Kedi SağlığıKediKedi BakımıKedi Eğitimi

Kedilerde Kanlı İdrar Neden Olur?

Evcil Marketim

Kedilerin bağışıklık düzenleri ve sistemleri, bedenleri küçük olmasına rağmen oldukça karmaşık bir donanım içeren haldedir. Bu karmaşık yapının bünye olarak zayıflaması, hem bedensel hem de beden içerisindeki bir noktadan çıkacak olan çeşitli hastalıkları tetikleyebilir. Özellikle mide ile bağırsak rahatsızlıkları, kedilerde en sık gözlemlenen ve ölümcül olabilen hastalıklardandır.

Bağırsaklar yapısında oluşan hasarlardan ve mide problemlerinden kaynaklanan ciddi sorun ise kanlı idrardır. Kedilerin korunması ve uzun süre yaşamlarına devam etmelerinin sağlanması için; kedilerde kanlı idrar neden olur? kanlı idrar ne zaman görülür ve bu sorun görüldüğünde yapılması gerekenler nelerdir, bilinerek kedi bakımı yapılmalıdır.

Kedilerde Kanlı İdrar Nedir?

Kanlı idrar, dışkının hem katı olarak hem de sıvı olarak gerçekleşmesine bakılmaksızın içerisinde kan olması durumuna denilir. Sıvı olan kedi idrarlarında kan hemen gün yüzüne çıkıyorken katı olan dışkıda genelde bu görüntü kaçırılabilir.

Çünkü kanlı olan katı kedi idrarı; renk olarak simsiyah bir görünümü olan, kedinin normalde olan dışkısından daha sıvı hale yakın olan ve sanki kanın beklemeye bağlı olarak karardığı görüntüsünü andıran bir idrar şeklidir. Kimi kedilerde yaranın hala açık olması ve kandı idrarın başlayarak yoğun bir kanama göstermesi hallerinde idrar rengi kırmızı kan şeklinde olabilecektir.

Kedilerde Kanlı İdrar Nedenleri Nelerdir?

Kediler, hem ev ortamlarında hem de ev tipi şeklinde hazırlanan özel barınaklarda beslenen evcil hayvanların başında gelir. Kedi bakımı böylesine yaygın olmasına karşın bazı durumların gözden kaçırılması ve doğru bilinen yanlış bakım uygulamalarından dolayı kedilerde kanlı idrar görülebilir.

Kanlı idrarın kedilerde görülmesinin en yaygın nedenleriyse şunlardır:

  • Kedinin yüksek bir mesafeden korunmasız olarak düşmesi, karnına veya bağırsaklarına bir darbe almış olması.
  • Mide içi bakterilerin ve bağırsak içi parazitlerin gelişmesi sonrasında kedinin vücudunun işgal ediliyor olması.
  • Yanlış beslenme içeriği olarak kedinin tüketmemesi gereken, sindirimi zor olan veya yapılamayan besin maddelerinin tüketilmesi.
  • Gıda zehirlenmesi veya içilen suya karışmış olan zehirlerden etkilenilmesi Kedinin grip olması, ateşinin olması ve çeşitli hastalıkları atlatıyor olması.

Gibi nedenlerin her birinde kanlı idrar kedilerde görülebilir.

Kedilerde Kanlı İdrar Sonuçları Nelerdir?

Kedilerin kanlı idrar problemi yaşıyor olmaları sonucunda birçok durum meydana gelecektir. Öncelikle kedilerin iştahları kapanır ve besin alımını durdurmak isterler. Su dahi olsa vücuda hiçbir besin almayan kediler, kanlı idrara neden olan bakteriler için daha uygun bir konak halini alırlar.

Ayrıca bağışıklığı sürekli olarak çökerten bu durum, kedilerin kan kayıplarından ölmelerine veya en iyi ihtimalle çok sayıda yararlı kan değerlerini yok etmelerine sebep olacaktır. Hem kanlı idrara sebep olan zararlı mikroplar, bakteriler hem de geçirilen hastalığa bağlı olarak üremeye başlayacak olan zararlı bakterilerin her biri kedinin bünyesini bir çeper içerisine alır.

Böylece kedilerin iştahları kapanarak, acı çekerek ve kan kaybı yaşayarak hayata tutunmaya çalışmalarına neden olunur. Ancak bir süre sonra beden iflas edeceği için eğer önlem alınmazsa kediler öleceklerdir.

Kedilerde Kanlı İdrara Karşı Alınabilecek Önlemler

Kedilerin kanlı olan idrar yapmalarını önlemek ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarıyla dolu sorunları önlemek için önlemleri almak gerekir. Çünkü önlem alındığı zaman kedilere bir hasar gelmeyeceği için; hem sahibinin kedi için endişelenmesi gerekmez, hem kediler sağlıklı ve huzurlu olur, hem de beslenen canlıların ölüm ihtimalleri bu sebepten dolayı gerçekleşmeyecektir.

Dolayısıyla ilk önlem, kedilerin atlamalarına olanak sağlayacak yüksekliklerin kapatılması veya korunak takılarak güvenli hale getirilmesidir. Böylece atlamaya ve çarpmalara bağlı iç kanamalar oluşamaz. Ayrıca kedilerin; parazitlere, bakterilere, çeşitli mikroplara karşı aşılı olmaları gerekir. Böylece vücuda kanlı idrar yapabilecek bir zararlı madde gelse dahi aşılar sonucu oluşturulan antikorlar devreye girecektir. Ayrıca aşıların yılda bir kez tekrar ettirilmesi gerekir.

Kedilerde Kanlı İdrar Halinde Yapılacaklar

Kedilerde kanlı idrar olduğu net belli olan açık yaralanmalar halinde zaman kaybedilmeden ve yaranın mikrop kapmasına olanak sağlamamak için steril hale getirilip örtülerek veterinere gidilmesi gerekecektir.

Hayvanların da acil sorunları oluşabileceği için yakın dönemlerde açılmaya başlanmış olan veteriner acil servislerine yatırılan kediler, uyuşturularak veya ihtiyaç varsa uyutularak muayene edilir. Aktif ve açık olan bir yara varsa dikiş veya yapıştırma yapılarak yaranın kapatılması sağlanır.

Ayrıca kedinin yoğun bakımda kalması gerekirse de veterinerlerin kontrolüyle yatışları sağlanır. Böylece aktif olan kanlı idrarlara çözüm bulunmuş olur. En tehlikeli durum olan ve insanların bilinçsiz olması halinde çok da anlaşılmayan siyah renkli kanlı idrar halindeyse veteriner aranmalıdır. Şüphe edilen durumun anlatılması, gözlemlenen idrarın renk ve kokusuna kadar her detayının tarif edilmesi sağlanır.

Veteriner kanlı idrar şüphesini bildirirse hemen acil servise gidilmesi gerekirken, başka bir durumun varlığına emin olunursa da kedinin gözlem altında kalması önerilebilecektir. Tüm bunlar uygulandığında kanlı idrarın kediler için büyük sorunlar oluşturmasının etkisi azaltılabilir.

Kedilerde Kanlı İdrar Görülme Sıklığı

Her kedi için ‘Mutlaka kanlı idrar meydana gelecektir.’ kanısına gitmek hem bir ön yargı olacak hem de yanlış bir kanıya varılacaktır. Çünkü bu idrar türü bir hastalık belirtisidir ve her kedi için tüm hastalıkları yaşayacak demek bir yanılgıya düşmek olacaktır.

Kimi kedilerin besin alımları yetersiz ve bakımları özensiz olacağı için ömürde üç veya daha fazla kanlı idrar geçirmesi, hatta bu hastalıktan ölmesi mümkünken; bakımı iyi olan, besin değerleri kontrol edilerek sahibi tarafından denetlenen ve aşıları tam olan kediler hiçbir zaman bu hastalığa yakalanmadan hayatlarını tamamlayabilir. Bu sebeple kanlı idrar olma sıklığı tamamen kedi bakımı ve bağışıklık sisteminin gelişmişliğiyle alakalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu