Kedi SağlığıKediKedi BakımıKedi Eğitimi

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Evcil Marketim

Kedilerde böbrek yetmezliği, iki farklı kategori altında veteriner hekimlerce ele alınır. Kedilerde kronik veya akut böbrek yetmezliği farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Kedilerin böbrek sağlığının korunması hayati öneme sahiptir. Kan dolaşımının düzenlenmesi, enzimler ve kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı üretilmesi, kan basıncının sağlıklı kontrolü, metabolik atıkların kandan uzaklaşması için kedilerin sağlıklı böbrek işlevlerine sahip olması gerekir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nedenleri

Kedilerde akut ve kronik böbrek yetmezliği sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Akut böbrek yetmezliğinde bulgular bir hafta veya ay gözlemlenebilirken, kronik böbrek yetmezliğinde bulguların daha uzun sürede ortaya çıktığı görülür. Ankara ve İran kedisi cinslerinde böbrek yetmezliği riski diğer cinslere göre yüksektir. Ancak hastalığın farklı sebeplere bağlı olarak her cinste oluşabilmesi riski göz ardı edilemez.

Kedilerde böbrek yetmezliği oluşumunun nedenleri ise şu yöndedir:

  • Böbreklerdeki idrar ve kan akışında yavaşlama,
  • Kanser,
  • Yüksek tansiyon sorunu,
  • Böbrek taşları,
  • Sokak kedilerinin toksinlere maruz kalması,
  • Protein miktarı ve fosfor seviyesi arttırılmış mamaların düzensiz tüketimi,
  • Genetik yatkınlık,
  • İleri seyreden diş hastalıkları,
  • Zirai ilaçların veya kimyasal temizlik ürünlerinin yutulması,

Kedilerde, bu gibi sebeplere bağlı olarak böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kedinizin böbrek yetmezliği ile karşıya olup olmadığını anlamak ve kesin teşhis hakkında bilgi almak için veteriner hekime danışmanız gerekir. Kedilerde böbrek yetmezliği, hipertireodizm ve diyabetle benzer belirtileri içerdiğinden kesin teşhis ancak veteriner hekim tarafından yapılabilir. Ancak hastalığın başında kendini gösteren kritik belirtiler bulunur. Şu belirtileri gözlemlemeniz halinde kedinizi veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.

  • Kusma,
  • İştahsızlık,
  • Hiç idrara çıkamama veya idrara çok sık çıkma,
  • Kanlı veya bulanık bir idrar,
  • Hızlı kilo kaybı,
  • Ağız ülseri veya boğaz ağrısı,
  • Uyku süresinde anormal artış,
  • Depresyon,
  • Kötü tüy görüntüsü,
  • Ağız kokusunda artış,
  • İshal veya kabızlık problemi,

Bu gibi belirtilerin görülmesi halinde kedide böbrek yetmezliği sorunu olduğu ifade edilebilir.

Kedilerde Akut Böbrek Yetmezliği

Akut böbrek yetmezliği, kedilerde zehirlenme, ağır ameliyat ardından gelişen problemler, idrar yollarında tıkanıklık gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Kedilerin yaşı ne olursa olsun düzenli şekilde senelik check up’larını yaptırmak, akut böbrek yetmezliğine yönelik erken teşhisin sağlanmasında önemlidir. Ağız kokusu, iştahsızlık ve kusma gibi belirtilerin oluşması halinde ise mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.

Kedilerde Kronik Böbrek Yetmezliği

Kedilerde kronik böbrek yetmezliği, uzun süre, sinsi seyreden bir rahatsızlıktır. Kanser, ileri diş rahatsızlıkları, diyabet, kötü beslenme gibi sebeplere bağlı olarak kronik böbrek yetmezliğinin ortaya çıktığı görülür. Böbrekte taş oluşumu ve böbreğe yönelik kalıtsal rahatsızlarda kronik böbrek yetmezliğinin meydana gelmesine sebep olabilir.

Tüylerde matlaşma, kusma, halsizlik gibi etkilere sebep olan kedilerde kronik böbrek yetmezliği kedilerin yaşam kalitesini de düşürür.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Teşhisi Nasıl Koyulur?

Kedinizi veteriner hekime götürdüğünüzde, kan ve biyokimya testleri yapılır. Muayene ve testler ardından böbrek enzimlerinde üre artışı, kreatinin artışı ortaya çıkar ve kalsiyum, asit baz, fosfor dengesinin düzensizliği tespit edilirse, böbrek yetmezliği teşhisi koyulur. Diğer yapılan kedinize yapılan idrar tahlilleri sonucunda, protein kaçağı ortaya çıkarsa kronik böbrek yetmezliğinden söz edilir.

Veteriner hekim böbrek yetmezliğinde oluşan yapısal bozulmaları tespit etmek amacıyla MR veya ultrason görüntüleme tekniklerine başvurur. Rahatsızlığın altında yatan başka bir sebep olup olmadığını tespit etmek için FIP, diyabet ve diğer spesifik kan testleri yapılır.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi, hastalığın hangi evresinde olunduğuna, idrar ve biyokimya tahlilleri sonuçlarına göre planlanır. Görüntüleme teknikleri ardından böbrek yetmezliğinin 4. evresinde olunduğu tespit edilirse tedavi süreci daha zor geçmektedir. Kedilere bu süreçte hem medikal tedavi hem de uygun diyet listesi ile beslenmeye yönelik bir tedavi uygulanır.

Fosfor ve protein oranı azaltılmış özel diyetlerin uygulanması, böbrek yükünü azaltan medikal tedavinin izlenmesi önemlidir. Protokolleri sonucu başarı oranının yüksek olduğu mezenkimal kök hücre tedavisi de kedilerde kronik böbrek yetmezliği teşhisi ardından tercih edilen bir tedavi biçimidir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliğinde Davranış Değişimi

Kedilerde böbrek yetmezliği rahatsızlığının görülmesi halinde davranışlar açısından da değişimler gözlemlenir. Kedinin kum kabı dışarısına idrar yapma alışkanlığına yönelmesi davranışsal olarak ortaya çıkan değişimlerden biridir. Eğlenceli ve oyunu seven kedilerin sık idrara çıkma veya kabızlık gibi belirtiler ardından yalnız kalmayı tercih etmeleri, böbrek rahatsızlığıyla ilgili davranış değişikliği olarak görülür.

Kedilerde Böbrek Rahatsızlığında Kalıtsal Etki

Kedilerin belirli cinsleri kalıtsal açıdan böbrek yetmezliği sorununu yaşamaya daha yatkındır. Riskli gurup olarak nitelendirilebilen İran, Habeş, Siyam, Ankara kedileri böbrek rahatsızlıklarının en çok görüldüğü cinslerdir. Kalıtsal açıdan böbrek rahatsızlıklarına daha yatkın olan bu cinslerin veteriner hekime düzenli şekilde götürülmeleri önem arz eder.

Aşırı Su Tüketimi Kedilerde Böbrek Yetmezliği Habercisi mi?

Sağlıklı kediler gün içerisinde belirli bir miktarda su tüketimi gerçekleştirirler. Ancak böbrek yetmezliği olan bir kedi gün içerisinde aşırı su tüketimi gerçekleştirir. Su tüketiminde artış böbrek yetmezliğinin veya kedilerde diyabet hastalığının belirtileri arasındadır. Bu yüzden belirtinin hangi rahatsızlığının habercisi olduğunu anlayabilmek, veteriner tarafından yapılacak tahliller ardından açıklana teşhis sonucuyla mümkün olur.

Kedilerde Böbrek Yetmezliğine Yönelik Takviyeler

Böbrek yetmezliği teşhisi koyulan ve iştahsızlık sorunu gözlemlenen kedilere, veteriner hekimin vereceği karara bağlı olarak potasyum takviyesi uygulanabilir. Özellikle mama yeme konusunda seçici olan kedilerin böbrek yetmezliğine bağlı iştahsızlık yaşamaları, onların daha halsiz ve yorgun düşmelerine yol açar. Günlük olarak sahip olmaları gereken enerji miktarının kazandırılması adına tedavi veteriner hekimce uygulanır. Tedavi planına ve tahlil sonuçlarına göre uygun görülen takviyeler kedilere verilerek, yaşam kaliteleri yükseltilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu