. Bu yüzden arıları mümkün olduğunca onlarla aynı ortama sokmamak gerekir. Arıları ve böcekleri uzaklaştırmak için bazı yöntemler vardır. Örneğin bahçeli bir eviniz varsa bahçeyi düzenli olarak ilaçlayın. Arıların gelmemesi için onları uzak tutacak bitkiler ekin. Hayvanları aşılayın.

Kediler oyun oynamayı sever ve her yere burunlarını sokar. Bu tehlikeye karşı oyun alanlarını dikkatli şekilde kontrol edin. Etrafta artık yemek bırakmayın. Limon otu esanslı mumlar arıları uzaklaştırma konusunda oldukça başarılıdır. Kokularından dolayı arılar bu tür ürünleri sevmez ve yaklaşmaz. Bahçelerde limon esanslı mumlar yakmak kedinizi arılardan korumaya yardımcı olacaktır.

Kedilerde Arı Sokması Durumunda Görülen Ciddi Reaksiyonlar Nelerdir?

Arı sokması durumunda bazı hafif ve ağır belirtiler görülür. Şişlik, kızarıklık gibi belirtiler hafif belirtilerdir. Peki ciddi belirtiler nelerdir? Birlikte göz atalım.

Arı sokması durumunda görülen ağır belirtiler şunlardır:

  • Dudak ve yüz bölgesinde aşırı bir büyüme ve şişlik
  • Boğazın şişmesine bağlı nefes almada güçlük, hırıltılı solunum
  • Ağız içindeki salgı miktarında artış, mavi ve sümüksü bir madde oluşumu
  • Nabız sayısında artış
  • Düzensiz nabız hareketleri
  • Kan dolaşımında bozukluk

Bu belirtiler ağır semptomlardır. En kısa zamanda tedaviye başlamak gerekir. Aksi halde kedinizin yaşam bulguları çok uzun sürmeden kaybolur. Kan dolaşımında ki bozukluğu anlamak için evcil hayvanın diş etini kullanın. Eliniz ile diş etine bastırın ve ardından çekin. Normal bir kan dolaşımında 2 saniye içerisinde bölge eski pembe rengine döner. Bu süre zarfında eski rengine dönmüyorsa dolaşım sisteminde sıkıntı var demektir.

kedilerde arı sokması
kedilerde arı sokması

Kedinin Ayağını Arı Soktu Ne Yapmalıyım?

Böyle bir durumda öncelikle sakin kalmaya çalışın. Kediyi alın ve şişliğin olduğu bölgeyi tespit edin. Ayakta meydana gelen şişlikler kedinin yürümesini olumsuz yönde etkiler. Arının iğnesini bulun ve bir cımbız yardımıyla ayaktan çıkartın. Cımbız yoksa tırnaklarınızı kullanın. Ardından bölgeyi bol su ile yıkayın. Sonra bölgeye buz uygulayın. Antihistaminik etkili bir kreminiz varsa kedinin ayağına sürün.

Yoksa en kısa zamanda veteriner hekime danışarak bir krem alın. Kremi bulmak her zaman kolay değildir. Bu gibi durumlarda evde kullanabileceğiniz bazı malzemeler vardır. Kabartma tozu onlardan biridir. Alkali bir yapıya sahiptir ve toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Kabartma tozunu su ile karıştırın ve kıvam alana kadar karıştırın. Macun kıvamında olması yeterli olacaktır. Ardından karışımı arının soktuğu bölgeye güzelce yedirin. Bu işlem kedinizi rahatlatacaktır ve daha az acı çekmesini sağlayacaktır.

Kedilerde neden kanlı idrar olur ? tıkla

Arı Sokması Kedileri Öldürür Mü?

Arı sokması küçümseniyor ve çoğu kişi tarafından önemsenmiyor. Oysa ki çok tehlikeli ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Arı sokması sonrası yaşanan en ciddi durum anafilaktik şok tablosudur. Bu süreçte alerjik reaksiyonlar çok hızlı ve şiddetli görülür. Bu da kedinin ölümüne neden olur. Ayrıca çoklu arı sokması sonucu ölen kediler de vardır. Arının türü ve zehri ölüm oranını etkiliyor. Eşek arısı bal arısına oranla daha ölümcül. Bu yüzden eşek arısı sokmalarında hemen veterinere koşmak gerekir.

Kedi Arı Yer Mi?

Kediler haylaz hayvanlardır. Böcek, arı gibi hayvanları yakalamaya çalışırlar. Bu süre zarfında arıyı ağızlarına götürür ve yemeye çalışırlar. Bu o kadarda kolay değildir. Arı o esnada dudak, damak, boğaz gibi yapılara zehrini bırakır yani iğnesini batırır. Bu durumda kedide nefes alma sorunları yaşanır. Ağız ve boğaz şiştiği için nefes alma ve verme durur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.