Kedi SağlığıKediKedi BakımıKedi Eğitimi

Kedilerde Calicivirus Hastalığı

Evcil Marketim

Hayvan severlerin en merak ettiği konular arasında kedilerde calicivirus hastalığı yer alıyor. Çünkü tehlike bakımından son derece yüksek olan bu hastalıkta yapılması gereken pek çok önemli adımlar bulunuyor. Kedilerde sıklıkla görülen hastalıklar içerisinde yer alan calicivirus, sonu ölümle biten hastalık olarak bilinir. Peki, bu hastalık tam olarak nedir? Belirtileri nelerdir? Tüm detaylar burada.

Calicivirus Nedir?

Kediler arasında çok kolay bulaşabilen ve kısa adıyla FCV olarak bilinen hastalık, RNA virüsü parçasından birisidir. Üst solunum ve ağız problemlerinin nedeni olarak en ufak temasta vücuda geçebilir. Birçok farklı virüs aynı şekilde solunum yolunda sorunlara yol açsa da, FCV her kedinin mutlaka yakalandığı ağır hastalıktır. Bulaşıcılığı kolay olması sebebi ile kedi sahiplerinin son derece titiz olması gerekir.

Calicivirus Neden Olur?

Calicivirus Neden Olur?

Birçok kedi taşıyıcı olarak ortamda normal şekilde yaşayabilir. Bağışıklık düşüklüğü, aşılamanın yapılmaması, kalabalık kedi ortamı ve eş zamanlı farklı enfeksiyonların bulunması Feline Calicivirus hastalığını daha kolay ortaya çıkarır. Herhangi bir kedi, virüs ile enfekte olmuş bir kedinin hapşırığından çıkan damlalara, tükürüğüne, burun akıntısına ve göz akıntısına temas ederse aynı şekilde enfekte olur.

Özellikle kalabalık şekilde yaşayan kediler kolaylıkla virüsü kapabilir. Bu nedenle ortam ne kadar kalabalık olursa risk o kadar artacaktır. Ancak özel olarak üretilen aşı sayesinde hastalığa karşı bağışıklığın kazanılması mümkündür. Böylece hafif semptomlar yaşanarak kolay bir şekilde sonu kötü olmadan hastalık bitebilir.

Kedilerde Calicivirus Tanısı

Hastalıktan şüphelenenler veterinere giderek kedinin yaşamış olduklarını detaylı bir şekilde anlatmalıdır. Kedinin öyküsü anlatıldıktan sonra veteriner hekim fiziki muayene yapar. Herhangi bir şüphede ise çeşitli testler istenebilir. Bu testler hemogram, idrar tahlili ve biyokimya olarak gerçekleşir.

Ayrıca veteriner farklı bir problemin olup olmadığını öğrenmek adına radyografi işlemi yaparak akciğeri ve solunum yolunu detaylıca inceler. Akciğerin durumu gidişat ve ilaç tedavisi için oldukça önemlidir.

Feline Calicivirus Belirtileri

Feline Calicivirus Belirtileri

FCV hastalığına yakalanan kedilerin genel olarak yaşadığı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ani gelişen iştahsızlık.
  • Gözlerde oluşan akıntı.
  • Solunum zorluğu.
  • Sürekli olarak burun akıntısı.
  • Yüksek ateş.
  • Sert ve ardı ardına tekrarlanan hapşırma.
  • Pembe göz hastalığı
  • Salya akıntısı.
  • Deri üzerinde oluşan problemler.
  • Topal yürüme.
  • Diş etlerinde ülser
  • Dil üzerinde çeşitli yaralar.
  • Damakların sertleşmesi.
  • Dudaklarda oluşan ufak yaralar.
  • Burun üzerinde ülser.

Özellikle en fazla yaşanan semptomlar ağız içerisinde yaralar, hapşırık, göz akıntısı, burun akıntısı ve solunum zorluğudur. İlerleyen zamanlarda enfeksiyon zatürreye dönüşebilir. Bazı kedilerde ise sadece ateş ve öksürük olabilir.

Hiçbir semptom yaşanmadan hasta olan kedilerinde unutulmaması gerekir. Bu tip durumlar her zaman taşıyıcı olanlarda yaşanır. Taşıyıcı olanlarda semptom olmasa bile virüs bünyesinde yaşar. Ancak diğer kedilere bulaştırarak probleme neden olabilir.

Kediler Virüsten Nasıl Korunur?

Feline Calicivirus için koruma yolları içerisinde ilk olan düzenli aşıdır. Kediler düzenli şekilde aşılandığında belirtiler son derece hafif atlatılır. Veteriner hekimler özellikle karma aşıyı kedi sahiplerini önerir. Bu aşı içerisinde 3 çeşit hastalığa karşı koruma sağlanıyor. Bunlardan bir tanesi ise bilindiği üzere FCV hastalığıdır.

Calicivirus Ne Kadar Sürer?

Calicivirus Ne Kadar Sürer?

Enfekte olan kedilerde 4-5 gün sonra belirtiler meydana gelir. Şiddetli olmadığı durumlarda 1 hafta içerisinde iyileşme söz konusudur. Hasta olan kedi bu zaman da mutlaka diğer kedilerden uzak tutulmalıdır. İyileşme kısa sürede gerçekleşse bile virüsü yayma işlemi devam eder. Virüsün vücuttan tamamen atılması 3-4 haftaya kadar uzayabilir.

Son derece nadir bile olsa bazı kediler yaşadıkları yıllar boyunca taşıyıcı olabilir. Bu nedenle sahiplerin veteriner hekim aracılığıyla çeşitli kontrolleri eksik etmemeleri doğru hareket olacaktır. Unutulmaması gereken en önemli konu ise kediden çok sahiplerin hijyen kurallarına uymasıdır. Çünkü ev ortamında hasta olan kedi dışarı çıkmasa bile sahibi tarafından hastalığı yayabilme olasılığı yüksektir.

Feline Calicivirus Tedavisi

Genel olarak bu virüsün tam bir tedavisi bulunmaz. Önemli olan kedinin bağışıklığının ve gücünün sabit tutulmasıdır. Ciddi durumlar arasında sistemik kanamalar ve zatürre olayları görülebilir. Böyle durumlarda en kısa zamanda veteriner hekime gidilmesi hayati önem taşır. Her kedi farklı belirti gösterdiği için kediye yapılan destek yöntemi de farklılık gösterir.

Gözlerde ve burunda oluşan akıntılar temizlenir, özel göz damlaları damlatılır ve hafif dereceli olan üst solunum yolu probleminde antibiyotik kullanılır. Ek olarak veteriner tarafından ağrı kesici ilaçlarda verilebilir. Feline Calicivirus hastalığına yakalanan kedilerde tat ve koku alma duyusu zayıfladığı için iştahta azalma görülmesi ise normaldir.

İştahı Azalan Kediye Ne Yapılır?

İştahı azalan kediler doğal olarak kilo verecekleri için serum tedavisi yapılması gerekir. Ağızda oluşan yaralar da aynı şekilde rahatsız edici acılar vererek kedilerin yeme alışkanlığını bitirebilir. Ağzında ülser olan kedilere yumuşak ve ılık mamalar verilmelidir. Ama durumun ciddiyetinde bir artış gözlemleniyor ise hastaneye yatırılabilir. Hastane ortamında vitaminler, serumlar ve ilaçlar verilerek kedinin güçlü kalması sağlanır.

Kedilerde Calicivirus İnsana Geçer Mi?

Bu tip hastalıklar insanlar için hiçbir şekilde tehdit oluşturmaz. Calicivirus yalnızca kediden kediye geçen tehlikeli bir hastalık olarak bulunur. Her ne kadar insana geçmese bile bir kişi diğer bir kedi için taşıyıcı rolünü üstlenebilir. Kedisi hasta olan kişiler kesinlikle çok titiz bir şekilde davranmalıdırlar.

Çünkü kişilerin diğer kedilere virüs taşıma olasılığı oldukça yüksektir. Enfeksiyona yakalanmış olan bir kedi virüsün kuluçka döneminde pek çok kediye virüs bulaştırabilir. Semptomların kuluçka döneminden sonra gelişmesi sebebi ile yapılabilecek pek bir şey yoktur. Yavru kedilerin aşılanmamış olanları ve kronik hastalıkları olan kediler risk altında olanlardır.

Evinde birkaç kedi besleyenler elbette hasta olan kediyi farklı bir odaya alarak bakmalıdır. Herhangi bir temasta el ve kıyafet temizliği yapılması evdeki diğer kedilerin hastalanmamasına destek olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu