Kedi CinsleriKediKedi Bakımı

İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Evcil Marketim

Yüzlerce türe sahip olan kediler, binlerce yıldan beri insanlarla iç içe hayat sürüyorlar. Kediler, kolay evcilleştirilebildiklerinden dolayı insanların yaşam alanlarında kendilerine yer edinmişlerdir. Yüzlere türe sahip olan kedilerin, bütün türleri birbirinden güzel ve bakımı kolaydır.

Bu türlerin arasında yer alan ve Türkiye’de de en çok beslenilen kedi türü olan İran Kedisi, sevimli bir görünüşe sahiptir. Diğer ismiyle Fars Kedisi olarakta bilinir. Bu türü sahiplenmek isteyen kişiler genel olarak İran kedisi özellikleri ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. İran kedisi, bakımı kolay olan kediler arasında yerini almıştır.

Evinde İran kedisi besleyecek olan kişilerin, bu türün özelliklerini ve bakımını en iyi şekilde öğrenmesi gerekiyor. İran kedisi genel olarak ‘Fars Kedisi’ olarak da kendisinden sık sık söz ettiriyor.

İran Kedisi Görsel

İran Kedisinin Özellikleri

İran kedisinin onlarca özelliği bulunuyor ve en çok özelliğe sahip olan kedi türü olarak ön plana çıkıyor. İran kedisinin adından da anlaşılacağı üzere anavatanı ‘İran’dır. Burnunun basık olması, çeşitli göz hastalıklarına ve solunum yolu hastalıklarının oluşmasına neden olur. İran kedilerinde sık sık solunum yolu hastalıklarına rastlanır. Bu hastalığın en temel nedeni; burunlarının basık olmasıdır.

İran kedisinin genel olarak özellikleri şu şekildedir;

  • İri gözlere sahiptir.
  • Basık burnu vardır.
  • Kulakları genel olarak küçük ve ön tarafa eğiktir.
  • Bacakları kısadır ve gövdesi yere yakındır.
  • Patileri iri ve yuvarlak şekildedir.
  • Kas yapısı son derece kuvvetlidir.
  • Ortalama bir kuyruk uzunluğuna sahiptir.
  • Ense ve boyun bölgesi son derece kalındır.
  • Boyun ve ense bölümü sık tüylerle kaplıdır.
  • Genel vücut tüyleri sık, uzun ve yumuşak yapıdadır.
  • Ağırlığı 8 kiloya kadar çıkabilir.
  • Renk seçeneği oldukça fazladır.
  • En çok sarı renkli türü mevcuttur.
  • Çok çabuk eğitilebilir. Zeki bir türdür.
  • Empati yeteneği mevcuttur.
  • Pek fazla ses çıkarmaz ve sakindirler.
  • Çok fazla hareket etmez.
  • Sahiplerine bağlı bir yapıları vardır.
  • İyi bir bakım sayesinde 15 sene yaşayabilirler.

İran kedisinin genel olarak özellikleri bu şekilde sıralanıyor. İran kedisi beslemek isteyen kişilerin bu özellikleri dikkate almaları gerekiyor. Bu özelliklerin yanı sıra İran kedileri, oldukça çekingen bir yapıya sahiptirler. Ancak bu çekingen yapılarına göre insanlar ile etkileşimi oldukça kuvvetlidir. Ayrıca evde beslenilen diğer hayvanlar ile de oldukça kolay bir şekilde anlaşırlar.

İran Kedisinin Özellikleri

İran Kedisi Bakımı Nasıldır?

İran kedisi sahiplenmiş olan kişiler, bu türün bakımının nasıl olacağına dair araştırmalar yapıyorlar. İran kedisi sahiplenen kişiler, uzun süreli olarak tatil yapmayı akıllarından çıkarmalıdırlar. Bu türün arkadaşa, komşuya veya aileden birilerine emanet edilerek kediden uzaklaşılması, psikolojik yönden olumsuz etki yaratır.

İran kedisi, sahibine oldukça bağlı ve itaat yönünden oldukça kuvvetli bir türdür. Sahibinin onu uzun bir süre yalnız bırakması veya başka birilerine emanet etmesi, kedinin psikolojik yönden olumsuz etkilenmesini sağlar.

İran kedisi, yeni mekanlara geç adapte olan bir türdür. Bu sebepten dolayı seyahatlerde sahiplerinin yanında olmaları, onlar üzerinde olumsuz etki yaratır. İran kedisi sürekli olarak evde ve sahibin yanında kalmaya odaklı bir türdür.

İran kedisinin tüy bakımlarının da sık sık yapılması gerekiyor. Bu türün tüyleri sık ve uzun olduğundan dolayı, haftada 2-3 defa tüy bakımı isterler. Tüylerinin her hafta düzenli olarak fırçalanması gerekiyor. Ayrıca günlük olarak yapılan tüy fırçalama işlemi, büyük bir avantaj sağlar. Kedinin tüyünde meydana gelecek olan topaklanma, günlük taranmayla engellenmiş olur.

İran kedileri hızlı kilo alabilen hayvanlar olduklarından dolayı, kalorisi düşük olan mamaların verilmesi gerekiyor. Ayrıca düzenli olarak kedinin hareket ettirilmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde aşırı kilo artışının önüne geçilmiş olacak, vücut üzerinde yeni oluşabilecek hastalıklar engellenecektir.

İran Kedisi Nelerden Hoşlanır?

İran kedisi özellik olarak sakin ve huzurlu bir hayvandır. Kendi özelliğine ters olan işlerden kesinlikle hoşlanmaz. Sakin olmayan yerlerden ve onu huzursuz edecek tüm davranışlardan hoşlanmaz.

Genellikle ilgi meraklısı bir türdür ve onunla ilgilenilmesinden son derece etkilenir. Sürekli olarak ilgi ister ve ilgi çekmek için çalışmalar yapar. İran kedisi sevilmekten, oyun oynamaktan ve tüylerinin devamlı taranmasından hoşlanır. Bu işlemlerin düzenli olarak kediye uygulanması, onun hoşuna gidecek ve sahibine daha çok bağlanacaktır.

İran Kedisi Nelerden Hoşlanır?

İran Kedisi Ne Yer?

İran kedisi, oldukça hızlı bir şekilde kilo alan ve yavaş hareket eden kedilerdir. Bu kediler, diğer kediler ile aynı ürünleri yerler. Ancak hızlı kilo aldıklarından dolayı, beslenmelerine son derece dikkat edilmesi gerekir.

İran kedilerine, kalorisi düşük olan mamaların verilmesi gerekir. Bu mamalarla beraber, hızlı kilo artışı engellenmiş olur. Günde 2 öğün olarak düşük kalorili mama verilmesi, bu türün sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacaktır.

İran Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

İran kedisi, oldukça uzun ömre sahip olan bir türdür ve uzun yıllar boyunca yaşayabilir. İran kedisinin bakımının oldukça düzgün bir şekilde yapılması ve dengeli beslenmesi, onun ömrünü katlanmasını sağlayacaktır.

Ortalama bir İran kedisinin ömrü 15-17 yıl arasındadır ve bakımına göre bu süreler değişiklik gösterebilir. Bakımı oldukça güçlü olan İran kedisi, 20 sene ve üzerinde hayat sürebiliyor.

İran Kedisi Kaç Yavru Doğurur?

İran kedisi diğer kediler gibi çiftleşir ve doğum yapabilir. Bu kediler tek seferde 3 ila 5 yavru arasında doğum yaparlar. Yavru kedilerin bakımı da anneye yapılan bakımla aynıdır. Tüyleri oturmaya başladığı zaman haftalık olarak fırçalanması gerekiyor.

Ayrıca bu kedilerin yıkaması 2 ayda bir kedi şampuanı ile yapılmalıdır. Genel olarak vücut temizliğini kendileri yaparlar ve çeşitli kimyasalların kullanımı, vücutlarına zarar verir. İran kedilerine düzenli olarak bakım yapılmalı ve ilgi gösterilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu